Stureby F tog tidig ledning i Mellanallsvenskan

Det blev mest hemmasegrar i premiären för Mellanallsvenskan under lördagen. De enda som lyckades ta med sig poäng hem från sina bortamatcher var Stureby F och AIK.

För ett par säsonger sedan så var Stureby det dominerande laget i Mellanallsvenskan, innan de tog steget upp till Elitserien. Nu har Stureby F tagit sig upp i seriesystemet och återigen är det ett Stureby i Allsvenskan. Och det verkar som att de har tänkt att ta vid där förstalaget slutade. 
Stureby F inledde årets säsong med dubbel bortamatch i Småland och först på schemat stod Gamleby. Båda lagen inledde bra, men bortalaget Stureby var lite starkare och tog första serien med 3-2- I andra och tredje serien tappade sen Gamleby spelet något, vilket Stureby utnyttjade till fullo och vann båda serierna med 4-1 och hade därmed avgjort matchen efter tre serier. I sista serien putsade Gamleby siffrorna lite, men Stureby vann matchen med 12-8
Bäste spelare i matchen var en hemmaspelare, då Gamlebys Henrik Ilhammar fick ihop 903. Leo Ornered bäst i Stureby med 885.

Näst på tur för Stureby F var nykomlingen Varta i Vimmerby. Även i den matchen var det Stureby som var i kontroll från början till slut. 3-2 i både första och andra serien följdes upp med 4-0 i tredje serien och segern var i hamn. Även Varta lyckades fixa till siffrorna i sista serien genom att vinna med 4-1 till slutresultatet 11-8 för Stureby. Även om Stureby kunde avgöra matchen redan efter tre serier så var det en mycket jämn kamp som egentligen kunde slutat hur som helst.
Tommy Wendel i Stureby blev matchbäst med sina 853. Bäst i Varta var Jonathan Lönn med 752

AIK fick inleda säsongen med att åka till Karlstad för möte med Taifun, och även om Stureby F leder serien, så var det nog AIK som imponerade mest i seristarten. AIK gav Taifun aldrig någon chans i matchen. 4-1 i första serien följdes upp av 3-2 i andra serien innan sista spiken slogs i med 5-0 i tredje serien. Matchen avslutades med 4-1 och totalt 16-4 till AIK. Det mest imponerande var att AIK slog 6658 på de nya svåra profilerna, drygt 200 poäng mer än något annat lag mäktade med i hela serien den här dagen.
Matchens lirare blev Alvin Kvarnström med 907. I Taifun var Brian Folkesson bäst med 810.

BK Karma, en av nykomlingarna i årets Mellanallsvenska, fick en tuff start på säsongen. Först var det match i Västerås, där det blev en galet svängig match. Karma inledde på ett fantastiskt sätt, slog 1720 och vann första serien ganska enkelt med 5-0. I andra serien försvann dock läget helt och hållet för Karma och nu kunde Västerås kvittera genom att i sin tur vinna med 5-0. I tredje serien svängde matchen igen, då bortalaget återigen spelade bättre och kunde den här gången vinna med 4-1 och skaffade sig ett gyllene läge inför sista serien. Då reste sig Västerås och slog sin högsta serie för dagen och lyckades med konststycket att vinna med 5-0 igen och tog därmed hem matchen med 11-9.
Per Jansson i Västerås slog högst med sina 897 medan Karmas Lukas Andersson fick ihop 806.

Karma åkte sen vidare till Sollentuna för match mot Ax, och även den här gången drog Karma det lite lite kortare strået. Ax tog tag i matchen med en gång genom att vinna första serien med 3-2 och andra serien med 4-1. Karma gav sig själva sedan chansen när de vann tredje serien med 3-2, men Ax avslutade matchen med 1744, vilket gav 3-2 och seger i matchen med 12-8.
Bäst i matchen och hela den mellanallsvenska omgången blev Martin Wallin i Ax, som slog fina 967. Robin Liljeberg bäst i Karma med 848.

BK Bågen som avslutade förra säsongen med kval till Elitserien, fick nog inte den starten på den här säsongen som de ville ha. Först var det match i Motala mot Team Baltzar där hemmalaget la i högsta växeln redan från början, slog 1758 och vann med 5-0. Bågen lyckades aldrig hämta sig efter den starten även om de vann andra serien med 3-2. Baltzar vann tredje serien med 3-2 och stängde sedan definitivt matchen med 4-1 i sista serien och vinst i matchen med 14-6
Matchbäst var Jonas Allard i Baltzar med 854. Jonas Bøhagen i Bågen inte mycket sämre med sina 843

Efter matchen mot Baltzar var det dags att bege sig till Norrköping och match mot Örnen. Och där var det Bågen som inledde starkast i en ganska darrig start på matchen, då de vann första serien med 3-2. Örnen kom dock igen, kvitterade direkt i andra serien och när det sedan blev 4-1 och 3-2 i de två sista serierna så hade hemmalaget säkrat seger med 12-8. 
I den här matchen blev Jonas Bøhagen matchbäst med sina 838. Tomas Ehrling bäst i Örnen med 819.

I Visby inledde Gotlandspärlan årets säsong på allra bästa sätt. De fick inleda mot Stånga IF som tagit färjan över till Gotland för att inleda sitt Allsvenska äventyr efter att ha vunnit division 1 förra året. Pärlan hade dock inga problem med att slå tillbaka nykomlingen. 8-2 efter två serier och 11-3 efter tre serier och matchen var avgjord. Sista serien slutade 4-0 till hemmalaget och slutresultatet landade därmed på 15-3 till Gotlandspärlan.
Robert Gustavsson i hemmalaget fick ihop 864 och var matchbäst. Bäst i Stånga blev Joakim Pettersson med 816

Ytterligare en match som var avgjord efter tre serier var Stockholmsderbyt mellan Matteus-Pojkarna och Sundbyberg. Sundbyberg hade lite svårt att komma upp i nivå till att börja med, vilket hemmalaget tog till vara på. 4-1 gånger 3 och 12-3 efter tre serier och matchen var klar för Matteus-Pojkarna. Sundbyberg kom tillbaka lite i sista serien och matchen slutade 14-6 till hemmalaget. 
Matchbäst var Dennis Andersson i Matteus-Pojkarna med 836. Mikael Kanold bäst i Sundbyberg med 801.

Det spelades även två matcher i Nordallsvenskan under lördagen. Den första tog plats i Junsele bowlinghall där hemmalaget Junsele tog emot Bodens BS. Boden inledde starkast och vann första serien med 3-2. Junsele kom sedan tillbaka starkt och vann både serie två och tre med 3-2 och skaffade sig slagläge inför sista serien med 8-7. Då var dock det roliga slut för hemmalaget som tappade spelet totalt och Boden kunde vända matchen till seger med 11-9 genom 4-1 i sista.
Hemmalaget hade matchens bästa spelare i Urban Norman som gjorde 817. Andreas Lindgren bäst i Boden med 797

Den andra matchen spelades i Örnsködsvik mellan Domsjö och Fjällräven. I den här matchen var resultatet 4-1 ett mycket gångbart resultat. Hemmalaget Domsjö vann de båda första serierna med 4-1, innan det var dags för Fjällräven att ta en 4-1 och ett rejält försök att komma ikapp. I sista serien var det dock Domsjö som återigen plockade 4-1 och vann matchen med 13-7
Tommy Petersén i Fjällräven blev ensam i matchen över 800 med sina 806. Martin Lindqvist i Domsjö kom dock bra nära med sina 799 

Christian Holmén   16 september 2023 18:32