Spader Dam i högform mot Högland

I damernas Elitserie så visade Spader Dam mästarklass i matchen mot Högland, medan Kaskad fortsätter att vara obesegrade i herrarnas Elitserie.

Det var toppmöte i damernas Elitserie på söndagen då serieledande Spader Dam tog emot serietvåan Högland hemma i Helsingborg. Och det var ett taggat Spader Dam som klev på banorna.

- Vi gick in i matchen med inställningen att vi behövde kriga för varje poäng då vi vet att Högland kan bli farliga, säger Anna Andersson som var matchens gigant då hon smällde in hela 989.

Och farliga blev de! Spader Dam inledde visserligen starkast och vann första serien med 3-2, men i andra serien så visade bortalaget varför de är med och tampas i toppen av serien. Högland lyckades vinna 3 av banparen, men mycket tack vare att Anna Andersson slog 279 på det fjärde banparet så lyckades Spader Dam ta totalslagningen med endast 11 poäng och undvika att Högland vände helt på matchen

5-5 efter halva matchen och så jämnt som man kan förvänta sig av en toppmatch i Elitserien. Men då visade hemmalaget varför de är landets bästa damlag och la i en extra växel. 4-1 i tredje serien följdes upp av 5-0 i sista serien då Högland inte riktigt orkade hänga med. Matchen slutade med 14-6 till Spader och fortsatt serieledning!

- Det var självklart jätteskönt, säger Anna Andersson. Vi har ett extremt bra lag i år också, och det var skönt att vi kunde prestera när det verkligen gällde också. Vi valde att spela på 39-fotaren då vi tänkte att det skulle ge lite högre resultat för båda lagen

Och så blev det också. Förutom Anna Anderssons 989 så var hela 13 av 15 övriga spelare i matchen över 800. Även Emma Halttunen i Spader Dam var över 900 med sina 908. I Högland blev Maria Fridell bäst med 883.

Högland fortsätter dock att hänga på Spader Dam i toppen, då laget åkte vidare till Falkenberg och match mot Hallandia, där de såg till att hemmalaget fick sota för förlusten tidigare på dagen. Högland verkade vara riktigt revanschsugna och slog matchens högsta serie redan i första serien och tog en tidig ledning direkt med 4-1

En ledning som Hallandia sedan aldrig lyckades rucka på, trots att de kom tillbaka lite grann i andra serien och reducerade till 6-4 halvvägs genom matchen. Men det blev också den enda serien som hemmalaget lyckades plocka mer poäng än gästerna. 

Tredje serien slutade på nytt med 4-1 till Högland, innan gästerna avgjorde med 3-2 i sista serien och slutresultatet stannade på 13-7 till Högland. Ett Högland som fortsatt parkerar på andra plats i serien, på samma poäng som Spader Dam. Dock har Spader 2 matcher till godo. Bäst slagning bjöd Hallandias Linnéa Andersson på med fina 890. Sara Lundin bäst i Högland med 841.

I herrarnas Elitserie spelades det även där två matcher under söndagen. I den ena tog serieledande Kaskad emot jumbon BK Joker. Och det syntes ganska klart och tydligt att det var toppen som mötte botten den här dagen. Kaskad la i högsta växeln med en gång och då hade Joker inte mycket att sätta emot. Segersiffrorna för Kaskad landade på hela 18-2 efter raden 4-1, 5-0, 4-1 och 5-0. 

Kaskad är därmed fortsatt obesegrade i årets elitserie och har nu hela 10 poäng ner till Full House som ligger på femte plats. Slutspelsplats kan nog snart garanteras för gänget från Norrköping. Kaskad hade hela 4 spelare över 900 där Teodor Samuelsson blev allra bäst med sina 958. För Jokers del så var Kevin Karlsson en ljuspunkt med sina 905. 

I den andra matchen så tog Ludvika emot Full House i en match med två ansikten. Full House inledde nämligen matchen starkast och plockade till sig en fin ledning med 4-1 efter första serien. När sedan Full House hade marginalerna på sin sida i totalen i andra serien, som de vann med 3-2, såg det ut som att det skulle bli en bortaseger då Full House hade 7-3

Men Ludvika hade kommit igång i andra serien och fortsatte att spela bra även resten av matchen, samtidigt som Full House tappade lite fart. Ludvika började så smått vända på matchen i tredje serien som de vann med 3-2 och till sist så fick lagen dela på poängen efter att hemmalaget tog sista serien med 4-1 och slutresultat 10-10.

Det var en välspelad match där båda lagen slog över 7000 poäng. Bästa slagning stod Kim Andersson i Full House för med 951, men Daniel Johansson i Ludvika var strax bakom med 950.

 

Christian Holmén   29 januari 2023 16:59