Tegnér seriesegrare och dramatik kring sista kvalplatsen!

Efter en perfekt avslutning på serien med 2 bortasegrar så blev det till slut BK Tegnér som tog hem seriesegern i Mellanallsvenskan. Tyvärr för Gamleby så innebar det även att de missade sista kvalplatsen till Elitserien med 1 ynka poäng, då Bågen bara fick med sig 1 poäng i sin sista hemmamatch

Dagens förmodligen hetaste match tog plats i Gamleby bowlinghall där Gamleby tog emot Tegnér. Båda lagen hade en hel del att spela för, då Tegnér behövde vinna för att kunna ta seriersegern och Gamleby behövde vinna för att ha en chans att ta sig upp på fjärde plats och kval till Elitserien. Och det var två välspelande lag som kom till start!

Det var dock Tegnér som för dagen var det lite starkare laget. 1803 i första serien och ledning med 3-2. Sedan ökade Tegnér till 1810 i andra serien, och trots att Gamleby hängde på bra med sina 1768 så blev det ändå 4-1 till bortalaget. Det visar lite på hur jämn matchen var och förmodligen hur mycket spänning det fanns! Båda lagen ökade sina slagningar i tredje serien, innan resultatnivån föll ganska kraftigt i sista serien, men det var fortfarande Tegnér som var lite starkare och kunde till sist vinna matchen med 13-7. 

Resultatet innebar att Tegnér behövde minst en poäng i nästa match för att vinna serien, medan Gamleby tappade chansen att klättra upp på fjärdeplatsen. Det var många fina siffror i matchen och allra bäst blev Joakim Nordén i Tegnér som fick ihop 988. I Gamleby var det som så många gånger förr Jacob Carlsson som var allra bäst med 971.

Tegnér fortsatte sedan vidare till Vimmerby där det var dags för Tegnér att försöka säkra seriesegern. och det visade sig även här att Tegnér för dagen hade laddat upp ordentligt och var numret för stora för sina motståndare. Bortalaget tog tag i ledningen direkt och sedan släppte de den aldrig ifrån sig i en match som till sist blev ganska odramatisk. Tegnér vann de tre första serierna med 4-1, 5-0 och 5-0 och därmed var matchen avgjord. Då spelade det mindre roll att Vimmerby vann sista serien med 4-1, då matchen slutade 15-5 till Tegnér.

Därmed så hade Tegnér säkrat seriesegern och liten fördel i kvalet till Elitserien. Vimmerby var sedan innan redan klara för nedflyttning till division 1. Återigen blev Joakim Nordén bäst med 905, tätt följd av Daniel Nordström Green med 902. Peter Sandberg bäst i Vimmerby med 850.

-Vi har en treårsplan att ta oss tillbaka till Elitserien, säger Tegnérs lagkapten och ordförande Daniel Nordström Green. Det här är första året, så vi är alldeles nöjda med att ta oss till kvalet. Nu ska vi fira seriesegern, sen blir det planering för att vara förberedda för kvalet i nästa vecka.
Gissningsvis så blir resan från Vimmerby hem till Säffle en rolig resa!

I och med att Gamleby förlorade så var Bågens kvalplats klar, oavsett hur det gick i deras match. Det var dock ingenting som Bågen visste om, då deras hemmamatch mot Nobel startade samtidigt som matchen i Gamleby. Och som det såg ut inledningsvis, så hade hemmalaget bestämt sig för att inte lämna något till slumpen. 4-1 i första serien till Bågen och mycket bra spel.

Det svänger dock fort i bowling emellanåt, och i andra serien var det Nobel som var det starkare laget och kunde kvittera matchen till 5-5. I de två sista serierna var det lite av samma sak, då Bågen vann serie 3 med 3-2 medan Nobel vann serie 4 med 3-2. 10-10 slutade matchen alltså och det var nog lite nervöst hos hemmaspelarna innan de fick reda på att Tegnér hade vunnit mot Gamleby. Bågen alltså vidare till Elitseriekval.
Jonas Dammen i Bågen hade en bra dag och slog 955. i Nobel blev Nicklas Odbert bäst med 894.

