I helgen drog bowlingens seriespel igång igen med matcher i damernas Allsvenskor och herrarnas Nordallsvenska. I damernas Norra Allsvenska vann Stånga IF dubbelt i Stockholm och satte stopp för AIK:s segerrad och i herrarnas Nordallsvenska blev det ännu tätare kring strecken.

I damernas Allsvenskor spelades i helgen fem matcher i den Norra Allsvenskan och tre matcher i den Södra serien. I den norra fortsatte AIK BF D sitt segertåg genom att på lördagen ta sin åttonde seger av åtta möjliga då laget på bortaplan besegrade Sandvikens AIK BK med 13-7.

Men sedan tog det stopp på söndagen för AIK. I toppmötet på hemmaplan mot tabelltvåan Stånga IF var det gästerna som var starkast och kunde sätta punkt för AIK:s segerrad. Stånga hade de små marginalerna på sin sida och vann både de jämna bord och bonuspoäng. Det blir till slut till synes klara 13-7 till Stånga, men i totalslagning skiljde endast fem käglor lagen emellan.  

Stångas Eva Bengtsson, 732, och Matilda Werkelin, 675, lyckades vinna alla fyra banpoäng. Bäst i individuellt i Stånga var Camilla Olofsson med 790.

I AIK var Nathalie Asklund, 843, och Fanny Lindahl, 812, bäst individuellt.

Stånga fortsatte sedan sin framgångsrika söndag i huvudstaden med att även besegra serietrean BK Prime Sthlm i en mycket jämn batalj. Hemmalaget hade en knapp ledning med 8-7 inför den sista serien, men där var det Stånga som höll nerverna bäst i styr och kunde vända underläget till seger och vinna med 11-9.

I Stånga var Eva Bengtsson bäst med 805. I Prime toppade Annika Kilander med 814.

BK Prime Sthlm befäste trots förlusten mot Stånga sin tredjeplats i tabellen genom två fina bortasegrar på lördagen mot först Team Sollentuna med klara 18-2. I den viktiga streckmatchen senare på lördagen mot Sundbybergs IK blev det jämnare men även här var Prime det starkaste laget och kunde vinna med 13-7.

I Sundbyberg var Mia Collin, 868, och Åsa Myrén, 839, bäst i Prime men bäst i mötet  individuellt var hemmalagets Nicole Layrisse med 875.

I damernas Södra Allsvenska blev det idel hemmasegrar. Både Spader dam F och Höganäs BS vann mot gästande BK Linnéa. Spader dam F vann med 13-7 och här hittar vi matchens stora lirare i Elin Bergqvist med fina 848. Det gav också fyra vunna banpoäng i par med Isabella Birthe Andreasen, 573.

Höganäs besegrade gästande BK Linnéa med klara 16-4 med Elvira Lindell i topp individuellt på 843. Hemmalaget hade även bordsparet Caroline Mathiasson, 816, och Sarah Holmér, 811, som vann alla fyra banpoäng.

I helgens tredje match i söder vann Trolle BK mot gästande BK Hässle med 15-5. Pia Dahlgren i topp individuellt i hemmalaget med 820 och det bidrog även starkt till fyra inspelade banpoäng i par med Annette Kristoffersson, 660.

I herrarnas Nordallsvenska tätnade det rejält vid båda strecken. Tidigare tabelltrean Vilhelmina IK förlorade på lördagen dubbelt på bortaplan mot både BK Prana och Piteå BK. Prana vann en mycket tät drabbning med 11-9 medan Piteå fick en lite lättare resa och kunde vinna med klara 15-5.

De två tätlagen Bodens BS och BK Flash fortsätter däremot att dra ifrån efter Bodens bortaseger mot IK Fjällräven och Flash hemmavinst mot Umeå IK BF.

Tabellettan Boden fick dock rejält motstånd av Fjällrävarna och avgjorde matchen först i den sista serien till vinst med 11-8. Bodens Ludwig Ingerskog klart matchbäst individuellt med 914 vilket även gav alla fyra vunna banpoäng i par med Helena Sundqvist, 794.

BK Flash fick också tufft motstånd av gästande Umeå IK och kunde avgöra mot slutet till vinst med 12-8. Torbjörn Jonsson bäst individuellt i hemmalaget som även hade spelparet Stefan Borgström, 902, och Björn Wedin, 898, med full pott i vunna banpoäng.

Umeå IK:s bäste var Håkan Persson med 916.

Umeå IK spelade på söndagen även på bortaplan, men i hemmahallen i Umeå, mot Domsjö IK BK som för tillfället saknar godkänd hemmahall i Örnsköldsvik då hallen bytt till trådresningsmaskiner.

Det blev hemmalaget Domsjö som drog det längsta strået i en jämn och svängig tillställning där Domsjö till slut vann med 12-8.

Bäst i Domsjö var äkta paret Thomas och Eva Vännman med 880 respektive 861. I Umeå var Henrik Ekblom bäst med 830.

Länk till resultat och tabeller seriespelet

 

Jonas Brändström   15 januari 2023 18:08