Flera solklara hemmasegrar i Sydallsvenskan

Det var många hemmasegrar i Sydallsvenskan och bara tre bortasegrar under dagens tio matcher. Två av dessa stod Marbodals BS för som vann dubbelt på bortaplan.

Nykomplingarna BK Borgen spelade sin första hemmamatch mot BK Femtionian i Trelleborg. Det var gästande Femtionian som i en jämn inledning plockade flest banpoäng och fick med sig 1-4. Andra serien tappade Femtionian medan hemmalaget hittade spelet, slog till med matchens högsta omgångssiffror och tog över ledningen via 5-0. Tredje serien sjönk siffrorna för bägge lagen och Borgen fick ett övertag och säkrade oavgjort via 4-1. Inför sista serien stod det 10-5 och det blev en riktigt bra och jämn sista serie som hemmlaget vann med 3-2. Hemmapremiär med vinst för BK Borgen med 12-8 (6038-5779).
Matchbäst blev BK Borgens Jonas Edvardsson på 838 poäng följt av Lucas Svensson på 790 poäng.
Högsta slagningen i BK Femtionian hade Christoper Narberg på 776 poäng.
- Förra helgen åkte vi iväg med känslan att det är premiär och allt kan hända. Att vi då med mersmak åkte hem med 2 poäng och plusdiff är vi enormt glada för säger Emil Wohlin UK och ordförande i Borgen.
Idag var matchen inte så välspelad men en bra kämparinställning och Jonas Edvardssom som höll uppe spelet klart bäst i matchen, sammanfattar Emil dagens hemmapremiär och tycker säsongen i Sydallsvenskan startat på bästa sätt. 

Höganäs BC (som spelade sin första hemmamatch i måndags och då förlorade mot gästande Forsheda BK med 9-11) fick idag en ny chans hemma mot Team Clan BK F1. Höganäs tog greppet om matchen i de två första serierna och hade ett övertag med 7-3 efter halva matchen. Tredje serien vann Clan med 1-4 och höll därmed liv i matchen inför sista serien. Sista serien gjorde hemmalaget Höganäs sin bästa omgång medan Clan hade sin lägsta slagning men fick ändå med sig två bord. Hemmaseger till Höganäs med 11-9 (5706-5628) där Höganäs spelare Jonathan Johansson blev matchbäst på 789 poäng och tog tillsammans med lagkompisen Sandra Gustafsson fyra banpoäng.
Endast 10 poäng efter var Johannes Tigerstrand som hade högsta slagningen i Team Clan BK F1 på 779 poäng.

I Backa Göteborg spelades det en spännande match mellan Örgryte IS BF och BK Joker. Gästande Joker öppnade med två 16-rundor och lyckades få med sig totalen där borden delades lika. Efter halva matchen stod det 4-6 till gästande Joker men då skiftade det och det var hemmalaget Örgryte som avslutade med 16-rundor och 4-1 i banpoäng i bägge återstående serierna. Hemmaseger till Örgryte med 12-8 med väldigt jämn kägelpoäng (6465-6436).
Matchbäst blev Örgrytes Andreas Hansen på 921 poäng och endast en poäng efter var Robert Stålcrona som hade högsta slagningen hos Joker på 920 poäng.

Det blev en tuff start för BKF Falkenbergs farmarlag i Sydallsvenskan. På hemmapremiären fick de besök av Marbodals BS som redan i första serien fick ett övertag med 1-4. Hemmalaget Falkenberg reducerade förvisso i andra serien när de vann den med 3-2. Tredje serien var kägelmässigt något jämn men Marbodal plockade med sig banpoängen och hade via 1-4 säkrat oavgjort. Gästande Marbodal växlade upp ytterligare i sista serien och vann även den med 1-4. Sydallsvenskan första bortavinst när matchen slutade 6-14 (5737-5981) till Marbodals BS.
Matchbäst blev Marbodals Tobias Kling på 861 poäng. Högsta slagningen hos Falkenberg hade Fabian Persson på 809 poäng.
- Det gällde att täcka rutor och vi löste det idag lite bättre än våra motståndare. Vi visste att det skulle bli svårt då Falkenberg har en bra och bred trupp men vi gick in i matchen med en bra känsla efter mötet i Tidaholm förra veckan, sammanfattar Tobias Kling Marbodals returmöte.
Bra spel av Sebastian som gör sin första match och allsvenska debut i Marbodal och tar tre banpoäng, tillägger Tobias (Sebastian Dempwolf Holm, 797 poäng)

Team Pergamon BC F hade idag hemmapremiär i Sydallsvenskan mot Olofströms BS. Matchstarten blev jämn men gästande Olofström plockade flest banpoäng via 1-4. Andra serien växlade hemmalaget upp rejält och dundrade in fina 1746 medan Olofström tappade och matchen var kvitterad med 4-1. Kägelsiffrorna sjönk sedan för bägge lagen men hemmalaget Pergamon var ändå på hög nivå och plockade full pott i banpoäng i båda återstående serierna. Klar hemmaseger för Team Pergamons farmarlag med 15-5 (6739-6183).
Matchbäst blev Pergamons Zakarias Lindkvist på 931 poäng följt av Benjamin Jonsson på 903 poäng. Benjamin tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Axel Engblom. Högsta slagningen hos Olofström hade Dennis Vrabac på 820 poäng.     