För Matteus-Pojkarna slutade nog serien i lite besvikelse. M-P har legat i toppen av serien större delen av säsongen och att bli passerade i sista omgången kan nog svida lite. Detta trots att de körde över BK Kåess i seriens sista hemmamatch. Kåess, som får rikta in sig på att kvala sig kvar i Allsvenskan, var på säsongens förmodligen svåraste bortasväng, och Matteus-Pojkarna visade ingen nåd alls hemma i Birkahallen. Efter 3 serier var matchen avgjord och då hemmalaget hade 14-1, och matchen slutade till sist 17-3

Det var dock en Kåess-spelare som var bäst i matchen då Mattias Tiveljung hittade in riktigt ordentligt och slog 987, trots "bara" 199 i första serien. I Matteus-Pojkarna var Markus Lundqvist bäst med 931.

Kåess hade sen inte heller någon större lycka i nästa match mot AIK. Även här var matchen avgjord efter 3 serier, då AIK ledde med 11-4. Efter 4-1 i sista serien så vann AIK till slut matchen med 15-5. AIK hamnade till sist på tredjeplatsen och får även de inrikta sig på kval till Elitserien. Kåess hamnade precis ovanför nedflyttningsstrecket, men måste kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan.

Bäst i den här matchen blev AIK's Kevin Melin med 922. I Kåess var Jenny Karlsson bäst med 884.

Runt de nedre strecken i serien så hade Mariestad en liten chans att ta sig upp på kvalplats istället för direktnedflyttning. Den chansen försvann dock redan i dagens första match mot Baltzar i Motala. Detta trots att Mariestad ledde matchen med 6-4 efter 2 serier. Baltzar gjorde matchens högsta slagning i tredje serien och vann den med 4-1 för att vända på matchen och tog sedan 3-2 i sista för att vinna med 11-9. 

Mariestad får därmed spela i divions 1 nästa år, medan Baltzar blir kvar i Allsvenskan. Bäst i matchen blev Marcus Hilmersson i Baltzar med 876. Magnus Arvidsson bäst i Mariestad med 855.

Mariestad fick sedan åka vidare till Norrköping och en i sammanhanget ganska betydelselös match. Mariestad var redan klara för nedflyttning och Örnen kunde inte ta sig förbi Taifun ovanför strecket för kval till Allsvenskan. Det blev dock en match med ganska hyfsade siffror som Örnen kontrollerade från början till slut. 4-1 i första serien följdes upp av 3-2 i samtliga tre sista serier och slutresultat 13-7. 

Örnen får alltså kvala sig kvar i Allsvenskan, då Taifun hade 1 poäng till godo på platsen ovanför. Joakim Nilsson i Örnen hade matchens högsta slagning med 939. I Mariestad var Juhani Ojala bäst med 915.

För Taifun så avslutade säsongen med två bortamatcher, som även de var av mindre betydelse. Första matchen stod mot Ax, medan andra matchen var mot Sundbyberg. Alla 3 lagen var redan klara för Allsvenskt spel nästa säsong oavsett vad som hände. Mot Ax var Taifun med halvvägs genom matchen och hade till och med ledningen efter två serier. Ax vände dock på steken helt och hållet och vann till sist matchen med 13-7. Bäst var Tomas Lind i Ax som slog 948. I Taifun var Rasmus Eriksson bäst med 921.

Mot Sundbyberg var sedan Taifun mer eller mindre chanslösa, då Sumpan hade en mycket bra dag på banorna och slog hela 7232 totalt. Detta gjorde att matchen var avgjord redan efter tre serier och slutade 15-5. Felix Cederlund i hemmalaget hade en mycket bra dag och slog hela Mellanallsvenskans högsta resultat med 1017. Robin Sandberg bäst i Taifun här med 946.

 

Christian Holmén   15 april 2023 18:41