Spader Dam rycker lite i damernas Elitserie

I helgen var det två minisammandrag i damernas Elitserie. Dels stod X-Calibur som värdar i Partille och dels Merci i Örebro. Spader Dam och B-K Eva blev de stora vinnarna då båda tog med sig full pott hem.

Spader Dam fortsätter alltså att ånga på i Elitserien. Frågan som måste börja ställas nu är om det finns något lag som kan hota Spader i årets serie. Sju matcher in är de fortfarande obesegrade och har totalt bara tappat 28 poäng, vilket innebär att matcherna hittills har vunnits med 16-4 i snitt. Riktigt så stora siffror blev det dock inte under lördagen, även om Helsingborgarna vann båda sina matcher hyfsat komfortabelt i sammandraget i Partille.

– Vi har en väldigt bra lagsammanhållning, så jag har en väldigt bra känsla i magen inför resten av säsongen, säger Cajsa Wegner i Spader Dam. Vi är tacksamma för alla poäng vi fått med oss och fler ska det bli!

Spader Dam fick inleda dagen med match mot värdlaget Team X-Calibur och det var bortalaget som direkt satte prägel på matchen genom att smälla in en fin 1700-runda och dessutom plocka alla 5 poängen. I andra serien blev det sedan lite lägre slagning, men återigen tog Spader med sig full pott och hade därmed redan säkrat minst oavgjort. Kanske var det sedan lite känsla av att matchen var klar som smög sig in hos Spader i tredje serien, resultatnivån droppade ordentligt och X-Calibur kunde sånär hålla matchen vid liv men till sist så lyckades Spader Dam hålla undan på ett banpar och ta den nödvändiga poängen för att vinna matchen. 11-4 efter tre serier. Sista rundan gick sedan även den till X-Calibur med 3-2 och slutsiffran stannade på 13-7 i Spader Dams favör.

Matchens absolut bästa spelare återfanns i X-Caliburs Victoria Johansson som strikade ihop finfina 954. Cajsa Wegner fick ihop 870 och lagkamraten Nora Johansson var inte långt efter med 860

Samtidigt som matchen startade i Partille var det också start i Örebro. Där tog BK Merci som värdar emot BK Hallandia. Det blev till en början en ganska jämn kamp där Merci drog det något längre strået i de två första serierna och lyckades ta hem de båda totalpoängen och ledde matchen med 6-4 halvvägs. Sedan ökade hemmalaget takten ganska ordentligt i tredje serien och då hann inte Hallandia med riktigt i svängarna och Merci kunde vinna de båda sista serierna med 4-1 till slutresultat 14-6. Merci fortsätter att hänga på upp i toppen på serien och ligger alltjämnt på slutspelsplats.

Matchens dominant var Janina Lindberg i Merci som var nästan 100 poäng bättre än någon annan med sina 887. Hanna Perelius i Hallandia var den som kom närmast med sina 792.

Hallandia och Spader Dam fick sedan stå kvar på banorna och dessutom "byta sida" och bli hemmalag. För Spader Dams del var det Hammarby som klev på och blev nästa motståndare. Och det blev en betydligt långsammare start för skåningarna den här gången, såpass mycket långsammare att Hammarby var de som inledde matchen starkast och kunde vinna första serien med 3-2 Efter det var det dock slut på det roliga för Hammarby som trots att de hängde på helt ok siffermässigt i andra serien ändå tappade med 4-1.

4-1 slutade även tredje och fjärde serien och till sist hade Spader vunnit även den matchen, den här gången med 16-4. Emma Halttunen i Spader Dam på bäst spelhumör den här gången och fick ihop 895. Nora Johansson var jämn och ökade med 4 pinnar till 864. Katrin Fahlström bäst i Hammarby med sina 828.

Hallandia å sin sida fick ta emot B-K Eva som motståndare i sin andra match. Ett Eva som verkade vara heltaggade när de kom in på banorna och satte full fart med en gång, och Hallandia fick återigen se sig själva frånåkta av motståndet. Eva vann de båda första serierna med 4-1 och när det sedan blev 3-1 till stockholmslaget så var matchen avgjord. Eva avslutade sedan med ytterligare en 4-1 seger och kunde ta med sig självförtroende från 15-4 in till nästa match. Hallandia fick åka hemåt utan poäng den här dagen

Bäst i matchen blev Linnéa Andersson i Hallandia som hittade in ordentligt under matchen och fick ihop fina 907. Anneli Blomqvist blev bäst i B-K Eva med 880 efter jämnt spel.

De båda sammandragen avslutades sedan med matcher mellan X-Calibur och Hammarby i Partille och Merci mot Eva i Örebro. X-Calibur var definitivt sugna på revansch efter förlusten mot Spader Dam och inledde sin match med hela 5-0 efter att Hammarby inte varit riktigt med i början. X-Calibur fortsatte sedan på den inslagna vägen, även om det blev en liten dipp i andra serien då de "bara" fick med sig 3 poäng mot Hammarbys 2. Trots det så avgjordes matchen redan i tredje serien när X-Calibur vann med 4-1.

Slutresultatet fastställdes sedan till 15-5 i hemmalagets favör. X-Calibur fick därmed med sig 2 poäng från dagen, medan Hammarby kammade noll.

Victoria Johansson i X-Calibur återigen matchbäst med 859 medan Hammarbys bäste spelare blev Frida Johansson med 782.

Matchen mellan Merci och B-K Eva blev dagens absolut jämnaste match. Detta trots att Eva inledde med att plocka alla 5 poängen i första serien och sedan tog 3 poäng i andra serien, där ett par av borden kunde slutat åt vilket håll som helst. Men Merci gav sig inte och höjde nivån på sitt spel ytterligare ett snäpp i tredje serien, en serie som de vann med 4-1. I sista serien var det sen inte långt ifrån att Merci till sist lyckades plocka med sig en poäng, men till sist tog Eva två av banparen med mindre än 20 pinnars marginal. B-K Eva vinnare med 11-9 efter mycket nerv. Eva fick därmed full pott med sig hem, medan Merci fick nöja sig med de två poängen från första matchen.

Emelie Neidenmark och Anneli Blomqvist i B-K Eva fick ihop 854 respektive 853 och var etta och tvåa i matchen. Janina Lindberg återigen bäst i Merci, 842 och ett gott dagsverke avslutat av Janina.

Förutom de båda sammandragen så spelades det även en match i Oskarshamn där hemmalaget Cahoot tog emot BK Högland. De båda lagen delade på bordspoängen i de båda första serierna, men Högland var strået vassare när det gällde totalslagningen i båda serierna och ledde med 6-4 efter två. I tredje serien så satte sedan bortalaget in nådastöten och tog alla fem poängen i serien och avgjorde matchen tidigt. Högland spelade sedan av matchen och vann med 4-1 i sista och hela matchen med 15-5.

Cahoot hade dock matchens bästa spelare i Johanna Hedlund som fick ihop 851. Frida Sethsson i Högland inte långt efter med sina 838.

Länk till matcher, resultat och tabell damernas Elitserie.

29 oktober 2022 20:05