Sandviken A och Stånga vann igen

Sandvikens A-lag och Stånga har båda vunnit sina första matcher i Norra allsvenskan. Den här helgen fick Sollentuna också sina första poäng för säsongen.

I Stockholm var det derby mellan B-K Eva B och BK Prime på Högdalen. Evorna tog ledningen med 3–2 sedan lagen vunnit ett jämnt bord var och hemmalaget totalen. Eva hade högre slagning även i serie två, men här tog Prime tre bord och det stod 5–5. Gästerna hade fått upp ångan och vann tredje serien med 4–1 för ledning med 9–6 inför sista serien. Här blev det en rysare. Eva vann ett bord klart och hade med det också grepp om totalen, men på de andra borden var det desto jämnare. När krutröken väl skingrats hade hemmatjejerna tagit hem ytterligare två bord. Prime kunde glädja sig åt att ha vunnit ett bord – med en enda kägla – och med detta delade lagen systerligt på poängen. I Eva hittar vi Denise Egevall med 730 medan Primes Monica Söderlund hade matchens högsta slagning med sina 784. För Prime lyckades Annika Kilander och Mia Collin med att knipa full pott i banpoäng.

Stånga tog emot Sundbyberg hemma i Stånga. Här var det gotländskorna som var det starkaste laget för dagen. Alla serier slutade i hemmafavör, även om det var jämnt här och var. Första serien började lagen med varsin runda över 1400 där Stånga tog både totalen och ett bord med en pinne till 4-1. Andra serien slutade 3-1 och hemmaledning med 7-2. Stånga trummade på och tog både tredje och fjärde med 4-1 för slutseger med 15-4. De där fyra banpoängen som SIK fick med sig togs alla av Pernilla Arvidsson i par med Stefanie Layrisse. Pernilla var dessutom matchbäst med 797. Bäst i Stånga var Sara Pettersson med 789.

Sandvikens AIK har ju två lag med i samma serie som ett försök att hålla dambowlingen vid liv, vilket är en hedervärd satsning.

- Det var svårt att jobba med rekrytering om det inte fanns något lag för de nya att spela i, förklarar Mia Arnöman. Förra året hade vi ett 4-mannalag i div II, men det var mest onlinematcher och vi tog oftast ut två lag för att de skulle ha några att möta och såg då att det nog skulle gå att ha ett 8-mannalag. Det är blandat med ungdomar och vuxna från våra nybörjarkurser.

Båda lagen hade Sollentuna som motståndare idag och det var A-laget som var först ut på banorna. SAIK var på spelhumör och Sollentuna hade inte så mycket att sätta emot för dagen. SAIK A började med 5-0 och fortsatte sedan i samma stil – 4-1, 4-1 och ytterligare en 5-0. Mia Arnöman var bäst i SAIK A med 743 medan Annette Hofvander toppade Sollentuna med 679. I SAIK tog tre av paren vardera 4 banpoäng: Eva-Lena Bichsel/Therese Jonsson, Natalie Burman/Josefin Westerberg och Sara Jonsson/Jessica Lindqvist.

När B-laget klev ut på banorna var det Sollentuna som dominerade och avgjorde lika snabbt som motståndarna hade gjort i första matchen. 4–1, 4–1, 5–0 och ännu en 4–1 gav 17–3 till gästerna och Sollentuna knep sina första poäng för säsongen. Annette Hofvander knep fyra banpoäng tillsammans med Marit Aasen och Rose-Marie Malmros, men högst slagning hos vinnarna hade Hanna Zeidlitz med 682. Josefine Westerberg toppade hos SAIK B med 704.

Catharina Blixt Jeppson   15 oktober 2023 14:25