Seriesegrare: Hässle och Stånga

För några omgångar sedan satt vi och undrade om Calluna eller Trolle skulle ta hem Södra allsvenskan. Svaret fick vi igår – det blev Hässle! Norra allsvenskan vanns av Stånga med ganska god marginal.

Calluna behövde vinna båda matcherna på sista bortasvängen för att vara helt säkra på att bli serieetta, men det gick inte vägen. Trolle, som redan var borta ur striden efter en tung avslutning på våren, sträckte ut ett krokben som Boråstjejerna snavade på. Calluna inledde bra och hade ledningen med 6─4 efter två, men sedan vaknade hemmalaget till liv och tog 4─0 och 4─1 de sista två till seger med 12─7. Lena Carlsson var matchbäst med fina 863, följd av Erika Heidenberg med 822. I Calluna toppade Anna Nordin med 779.

Calluna for vidare till Kalmar för sista matchen. Kvalplatsen var i hamn, men vilken plats i tabellen skulle bli deras? Efter två serier stod det 5─5 i matchen, men där kopplade Calluna greppet, vann båda de två sista med 4─1 och matchen med 13─7 och knep andraplatsen före Oden. Cahoots Jennie Ljunggren slog 800 prick och Callunas Marie Carlstrand 846.

Så var det den där förstaplatsen då, som alltså Hässle lade beslag på mitt framför näsorna på Calluna och Oden. Alla tre lagen landade på 23 poäng, så det blev en fråga om diff. Det unga Hässleholmslaget hade matchen mot Linnéa kvar och Linnéa på hemmaplan ska aldrig räknas bort. Efter två serier stod det 5─5, men då trampade Hässle på gasen. Laget tog 9─1 de sista två till seger med 14─6, visste att de hade nått 23 poäng i tabellen och sedan …

- Ja, det var ju bara att vänta för att se hur det skulle gå för Calluna, säger Linda Olsson i Hässle. Vi har haft en helt fantastisk vår – obesegrade – men att det skulle räcka ända hit hade vi inte räknat med! Laget vill upp och det finns motivation så det räcker, men det ska spelas om det och vi får väl se hur det går.

Linnéas Mimmi Persson hade 859 men matchbäst var Hässles Ronja Edvall med utmärkta 894. Lova Nilsson hade 857.

Staffanstorp var också på bortaresa under lördagen. Där blev det seger mot Höganäs med 11─9 – Höganäs Sara Holmér slog fina 879 – och förlust i Helsingborg. Spader Dam F var på bra spelhumör och vann med 17─3. Spader Dam hade en trio över 800 i Elin Bergqvist 859, Amanda Gadd 838 och Susanne Andersson 805. I Staffanstorp toppade Pia Elfström med 739.

 

I Norra allsvenskan var det klart att Stånga var seriesegrare efter lördagens vinst mot Sollentuna. Matchen slutade 14─5 och Camilla Olofsson var bästa gotländska med 860. I Sollentuna hade Annette Hofvander 694.

Stånga hade en match idag också, mot B-K Eva B. Även här var hemmalaget ett nummer större än gästerna. Det blev fyra raka 4─1 och slutresultat 16─4.

- Det är jätteroligt, bubblar Charlotte Eliasson, som jag sliter från hallen när det pågår ungdoms-DM. Det är 18 år sedan vi spelade i Elitserien förra gången och vi skulle gärna göra det igen. Vi är taggade att möta Hässle!

I den sista matchen var Charlotte bäst i Stånga med 794. Eva toppades av hennes dotter Tilde med 782. Lottis skrattar åt min fråga om matchen i matchen var viktig.

- Nej, sånt har jag vuxit ifrån. Vi kan säga att den blev oavgjord!

Prime, som är det andra laget i Norra allsvenskan som får kvala, vann sin match mot B-K Eva B igår med 13─7. Monica Söderlund bäst i Prime med 783 medan Catrin Tocklins 814 var bäst i Eva.

Sandvikenlagen avslutade våren med att möta Sundbyberg. SAIK:s B-uppställning förlorade med 3─17 medan A-truppen vann med 15─5. Pernilla Arvidsson var bästa grönklädda i båda matcherna, 792 respektive 824. SAIK B toppades av Ann-Katrin Sjöberg 665 och SAIK A av Moa Jonssons utmärkta 865.

Catharina Blixt Jeppson   14 april 2024 15:51