Stockholmska derbyn och suveräna vändningar

Damernas elitserie fortsatte även under söndagen och det skulle komma att bli två intressanta matcher att följa – en storvinst i ett derby och ett stormöte som tog oanade vändningar.

Denna söndag stod Stockholmsderby på agendan och i detta möte var det B-K Eva Stockholm som i Högdalen tog emot Hammarby IF BF. Hemmalaget fick en storslagen start och med såväl höga kägelpoäng som banpoäng intog de en ledning med hela nio poäng mot en. I tredje serien var det däremot gästerna som lade i ytterligare en växel och ökade sina kägelpoäng markant i relation till föregående två serier. Dessvärre var det inte tillräckligt för att ge sina motståndare en match på det stora hela, då hemmalaget norpade två poäng och därmed säkrade segern efter tre spelade serier.

– Vi har spelat bra hemma och hade samma plan som tidigare. Det var lite annorlunda i serie tre, men vi fick med oss två poäng och vinsten var klar, säger Lena Sulkanen som självfallet gläds enormt åt lagets stora vinst.

Matchen landade slutligen på 14-6 i B-K Evas favör och därtill gjorde vinnarna sin näst högsta slagning för denna säsong på hemmaplan – 6600 poäng! Högsta individuella slagning i matchen kan däremot tillskrivas Hammarbys Giggie Bengtsson med tjusiga 908 poäng, följd av B-K Evas Denise Egevall och Hammarbyspelaren Susanne Olsson på 894 respektive 865 poäng.

Det skulle även komma att bli en succéhelg för kringresande Team X-Calibur BK som under förmiddagen fortsatte sin väg genom Småland för att göra påhälsning i Nässjö hos BK Högland. Hemmalaget var dock betydligt starkare än sina gäster inledningsvis och när två serier hade spelats var ställningarna 8-2 till smålänningarna. Därefter skedde ett tydligt skifte då X-Calibur vaknade till liv, taggade till och började vända matchen. I den tredje serien snuvade nämligen västgötarna Högland på sitt stora övertag och vips uppstod jämnhet i form av Höglands åtta poäng mot X-Caliburs sju. I den slutgiltiga serien var alltså utgångsläget betydligt mer stressande än hemmaspelarna med största sannolikhet väntat sig efter den inledning de fick och betydligt mer chockerande skulle det bli. Med ytterligare en svag serie från Högland och en solid sådan från deras gäster lyckades X-Calibur reprisera den tredje seriens resultat och vann således i slutänden med 12-8. En fenomenal vändning som visar att en match inte är över för att laget försätts i ett enormt underläge.

Matchens högsta slagning stod Höglands Sanna Bjelke för med finfina 902 poäng och därefter finner vi gårdagens matchbäste för X-Calibur, Josefin Hermansson, samt lagkamraten Hanna Engberg på 875 respektive 839 poäng.

Text: Amanda Steén
Foto: Lena Sulkanen

Catharina Blixt Jeppson   19 februari 2023 17:37