Revanschsuget var det i returmötet när Lunds BK Mamba tog emot BK Femtionian. Hemmalaget som förra lördagen förlorade hos Femtionian i Hässleholm (med 14-6) öppnade med 5-0. När LBK Mamba vann andra serien med 3-2 och tredje med 5-0 igen var matchen avgjord. Även sista serien vann hemmalaget med 3-2 och det blev en klar hemmaseger till Lunds BK Mamba med 16-4 (6014-5608).
Matchbäst blev hemmalagets Viktor Borglin på 840 poäng följt av Christian Snapp på 798 poäng. Christian tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Marcus Ljungdahl.
Högsta slagningen hos BK Femtionian hade Daniel Nilsson på 784 poäng.

Det spelades derbymatch i Baltiska i Malmö när Kulladals BS F1 mötte Bulltofta BK. Även om det stundtals var jämnt på borden var det Bulltofta som välte flest käglor och plockade banpoängen. Första seriens 2-3 följdes upp med 1-4 i både andra och tredje serien och därmed var matchen avgjord med 4-11. Sista serien sjönk resultatnivån hos båda lagen men med ett rejält tapp hos Bulltofta. Det gav Kulladal möjlighet att snygga till resultatet och vinna sista serien med 5-0. Sydallsvenskans andra bortavinst när matchen slutade 9-11 (5995-6219) till Bulltofta BK. Matchbäst blev Bulltoftas Frank Selander på 849 poäng. Högsta slagningen hos Kulladal hade Mats Lunderquist på 807 poäng.

Forsheda BK (som vann måndagens match mot Höganäs) hade idag hemmapremiär i Värnamo och bjöd gästande Team Clan BK F1 på en riktig bowlinguppvisning. Hemmalaget Forsheda kopplade greppet om matchen med 5-0 i inledningen och även om Clan hämtade upp sig i andra serien var det Forsheda som styrde. De tog 3-2 i andra och avgjorde sedan matchen med 5-0 i tredje serien. Sista serien blev jämnaste men gick även den till hemmalaget med 3-2. Solklar hemmaseger till Forsheda med 16-4 (6365-5924).
Matchbäst blev Forshedas Marcus Nyberg på 863 poäng följt av Hans-Ingmar Jansson på 852 poäng. Noterade att samtliga lagkonstallationer hot Forsheda tog 3 banpoäng vardera.
Högsta slagningen hos Clan hade Carl-Oskar Palmér på 837 poäng.
- Vi i Forsheda är väldigt glada över dagens seger då Clan är ett riktigt tufft och starkt lag. Vi visade att vi var hemmalaget, även om det var upp och ner mellan banparen, sammanfattar Simon Norrman lagets insats!

Olofströms BS åkte vidare för att spela eftermiddagsmatch mot hemmastarka Kabaré BS i Stigberget, Göteborg. Det var också hemmalaget Kabaré som gjorde en stark inledning med 4-1 i första serien och sedan strajkade ihop 1744 i andra serien och 5-0 i banpoäng. Med övertaget 9-1 inför tredje serien sjönk siffrorna rejält hos hemmalaget och Olofström vann tredje serien med 2-3 men matchen var dock avgjord. Kabaré återhämtade sig efter dippen i tredje serien och avslutade med 5-0 och ännu en solklar hemmaseger i Sydallsvenskan med 16-4 (6444-5895).
Matchbäst blev Kabarés Inge Johansson på 867 poäng följt av Kristoffer Klasson på 864 poäng. Inge tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Mikael Andersson. Högsta slagningen hos Olofström hade denna match Lukas Andersson på 839 poäng.

Sydallsvenskans omgång  avslutades i Mölndal när nykomlingarna BF Solängen hade hemmapremiär mot Marbodals BS. Det var hemmalaget Solängen som tog ledningen i första serien med 3-2 efter en bra inledning. Andra serien tappade hemmalaget samtidigt som Marbodal växlade upp och plockade hem full pott i banpoäng 0-5. När sedan Marbodal ökade ytterligare och vann tredje serien med 1-4 var matchen avgjord. Solängen som återhämtat sig lite i tredje och fjärde serien fick med sig 4-1 i sista serien. Det blev Sydallsvenskans tredje bortaseger med 7-12 (5963-6289 till Marbodal som tog ledningen i Sydallsvenskan. Matchbäst blev Marbodals Joakim Wetterstrand på 848 poäng följt av Tobias Kling på 836 poäng. Högsta slagningen hos Solängen hade Lennart Tobiasson på 803 poäng.
- Även den här matchen gällde det att få täckta rutor, säger Marbodals Tobias Kling.
Andra serien tog vi 5-0 och hade ett jäkla gott momentum som fortsatte även i tredje där matchen avgjordes. De justeringar som behövdes i båda matcherna gjordes på rätt ställen.
Det är bra stämning i bussen hem ikväll, sammanfattar Tobias lördagens bortamatcher för Marbodal.

Marbodal upp i ledning och obesegrade vilket även Kabaré, Forsheda och Bulltofta är men med en match mindre spelad. Tuffare start för två lag som är utan poäng Solängen och Falkenberg F men bara två omgångar är spelade och ännu återstår många matcher efter uppehållet som nu väntar!

Länk till matchreslutat och serietabellen i Sydallsvenskan

Karin Wiklund   23 september 2023 19:59