Sprakande fredagsmatch när X-Calibur besegrade Spader Dam

Fredagsmatch och klassikermöte. Det var bowlingfest under gårdagskvällen i Partille. En drömstart på matchen lade grunden till att X-Calibur till sist kunde besegra Spader Dam med 11-9.
– Det kändes som ett minislutspel. Vi gjorde en otrolig laginsats, säger Victoria Johansson i Team X-Calibur.

Det blev en sprakande fredagskväll i Partille Arena, John Scott´s. Stormöte mellan Team X-Calibur och Spader Dam där Svenska Bowlingförbundet sände matchen live på förbundets Youtube-kanal. I hallen var det fullt med folk och innan elitseriematchen genomfördes en förmatch mellan spelare från Team X-Calibur och Sävehofs damlag med landslagsprofiler i både bowling och handboll. Bland annat så sadlade Johanna Bundsen och Nina Koppang om till bowling för en kväll. De båda spelade VM i november/december där Sverige blev fyra.


Förmatchen med spelare från X-Calibur och Sävehof.

Det var första matchen för säsongen mellan Team X-Calibur och Spader Dam. Lagen som har dominerat i elitserien under många år. Mesta mästarna Spader Dam har vunnit hela 17 SM-guld i 8-manna och Team X-Calibur har blivit svenska mästare fyra gånger. Med publikstödet i ryggen så öppnade Team X-Calibur på bästa sätt. De vann den första serien med 5-0 och slog 1893 poäng. I den andra serien blev det jämnare men det var X-Calibur som fick med sig flest banpoäng och de vann den andra serien med 3-2. X-Calibur hade chansen att lyckas säkra segern redan efter tre serier. Det blev en rafflande tredje serie som Spader Dam till sist tog hem med 3-2. Det stod 10-5 till X-Calibur inför fjärde serien och Spader Dam kunde som bäst rädda en poäng och oavgjort. Åskådarna på plats och tv-tittarna hemma i sofforna bjöds på en spännande avslutning. Spader Dam var nära att fixa 5-0 i sista serien men X-Calibur höll undan. Victoria Johansson avgjorde matchen för X-Calibur med en strike i sista slaget som gav en viktig banpoäng och de vann med 11-9.
– Det är en fantastisk känsla, jag går bara runt och njuter nu efteråt. Vi gör en otrolig laginsats. Vi fokuserade på varje slag, spärrade mycket och fick inte så mycket käglor över.
Hur gick tankarna inför den sista serien när ni hade 10-5?
– Det kan lätt bli att man slappnar av lite då men det får man inte göra, utan det gäller att sätta sista slaget och det är det som avgör det hela, säger Victoria Johansson som var poängbäst i matchen med 959 poäng.
– Jag hade ett stabilt spel hela tiden och fokuserade på en ruta i taget. Det var inte många missar så det känns bra.


Victoria Johansson

Victoria Johansson hyllade publiken efteråt och gillade upplägget med en fredagsmatch.
– Det kändes som ett minislutspel och det är fantastiskt att ha den publiken bakom sig. Det är jätteroligt med så mycket folk i hallen och det blir mer action. Allt var klockrent ikväll.

Det var X-Calibur första seger över Spader Dam sedan i april 2022. Den gången spelade Joline Persson Planefors. Igår kväll tog hon sig an coachrollen för sitt X-Calibur.
– Vi är otroligt glada för den här segern. Skönt att de två poängen var på vår sida i sista serien. Vi får rannsaka oss själva lite för det var ingen bra avslutning men vår räddning var att vi började så otroligt starkt. Det är väldigt härligt att kunna vinna mot Spader och det ger en riktig självförtroendeboost.

Joline Persson Planefors har en långdragen skada kring höften och bäckenleden som inte gett med sig och hon har beslutat sig för att det inte blir något spel under vårsäsongen men håller dock dörren till SM-slutspelet lite på glänt.
– Skadan är så dålig så jag har inget val. Jag testade att spela en match för några veckor sedan men det blev värre efter det och jag har haft jätteont. Det känns fruktansvärt tråkigt men jag har landat i det här beslutet. Om det blir spel i vår så är det tidigast vid slutspelet men det är en bonus, säger Joline Persson Planefors.

Det var flera höga och jämna poängslagningar i matchen. Trots förlusten så hade Spader Dam högst kägelpoäng med 7046 mot X-Caliburs 6922. Anna Andersson var poängbäst i Spader Dam med 946 poäng. Anderssons bankollega Jenny Wegner tyckte att det var en tung förlust och menade att de hade svårt att hitta rätt i spelet.
– Vi hade väldigt svårt att fälla de sista käglorna där X-Calibur lyckades väldigt bra. Vi var lite sena på att flytta in i banan medan de var rätt långt in från start. I andra serien flyttade vi in men vi lyckades ändå inte hitta samma vägvinnande spel som dem. Det kändes som vi verkligen drog det kortaste strået och vi fick inte med oss något. Sedan hade vi bättre poängslagningar i flera serier och vi förlorade med väldigt lite marginal, vilket gör det extra surt, säger Jenny Wegner.

Spader Dam får chans att revanschera sig redan på söndag då de ett nytt toppmöte väntar när de ställs mot BK Högland på bortaplan. Lagen står båda på 24 poäng men Spader leder serien med bättre diff.
– Den här förlusten påverkar ingenting. Vi tar nya tag direkt. Det är jättetråkigt att förlora men det är slutspelet det handlar om. Ibland kan det vara bra att vakna till lite så vi får se det positiva med det också, säger Jenny Wegner.

X-Calibur är trea i tabellen med 20 poäng men har spelat tre matcher mindre än Spader Dam och Högland. X-Calibur nästa match är lördag den 24 februari hemma mot B-K Eva.

Resultat

Se Svenska Bowlingförbundets sändning från matchen i efterhand här. 

Linus Wirén   16 februari 2024 23:31