Stureby och Falkenberg vann på bortaplan

Det blev två bortasegrar i herrarnas elitserie på lördagen. Stureby BK vann i dalarna mot Ludvika BK och BKF Falkenberg lyckades vinna en märklig match i Malmö över Kulladals BS men fick också inkassera en förlust borta mot IS Göta.

BKF Falkenberg fick med sig två fina poäng på sina bortamatcher mot IS Göta och Kulladals BS. Falkenberg inledde lördagen med att vinna mot Kulladals BS i Malmö. Matchen slutade 11-8 till Falkenberg trots att hemmalaget trampade gasen i botten i den första serien, strajkade ihop hela 1884, och vann serien med 4-1. I den andra serien hade gästerna marginalerna på sin sida och trots jämna totaler, 1764 mot 1798, kunde Falkenberg få med sig 4-1 i serien och kvittera till 5-5 efter halva matchen.

Även i fortsättningen var det gästerna som var lite starkare i de viktiga slutrutorna och kunde vinna de jämna borden, för det var en lite underlig match i Malmö denna lördag då det förlorande hemmalaget hade betydligt högre totalslagning, 6960 mot Falkenbergs 6723.

Det var nästan ett mindre under att inte Kulladal lyckades vinna med tanke på att laget hade spelaren med den högsta individuella slagning och hela fem spelare över 900 mot gästerna som hade endast en spelare över 900, vilken var Johan Helldén på 931, och vars femte bäste spelare hade lägre resultat än hemmalagets sjunde bäste.

Men med poängsystemet i den moderna bowlingen så kan det alltså bli så här. I hemmalaget var Martin Paulsson den som toppade med 936.

I mötet med IS Göta senare på lördagen var dock hemmalaget Göta det bättre laget matchen igenom och kunde vinna med 14-6. Det var låga siffror i Helsingborg denna lördag då gästerna inte lyckades komma över 6000 och då endast fyra spelare i båda lagen tillsammans var över 800.

Göta hade Robin Persson och Jan Macek med 881 respektive 876 över 800 medan Falkenbergs Johannes Gottling hittade något ingen annan verkade hitta och dammade in hela 952, näst bäst i gästerna var Hampus Nilsson med 803.

Stureby BK vann på bortaplan mot Ludvika BK med till synes klara 13-6. Men det var länge mycket jämnt och gästernas ledning inför den sista serien var knappa 8-6 efter att ett banpar slutat oavgjort i den andra serien. Men i den sista serien var Stureby det klart bästa laget och vann avslutningen med 5-0 vilket tillslut gav de klara segersifforna.

Sturebys bredd med de lite högre siffrorna fällde avgörandet och bäst individuellt för dagen var Alex Joki med 921 och Max Ornered, 902. Hemmalagets topp var inte helt oväntat Magnus Lindkvist, 905, men sedan var glappet stort ner till Fredrik Andersson, 835.   

I en oerhört jämn match i Norrköping spelade hemmalaget BK Kaskad och BK Full House oavgjort, 10-10. Båda lagen turades om att vinna de fyra serierna med 3-2 och de följdes åt hela matchen. Inför den sista serien var det hemmalaget som var piskade att ta hem fler poäng än Full House. Kaskad lyckades nu vinna serien med 3-2 och rädda oavgjort mot ett vilt kämpande Full House.

Kaskads Robin Hultsten var ensam i matchen över 900 individuellt med 909. Gästernas Raymond Teece var nära med fick nöja sig med 899.

Köping stod i helgen inför en av de tuffaste bortasvängarna i den högsta ligan. I går kväll förlorade IKW/Köping BK borta mot regerande svenska mästarna Team Pergamon och på lördagen fick Köping inkassera sin andra förlust i det svåra bortamötet med Team Alingsås.

Team Alingsås visade upp sig från sin bästa sida och gjorde en riktigt bra match. Med totalen 7297 och med åttonde spelare och grindstängaren på 850 poäng imponerade hemmalaget stort. Det var 10-0 till Alingsås efter de första serierna och sedan avgjorde hemmalaget matchen i den tredje serien via ointaglig ledning med 12-3. Matchen slutade 16-4 och det var exakt samma siffror som Köping fick känna på mot Pergamon på fredagen.

Bäst i Alingsås var Joakim West med 992 vilket också gav fyra vunna banpoäng i par med Lucas Fjällborg, 952. I Köping var Viktor Danielsson i topp med 894.

I morgon söndag tar BK Tegnér Säffle emot Stureby BK och Team Clan får besök av BK Full House.

Länk till matcher och tabell herrarnas elitserie

 

Jonas Brändström   28 oktober 2023 20:21