Summering dag 1 sammandraget i damernas elitserie

Första dagen av sammandraget i damernas elitserie är genomfört i Skövde. Spader Dam tog revansch från senast och segrade i klassikermötet mot X-Calibur. AIK vann Stockholmsderbyt mot Hammarby i övertygande stil och det bjöds på en rysarmatch mellan Högland och B-K Eva som slutade med delad pott mellan lagen.

Alla lagen i damernas elitserie är samlade i Skövde i helgen för sammandrag. Sex matcher spelades under lördagen och matcherna spelas på en 44 fot lång profil. Spelet inleddes kl 10.00 då Team X-Calibur mötte AIK BK och BK Högland tog sig an B-K Eva.

Team X-Calibur-AIK BK 13-7
AIK fick en fin start på matchen och lyckades ta hem den första serien med 3-2. I den andra serien var det X-Calibur som hade övertaget och de vann serien med 4-1. Det bjöds på flera höga slagningar i serie 2. Helena Carlsson slog 279 vilket blev matchens högsta slagning. I AIK stod Maria Lindius för 265 poäng och Josefin Hermansson i X-Calibur fick ihop 261p.

Därefter blev det en jämn tredje serie där X-Calibur till sist vann med 3-2 och de hade ledningen med 9-6 inför den fjärde serien.
– AIK spelade bra och vi blev lite tagna på sängen i första serien. Vi skulle kanske släppt vår utgångsplan lite tidigare än vad vi gjorde. Men när vi väl gjorde våra förändringar så blev det bättre och bättre, säger Josefin Hermansson.

Det fortsatte i positiva vindar för X-Calbur som avgjorde matchen efter att ha tagit hem den avslutande serien med 4-1. Slutresultatet skrevs till 13-7.
– Det är givetvis skönt att vi får med oss de här poängen. Det är viktiga matcher hela helgen. Det var en bra laginsats. Även när vi inte riktigt spelar på topp så snackar vi med varandra och vi var ändå ganska snabba i förflyttningarna. Vi håller fast vid våra idéer och vi är stabila, säger Hermansson som var poängbäst i matchen med 947 poäng. Maria Lindius hade högst poäng i AIK med 904.

Hermansson tycker att det är positivt att alla elitserielagen samlas under helgen för sammandrag.
– Det är väldigt kul att se så mycket dambowling på en och samma helg. Vanligtvis är det bara fokus på vårt egna spel men det ska bli roligt att passa på att se de andra matcherna under helgen också och se hur de olika lagen agerar.

BK Högland-B-K Eva 10-10
Det blev en jämn och spännande match mellan Högland och Eva. B-K Eva tog hem den första serien med 3-2. I den andra serien dominerade Stockholmslaget totalt och de fick ihop 1809 poäng tillsammans. Eva vann den andra serien med 5-0 och hade satt stor press på Högland. Högland kämpade sig dock tillbaka i tredje serien och de tog hem den med 4-1 och ställningen var 9-6 till Eva inför den sista serien. Det blev en rafflande avslutning av matchen där Högland hämtade ikapp. De vann den sista serien med 4-1 och matchen slutade 10-10.
– Vi var inte riktigt på tårna i början. Vi samlade ihop oss och avslutade väldigt bra, vilket vi får ta med oss. Vi var inte riktigt med på vad som skulle hända och var inte tillräckligt snabba i förflyttningarna. Vi pratade ihop oss efter två serier och tjejerna litade på sina slag och stod för ett bra utförande, säger Ida Andersson, coach i BK Högland.

Caroline Lagerlöf i B-K Eva var poängbäst med 971 poäng. Rebecka Larsen hade högst i Högland med 942 poäng.

Ida Andersson gillar upplägget med sammandrag i elitserien.
– Det är superkul att alla lag är här och spelar på samma underlag. Man kan få en uppfattning hur man står sig resultatmässigt även mot de lag man inte möter under helgen. Det är väldigt roligt att träffa de andra lagen men det är lite synd att det inte är mer publik här. Det blir inte den stöttningen som vi hade haft i en vanlig hemmamatch, säger Andersson.

Hammarby- AIK BK 5-15
I den andra starten av lördagens sammandrag väntade ett Stockholmsderby i Skövde. AIK hade inga bekymmer att ladda om efter förlusten mot X-Calibur utan kom ut med mycket energi och vann första serien med 4-1. De följde upp det med att ta hem den andra serien med 3-2. AIK fortsatte att ånga på i tredje serien och vann den med 4-1. Det betydde att de hade säkrat segern efter tre serier.
– Det känns fantastiskt bra. Det vi tappade i slutrutorna i matchen mot X-Calibur lyckades vi knyta ihop mot Hammarby, säger Malin Gref i AIK som lyfter gemenskapen i laget som en viktig faktor.
– Vi har väldigt roligt tillsammans och växer mer och mer som lag.
Hur ser du på er insats totalt sett över båda matcherna?
– Jag är nöjd. Det var såklart tråkigt att förlora första matchen mot X-Calibur men de är ett oerhört bra lag och jag tycker att vi gör en ganska bra match där. Gott att vi vinner nu i andra istället och det är alltid skönt att besegra Bajen.

Maria Lindius stod återigen för en fin insats för AIK. Denna gång var hon och Nathalie Asklund poängbäst med 840 poäng vardera. Susanne Olsson hade högst poäng i Hammarby med 800 poäng.

