Sundbyberg tog den sista kvalplatsen till Elitserien i Mellanallsvenskan

Sundbyberg behövde minst 3 poäng i sina två bortamatcher under lördagen för att gå förbi Matteus-Pojkarna, och samtidigt hålla Bågen bakom sig i grupp B i Mellanallsvenskan. Sumpan tog det säkra före det osäkra och vann bägge matcherna och gör därmed AIK, Gotlandspärlan och Västerås sällskap i kvalet till Elitserien. I andra änden av grupp B tog Ax de poäng som var nödvändiga för att gå förbi Baltzar, som därmed får spela i division 1 nästa år.

Sundbyberg var alltså riktigt på hugget och sugna på att plocka andraplatsen i Mellanallsvenskans grupp B och startade sin första match mot Örnen i Norrköping med att vinna ganska klart med 15-5. Matchen var avgjord redan efter tre serier, då det stod 11-4.
Sunbybergs William Dahlsten bäst i matchen med 931. Örnens bästa spelare blev Joakim Nilsson med 852

Sundbyberg åkte sedan vidare till Motala och lyckades knipa ytterligare en seger mot ett Baltzar som slogs för sin kvarlevnad i Allsvenskan. Sundbyberg vann till slut med 13-6. Därmed var det klart att Sumpan kommer att få kvala till Elitserien i år. För Baltzars del innebar förlusten att det blir spel i division 1 nästa år, då Ax tog sig förbi under dagen.
Gustavo Layrisse Montiel i Sundbyberg avslutade grundsäsongen på topp med att slå 953 och blev matchbäst. I Baltzar var Jonas Allard bäst med 885.

AIK och Gotlandspärlan får kvala till Elitserien

Inför sista omgången var AIK redan klara seriesegrar och även Gotlandspärlan var klara för Elitseriekval, trots att de blev trea. Detta då Stureby som kom tvåa i serien inte får kvala till Elitserien, då deras förstalag spelar där. AIK och Gotlandspärlan möttes i Stockholm sent på lördagseftermiddagen i en match som alltså egentligen inte hade någon betydelse, och den slutade i en av ytterst få hemmaförluster under året för AIK då Gotlandspärlan vann med 11-9 i en jämn och välspelad match.
Matchbäst blev AIK's Jonas Andersson med 950, men Gotlandspärlans Thomas Behring var inte långt efter med 940.

Tidigare på dagen hade Gotlandspärlan fått se sig besegrade i matchen mot Stureby. Stureby gjorde en riktig rivstart och ledde med 9-1 efter två serier. Pärlan kunde putsa siffrorna lite med 3-2 i de båda sista serierna, men Stureby vann ändå med 13-7. 
Här var Gotlandspärlans Jonas Gustafsson på riktigt spelhumör och slog 975. Christopher Eklund i Stureby blev näst bäst i matchen med 955, strax före lagkamraten Erik Andersin som slog 953.

Ax tog nödvändiga poäng

Inför sista omgången låg Ax på nedflyttningsplats i grupp B. De hade 2 poäng mindre och 1 match mindre spelad än Baltzar, så för att vara på den säkra sidan så behövde Ax vinna båda sina matcher. Och det började bra i Mora. Ax tog kommandot i matchen med en gång och sen släppte de aldrig greppet och kunde till sist vinna med 13-7.
Karmas Jouni Kemppainen var bäst i matchen med 946 och i Ax var Peter Lindholm bäst med 885.

Ax hade lite fördel med att de spelade sent på lördagskvällen mot Bågen. Matchen började inte förrän 19.00, och då var Baltzars match mot Sundbyberg redan slut, och tack vare att Baltzar förlorade så var det redan klart att Ax undvek direktnedflyttning och kommer istället att få kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Därför spelade det mindre roll för Ax att Bågen vann matchen med klara 16-4. 
Bågens Mathias Otting spelade stabilt matchen igenom och slog 944. Bäst i Ax blev Tobias Karlsson med 853.

Serieseger för Västerås

Bågen hade inför dagen en liten chans att ta den sista kvalplatsen till Elitserien, med två hemmasegrar samtidigt som Sundbyberg hade tappat poäng. Och två segrar blev det, då det tidigare på dagen blev ytterligare en klar seger med 16-4, den här gången mot seriesegrande Västerås. För Bågens del blir det fortsatt spel i Allsvenskan. Endast 1 poäng upp till Sundbyberg på andraplatsen.
Bågens Ossian Kinnari bäst i matchen med 946. Martin Vasell bäst i Västerås med 886.

Trots förlusten mot Bågen, så vann Västerås grupp B med hela 4 poäng. Detta efter att ha besegrat Karma i Mora med 13-7. Västerås hade ledningen med 10-5 efter tre serier och satte spiken i kistan i sista serien med 3-2. Karma klarade av att ta de båda förlusterna under dagen och spelar i Allsvenskan nästa år också.
Västerås Tommy Sarlin gillade att spela i Mora och slog fina 978. I Karma var det återigen Jouni Kemppainen som var bäst med 870.

Gamleby fick avsluta säsongen med seger

Det var redan innan matchen klart att Gamleby kommer sist i grupp A och får kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan, men de avslutade grundsäsongen på bästa sätt genom att vinna hemma med 14-6 mot gästande Stånga. 
Henrik Ilhammar i Gamleby bäst i matchen med 917. I Stånga blev Göran Olofsson bäst med 796

Precis som Karma, så hade Stånga råd att förlora sina två sista matcher, vilket också var vad som hände, då det även blev en klar förlust mot Varta i Vimmerby. Hemmalaget hade avgjort matchen efter tre serier och vann till sist matchen med hela 17-3. Både Varta och Stånga på säker mark och spelar Allsvenskt även nästa år.
Varta hade matchens lirare i Oscar Svensson som gjorde 866. Kevin Stenegård i Stånga inte långt efter med 858

AIK, Gotlandspärlan, Västerås och Sundbyberg får alltså kvala till Elitserien första helgen i Maj. För Gamleby och Ax blir det kval för att hålla sig kvar i Allsvenskan med start sista helgen i April. Och Baltzar får alltså börja om i division 1. 

AIK's seriesegrande lag
Christian Holmén   13 april 2024 20:45