Spader Dam och X-Calibur gör upp om seriesegern

I damernas elitserie väntar på lördag ett möte som verkligen är värd epitetet seriefinal. Serieledande Spader Dam tar emot tabelltvåan Team X-Calibur BK i en match som kan bli helt avgörande för vilket av lagen som blir seriesegrare.

– Nu gäller det att vinna serien eller inte, säger en laddad Nora Johansson i Spader Dam.

Våren är här och då närmar sig även bowlingens SM-slutspel. I damernas elitserie är samtliga fyra slutspelslag redan klara före helgens 20:e och näst sista omgång, men om seriesegern är det helt öppet mellan serieledande Spader Dam och tabelltvåan Team X-Calibur.

Spader Dams sista grundseriematch är lördagens seriefinal mot Team X-Calibur som dock har tre matcher kvar att spela. Lördagens möte kan ändå bli helt avgörande om seriesegern hamnar i Helsingborg eller i Partille. Spader Dam blir klara seriesegrare om de vinner eller spelar oavgjort. 

– Det ska bli riktigt kul, och det är mycket spännande också att vår sista match i grundserien kan bli helt avgörande, säger Nora Johansson i Spader Dam.

De regerande mästarna Spader Dam har toppat tabellen under stora delar av säsongen delvis tack vare att Team X-Calibur spelat färre matcher. När lagen möttes i februari vann Team X-Calibur på hemmaplan ett stentufft möte med 11-9. Nu är det Helsingborgslaget Spader Dams tur att stå som värdlag.

– Det är alltid roligt att möta lag där det blir riktigt hårt motstånd. Den här gången är det vi som har fördel av hemmaplan och vi har också ett starkt lag så vi ska göra vårt bästa. Målet är givetvis att vinna vilket också ger oss seriesegern, förklarar Nora Johansson.

Längst ner i tabellen är Hammarby IF redan klara för nedflyttning. AIK BK och BK Hallandia krigar ännu om femteplatsen som ger fortsatt elitspel även nästa säsong utan ett ovisst kvalspel.

Nykomlingarna AIK tar emot BK Merci och kan med seger i praktiken säkra femteplatsen. BK Hallandia möter nämligen tidigare på lördagsmorgonen Team X-Calibur som i sin tur måste ta två poäng för att mötet mot Spader Dam verkligen ska bli en avgörande match om seriesegern.

I herrarnas elitserie är Team Pergamon i praktiken redan klara seriesegrare. De regerande svenska mästarna behöver ta en poäng i sina två återstående matcher för att definitivt säkra seriesegern. Då spelar det ingen roll om tvåan Team Clan eller trean Team Alingsås vinner alla sina tre återstående matcher.

Team Pergamon tar på lördag emot BKF Falkenberg på hemmabanorna i Partille. BKF Falkenberg grejade nytt kontrakt förra omgången och har mest äran att spela för.

Den största spänningen återfinns i kampen om den fjärde och sista slutspelsplatsen där fem lag ännu i teorin har chansen. För både IKW/Köping BK och BK Full House väntar två mycket avgörande bortaresor. De båda lagen får anses ha snäppet bättre utgångslägen än de övriga tre slutspelsjagande lagen, BK Kaskad, IS Göta och Stureby BK, och varje vunnen poäng kan bli helt avgörande.

IKW/Köping BK har den klart tuffaste helgen framför sig. Köping inleder på lördagsmorgonen med bortamatch mot redan slutspelsklara och hemmastarka Team Clan Nässjö BK. Senare på eftermiddagen spelar Köping även en riktig nyckelmatch i Norrköping mot BK Kaskad som med seger kan ta sista halmstrået för att nå slutspelet även denna säsong.

Om det inte skulle gå vägen denna helg har Köping ytterligare en chans att plocka poäng nästa helg då laget på hemmaplan avslutar seriespelet med att ta emot Team Pergamon.

BK Full House står inför en något mindre tuff helg, i alla fall på papperet. Helgens två bortamöten mot BK Tegnér Säffle och Ludvika BK är även Ängelholmslagets två sista chanser att ta poäng.

Inledningsmatchen på lördag mot nykomlingarna BK Tegnér Säffle blir dock ingen lätt nöt att knäcka. Tegnér är redan klara för kvalspel för att hålla sig kvar och vill säkert avsluta seriespelet på bästa sätt inför det kommande kvalspelet.

På söndag är Full House i Dalarna för match mot redan nedflyttningsklara Ludvika BK.

Det fjärde och femte laget med slutspelschansen kvar, IS Göta och Stureby BK möts på söndagen på Götas hemmaplan i Helsingborg. Stureby har redan på lördagen hunnit med en match mot redan kvalklara Kulladals BS i Malmö. För att slutspelsdrömmen ska leva kvar för Stureby till söndagens möte mot Göta krävs seger både i Malmö och Helsingborg. För Göta gäller i sin tur enbart också seger.

Elitserierna omgång 20 – 6-7 april

Lör 6/4
Damer
10.00                BK Hallandia - Team X-Calibur BK
10.40                AIK BK D - BK Merci
14.40                Spader Dam - Team X-Calibur BK
15.40                B-K Eva, Stockholm - BK Merci

Herrar
10.00               Team Clan Nässjö BK - IKW/Köping BK
11.00                Team Alingsås BC - BKF Falkenberg
13.00                BK Tegnér Säffle - BK Full House
15.20                Team Pergamon BC - BKF Falkenberg
15.20                Kulladals BS - Stureby BK
16.00                BK Kaskad - IKW/Köping BK

Sön 7/4
Herrar
10.00                IS Göta - Stureby BK
11.00                Ludvika BK - BK Full House

Jonas Brändström   05 april 2024 12:26