Serieledare: Calluna i söder, AIK i norr

11-9 var dagens favoritresultat i de allsvenska damserierna. SAIK var enda bortalaget som lyckades ta poäng och vi har sett flera bra resultat av unga spelare.

I Södra allsvenskan tog Calluna emot Spader Dam F. Det blev en välspelad match, där lagen turades om att ha övertaget. Hemmalaget tog ledningen med 3–2, men Spadertjejerna tog andra serien med samma siffror och så var det 5-5. Calluna-tjejerna vann tredje serien med 4-1 och fick ett behagligt försprång, men Spader Dam hade inte på något vis kastat in handduken. Rätt tidigt stod det klart att lagen skulle ta ett bord var, och när sedan Calluna vann ytterligare ett bord hjälpte det inte att Spader vann serien med 3–2. Matchen slutade 11-9 till hemmalaget. Susanne Brink var bäst hos segrarna med sina 838, men både Hanna Jönsson och Elin Bergqvist, den senare nyss uttagen i juniorlandslaget, i Spader Dam glänste ordentligt. De båda spelade ihop fyra banpoäng tack vare 904 (Hanna) och 903 (Elin).

Trots bra spel från Spader Dams sida ville det sig inte heller mot Oden i Falköping. Gästerna inledde med att vinna de två första serierna och leda med 7–3 efter halva matchen. Då vaknade hemmalaget och vann därefter både tredje och fjärde serien med 4–1. Hemmaseger med dagens favoritresultat 11–9 blev slutresultatet. I Oden var Olivia Malmer åter bäst, nu med 855. Efter henne följde Susanne Johansson med 831 och Tilda Lindberg med 819. Matchbäst hittar vi i Spader Dam – Elin Bergqvist följde upp förra matchens fina slagning med 879. Över pari hittar vi också Josefine Linderoth på 827 och Hanna Jönsson på 810.

I Karlskrona var det jämnt mellan Trolle och Höganäs. Trolle tog förvisso ledningen med 4–1, men är det under tio pinnar i skillnad vet vi alla att det är fight! Två bord var så täta och båda gick i Trolle-favör. Höganäs kom tillbaka och vann både andra och tredje serien med 3–2, men det var fortfarande så att de jämna borden hamnade hos Trolle. Hemmaledning med 8–7 inför sista serien och upplagt för en rafflande sistaserie! Här lade lagen beslag på två bord vardera, men pluspinnarna hamnade hos Trolle som vann med 11–9. Trolles Lena Carlsson matchbäst med 804 och tog dessutom full pott i banpoäng tillsammans med Erika Heidenberg. Sarah Holmér i Höganäs var två käglor bakom Lena med sina 802.

Hässle ville inte heller släppa ifrån sig några poäng till Höganäs. Hemmalaget vann första serien med 4–1, den andra med 3-2 och tog en ny 4-1 i tredje för att ha säkrat segern efter tre serier. Höganäs fick en tröstvinst i fjärde och matchen slutade 13–7 till hemmalaget.  Segrarna skickade fram en ny tonåring att göra 800 – Lova Nilsson heter hon. Tillsammans med Hanna Olsson fixade hon också fyra banpoäng. Sandra Gustafsson toppade i Höganäs med sina 737.

 

I Norra allsvenskan var det en svängig match mellan Sundbyberg och Sandviken. Sumpan tog ledningen med 3–2 men Sandviken vände på kuttingen och tog tre bord plus totalen i den andra. Fördel Sandviken med 6–4 i halvtid alltså. SIK vann den tredje serien, men lyckades inte komma förbi gästerna i poäng. Inför sista serien var det Sandvikenledning med 8–7, men då sa hemmalaget att så skulle det inte vara. De satte ner foten, vann två bord klart, ett jämnt och totalen med god marginal till slutseger med 11-9.  I Sundbyberg var Lina Elfström bäst med 871, följd av Nicole Layrisse på 809. I Sandviken hade Mia Arnöman 834 och vann alla sina matcher tillsammans med Moa Jonsson.

Sandviken kunde glädja sig åt att få med två poäng hem ifrån Sollentuna. Gästerna var genomgående det bättre laget och vann alla serierna. Efter tre serier ledde SAIK med 12–3 och tog sedan även sista serien. 4–1 slutade den och match 16-4 till bortalaget. SAIK:s Ewa-Lena Bichsel stod för 878, följd av en annan Bichsel, nämligen Stina, som gjorde 815. Full pott i banpoäng blev det också för duon, tillsammans med Jessica Lindqvist respektive Terese Jonsson

AIK gjorde processen kort mot Prime. 5-0, 3-2 och 5-0 gjorde att det stod 13-2 efter tre serier och det var game, set och match till AIK. För säkerhets skull tog de sista serien med 4-1 och vi skriver slutsiffrorna till 17-3. Regina Siverling i topp med 845, följd av banpartnern Annie Kahlbom på 833 och Nathalie Asklund 824. Siverling/Kahlbom och Asklund/Lindahl lade beslag på maximalt antal banpoäng. Primes Annika Kilander hade 747.

Catharina Blixt Jeppson   23-01-21