Team Lerum BC och BK Tegnér Säffle F1 vann allsvenska kvalet

Det var Team Lerum BC och BK Tegnér Säffle F1 som vann kvalet till allsvenskan efter att slagit ut Lunds BK Mamba och BK Oden Falköping under lördagens kvalspel. Men då BK Tegnérs representationslag förlorade sitt kval till elitserien blir det enbart Team Lerum BC som tar en plats i allsvenskan. 

Om och vilket lag det blir som tar Tegnérs F1:s plats i allsvenskan avgörs först efter morgondagens kvalmatcher till elitserien och de allsvenska serierna.

Det bjöds på en svängig första match i Falkenbergs Bowlinghall mellan Lunds BK Mamba (LuMa) och Team Lerum BC. LuMa som kvalar för att hålla sig kvar i allsvenskan och Lerum som kvalar upp från div 1 Norra Götaland. Det var LuMa som tog ledningen med 3-2 i första men Lerum lyfte sig rejält i andra serien, dundrade in 1803 och tog över ledningen via 1-4 efter mycket bra spel och höga slagningar av båda lagen. Även tredje serien fick Lerum med sig 1-4 och hade därmed 5-10 och säkrat en poäng inför sista och avgörande serien. Vet inte om det var orsaken men resultatet sjönk rejält för Lerum i sista serien och LuMa som spelat jämnt genom hela matchen kunde plocka hem full pott i banpoäng och matchen slutade oavgjort 10-10 (6716-6689). Matchbäst blev LuMas Christian Snapp på 939 poäng. Högsta slagningen hos Lerum hade Magnus Tiderman på 895 poäng.

Andra matchen bjöd på mycket fin bowling och riktiga rysare till jämna omgångar även om slutresultatet visar annorlunda. Lerum spelade som hemmalag och hittade tillbaka från dippen i slutet på första matchen medan LuMa nu som bortalag fortsatte sitt jämna spel. Första serien blev det 4-1 till Lerum. Andra serien var en riktig rysare där Lerum plockade full pott i banpoäng efter att vunnit första bordet med 10 poäng, andra med 1 poäng, tredje med 40 poäng och fjärde med 2 poäng! Tufft underläge för LuMa med 9-1 till Lerum efter två spelade serier. Tredje serien blev LuMas bästa serie och de lyckades ta de banpoäng som krävdes för att hålla liv i matchen och kvalet via 1-4.
Det blev en fjärde och avgörande serie och där var det Lerum som la in högsta växel och avslutade med en 1839-runda och 4-1 i banpoäng. Vinst till Lerum med 14-6 (7000-6684) och därmed Team Lerum BC som tar allsvenska platsen till säsongen 2024-2025! Matchbäst även denna match blev LuMas Christian Snapp, nu med 987 poäng. Högsta slagningen hos Lerum hade även denna match Magnus Tiderman på 967 poäng följt av Anders Holmqvist på 938 poäng.

I Trollhättans Bowlinghall möttes BK Oden Falköping och BK Tegnér Säffle F1 som även de båda kvalar upp från Div 1 Norra Götaland och hunnit möta varandra tidigare under säsongen. Första matchen var det Tegner som fick ett övertag i första serien med 1-4 medan andra serien blev mer jämn och slutade 2-2 efter att fjärde banparet spelat oavgjort i en väldigt jämn serie. Tredje serien vann Oden med 3-2 och höll därmed liv i matchen. Tegner tog hem sista serien med 1-4 och matchen som slutade 7-12 (6260-6408). Tegners Peter Johannesson blev matchbäst på 886 poäng följt av Peter Hahn på 879 poäng. Högsta slagningen hos Oden hade Albin Lindberg på 845 poäng.

Andra matchen tog Oden som spelade som bortalag ledningen med 1-4 efter en stark öppning. Sedan sjönk resultatet serie för serie och Tegnér tog efter tredje serien över ledningen med 8-7 inför sista och avgörande serien. Det blev Tegnér som via en stark avslutning med full pott i banpoäng vann matchen med 13-7 (6305-6043) och kvalet till allsvenskan med 4-0. Matchbäst blev Tegnérs Kristian Persson på 850 poäng. Högsta slagningen hos Oden hade Victor Lindberg på 836 poäng.

Samtidigt i Backahallen i Göteborg kvalade BK Tegnérs representationslag för att hålla sig kvar i elitserien. De krävdes tre matcher mot Bulltofta BK för att avgöra och det blev Bulltofta som vann det kvalet med 4-2 vilket innebär att BK Tegnérs representationslag flyttas ner till allsvenskan.
- F1 stod för en strålande säsong som de kryddade med att vinna kvalet till allsvenskan. Jag är väldigt stolt över deras insats. Tyvärr förlorade A-laget mot Bulltofta i en hård drabbning. Där gav vi allt men förlorade mot ett bättre lag för dagen. Den svider, det är hårt. Vi får ta lite avstånd till detta och ska försöka att komma tillbaka, säger BK Tegnérs Ordförande Daniel Nordström Green

Länk till kvaltabellen till Sydallsvenskan

Karin Wiklund   04 maj 2024 16:44