BK Merci-B-K Eva 4-16
4-1 var ett gångbart resultat för B-K Eva i mötet med Merci. Stockholmslaget vann alla serier med just 4-1 och de hade säkrat segern efter tre serier.
– Det var lite svajigt i början men sedan tycker jag att vi gör en bra match. Det var viktiga poäng för oss att ta. Det känns som att vi drog lärdomar från första matchen mot Högland och vi visste att banorna skulle spelas upp lite annorlunda i andra matchen, säger Emelie Neidenmark i B-K Eva.

En seger och en oavgjord blev facit för Eva under lördagen och Brommaklubben ligger på fjärde plats i tabellen med 17 poäng. Sex poäng före femman AIK.
– Vi borde ha vunnit mot Högland i förmiddags efter den fina starten men vi är glada för poängen som kommer att hjälpa oss att nå en slutspelsplats. Vi jobbade bra tillsammans i laget under båda matcherna. Det var skönt att säkra segern mot Merci redan efter tre serier vilket gjorde att vi kunde testa lite saker i den fjärde serien inför morgondagens match mot Hammarby, säger Tilde Eliasson.

Spader Dam-Team X-Calibur BK 14-6
För drygt två helger sedan möttes lagen i Partille. Då gick X-Calibur segrande ur klassikermötet med 11-9. Idag var det ett revanschsuget Spader Dam som intog banorna i Skövde. Helsingborgslaget rivstartade och vann första serien med 5-0. De fortsatte på den inslagna vägen och tog hem den andra serien med 4-1. Den tredje serien blev jämnare och det var X-Calibur som tog den med 3-2. Men det hjälpte föga. Ställningen var därmed 11-4 till Spader vilket betydde att de hade säkrat segern redan efter tre serier. Spader vann sedan den fjärde serien med 3-2 där de tillsammans slog 1812 mot X-Caliburs 1775 och slutresultatet skrevs till 14-6.

– Det känns jättebra. Vi gjorde en bra match förra gången också och idag slår vi nästan 7000. Vi inleder väldigt starkt vilket ger extra självförtroende. På så sätt går det att slappna av lite när vi känner att vi är rätt på det och tar rätt beslut.
Gjorde senaste förlusten mot X-Calibur att ni var extra taggade idag?
– Man är alltid taggad. Men självklart ville vi ha revansch när det var så nära att det kunde gått åt ett annat håll senast. Och revansch fick vi.

Det var bra tändning mellan lagen och det märktes att det var ett möte med stor prestige.
– Jag sa till de andra i laget att det var slutspelsvarmt i hallen. Rösten gav lite vika och pulsen är lite högre än vanligt. Det är superhärligt, det är så man vill ha det, säger Sandra de Neergaard som var poängbäst i matchen med 950 poäng.
–Jag har fokuserat mycket på att flytta lite längre vänster i träningen under veckan och det är skönt när det ger resultat.

Hanna Engberg hade högst för X-Calibur med 922 poäng

Imorgon har Spader Dam två matcher på programmet. Kl 09.00 väntar ännu ett toppmöte då de ställs mot BK Högland och kl 15.00 möter de BK Merci.
– Jag tror att det blir en jämn och spännande match mot Högland. Vi byter spelhalva i hallen imorgon. De bryter ned banorna på ett annat sätt så vi får ha ett snack i laget och se vad vi ska tänka på imorgon. Vi går ut med hundra procent fokus imorgon också.
Hur ser du på upplägget med sammandrag?
– Jag tycker det är helt suveränt, jag älskar sammandrag. Då har folk möjlighet att komma och kolla på alla lag samtidigt.

BK Hallandia-BK Högland 6-14
Högland inledde matchen bäst och vann den första serien med 4-1. Den andra serien blev jämnare men det var Högland som drog det längsta strået där också och de vann den med 3-2. I den tredje serien lossnade det rejält för Nässjölaget som tog hem den tredje serien med 5-0. De fick ihop 1733 kägelpoäng mot Hallandias 1534 i den tredje serien. Därmed hade Högland avgjort matchen. Matchen slutade 14-6 efter att Hallandia vunnit den fjärde serien med 3-2.
– Det var rätt jämnt i början men i den tredje serien körde vi ifrån, säger Malin Johansson i BK Högland.
Hur upplevde du den andra matchen jämfört med den första mot B-K Eva?
– Jag tycker att vi var tryggare som lag i andra matchen. Vi hade pratat igenom första matchen och gjorde lite justeringar i bollval samt spelställe till andra matchen.
En vinst och en oavgjort, hur ser du på dagens resultat?
– Det var ett bra dagsverke. Vi var långt efter Eva i förmiddagsmatchen så vi får vara nöjda att vi kom tillbaka och räddade en poäng där även om vi var väldigt nära att lyckas vinna på slutet.

Imorgon kl 09.00 ställs Högland mot Spader Dam. Det står 1-1 mellan lagen i inbördes möten under säsongen. Högland besegrade Spader Dam i Helsingborg i början av säsongen men för två veckor sedan så var det Spader Dams tur att vinna i Nässjö när lagen möttes.
– Vi har den tuffaste matchen kvar. Spader är ett bättre lag än oss men vi måste bara hänga med dem. Det ska bli spännande. Vi vill gärna ha med oss poäng imorgon också, säger Malin Johansson.

Resultat

Söndagens matcher i Skövde
09.00 Spader Dam-BK Högland
09.00 BK Hallandia-Team X-Calibur BK
12.00 AIK BK-BK Merci
12.00 B-K Eva-Hammarby IF BF
15.00 Spader Dam-BK Merci
15.00 BK Hallandia-Hammarby IF BF

Linus Wirén   02 mars 2024 22:36