Slutspelslagen nästan helt klara efter sammandraget

Efter att söndagens sex matcher spelats i sammandraget i Skövde så står det klart att Spader Dam, Högland och X-Calibur är helt klara för slutspel. Dessutom går det nog att skriva in B-K Eva som det sista laget till slutspel, då AIK är 6 poäng efter med tre matcher kvar och dessutom har Eva nästan 90 poäng bättre i diff. 

Helgens dominanter Spader Dam fortsatte att spela lysande bowling och bjöd på två 7000-slagningar och dessutom 300 av båda Anna Andersson och Jenny Wegner

Spader Dam bjöd alltså på fantastisk bowling i båda sina matcher på söndagen. Direkt på morgonen så var det seriefinal mot Högland och där tryckte Spader Dam plattan i mattan direkt i första serien. Anna Andersson inledde dagen på absolut bästa sätt med 12 raka kryss och 300 för att leda sitt lag till hela 1873 och 5-0 i första serien. När det sedan blev 4-1 i andra serien och 3-2 i tredje så var matchen över. Spader Dam vann till sist med 16-4 och slog hela 7026. Anna Andersson fortsatte att spela bra och slog till sist fina 986. I Högland blev Rebecka Larsen bäst med 861.

I dagens andra match var det Merci som stod för motståndet, och nu slog Spader Dam ännu högre då de fick ihop hela 7117, och då hade Merci inte mycket att sätta emot. Matchen slutade 18-2 till Spader, och nu var det Jenny Wegners tur att slå en perfekt serie. I tredje serien hittade hon in och slog 12 raka strike. Jenny blev även matchbäst med 968. Janina Lindberg blev Mercis bästa spelare med 843

 Vi gjorde rätt förflyttningar hela helgen och spelade på ett sätt som de andra lagen inte riktigt klarar av. Vi har länge gillat att spela på längre profiler, då vi ofta kan gå längre in än motståndarlaget så det var en profil som passade oss, samtidigt som vi spelade riktigt bra bowling, säger Anna Andersson

Nu är det bara X-Calibur som har chansen att komma ikapp Spader i toppen  av serien, men även här ska det nog mycket till om Spader Dam inte ska bli seriesegrare. 
Vi har fortfarande två viktiga matcher kvar att spela, så vi tar inget för givet utan det gäller att prestera säsongen ut, säger Anna Andersson

B-K Eva mer eller mindre säkrade slutspelsplats

Eva hade bara en match att spela på söndagen, men i matchen mot Hammarby så spelade de stabilt och gjorde vad som krävdes och kunde till slut vinna matchen ganska enkelt med 13-7. Segern innebär att Eva nu i praktiken kan sikta in sig på slutspel, då de har 6 poäng till godo på AIK, med 3 matcher kvar att spela. Eva har dessutom såpass mycket mer diff att det mer eller mindre ger en extra poäng. 

Vi är väldigt nöjda med 5 av 6 poäng i helgen! Det var lite annorlunda känsla för många av oss idag, men det viktiga är att vinna! Det är tre hemmamatcher kvar, men det känns bra och vi siktar mot ännu ett slutspel, säger Lena Sulkanen i B-K Eva.

Det var också en Eva-spelare som slog högst i matchen, då Jenni Marjaana Hytönen fick ihop 873. Giggie Bengtsson blev bäst i Hammarby med 850.

Dubbla förluster för Hammarby

För Hammarbys del så blev det två förluster under dagen, då även Hallandia visade sig starkare på eftermiddagen. Hallandia hade 8-2 efter 2 serier och kunde sedan stänga matchen till 13-7. Hallandias Linnéa Andersson avslutade med fina 277 och strikade ihop 903 och blev matchbäst. Giggie Bengtsson återigen bäst i Hammarby med 860.
Förlusterna innebär att Hammarby får rikta in sig på Allsvenskan nästa år, då de inte längre kan komma ikapp något av lagen ovanför.

För Hallandias del blir det kamp om att slippa att kvala. Det är 3 poäng upp till AIK på femteplatsen, men Hallandia har en match mindre spelad, så det kommer bli fight in i det sista. Detta efter att Hallandia på förmiddagen förlorade mot topplaget X-Calibur. Hallandia var bra med i matchen, till att börja med, men när X-Calibur plockade 5-0 i andra serien så lyckades Hallandia inte komma ikapp. X-Calibur vann till slut matchen med 14-6. Hallandias Yvonne Martinsson blev dock matchbäst med sina 867. I X-Calibur blev Hanna Engberg bäst med 851

X-Calibur har chans att komma ikapp Spader Dam som serieledare, då de har hela 6 matcher kvar att spela. Men då kommer det förmodligen krävas storvinster i samtliga av matcherna.
Vi hängde på X-Calibur bra i början på serierna, men lyckades inte riktigt hålla ihop det i slutrutorna. Men det var en skön seger mot Hammarby. Viktiga poäng för oss för att kunna fortsätta slåss om 5:e platsen i tabellen, säger Yvonne Martinsson.

AIK slog Merci

AIK ligger som sagt just nu på femte plats i serien, en plats som de håller efter en fin seger mot Merci. Matchen slutade 10-9 till AIK, men det var inte riktigt så jämnt som man skulle kunna tro. AIK hade nämligen avgjort matchen redan efter tre serier med 10-4, men i sista serien vaknade Merci ordentligt och kunde vinna med 5-0 för att nästan komma ikapp. Det var också en Merci-spelare som blev bäst i matchen då Katarina Dahlin slog 862, exakt 10 poäng bättre än AIK's Malin Gref som slog 852.

AIK har alltså en liten teoretisk chans att nå slutspel, men då har de 6 poäng och 87 poäng i diff att plocka in på tre matcher. Ett mer realistiskt scenario är att det blir en hård kamp in i det sista att hålla femteplatsen och slippa kval för att stanna kvar i Elitserien! Merci är med i racet om femteplatsen de också, men har 4 poäng upp till AIK.

Christian Holmén   03 mars 2024 19:14