Sammanfattning av söndagens Allsvenska matcher

Team Clan BK F1 tog full pott på bortasväng och gick upp som serieledare medan det i Syd- och Nordallsvenskan var hemmalagens dag!

Mellanallsvenskan

Första matchen som spelades var i Mellansvenskan där BK Kåess efter lördagens förlust i Västerås åkt över till Visby för att möta IK Gotlandspärlan.
Det blev en tuff helg för BK Kåess. Hemmalaget hade matchen från början till slut även om det på vissa bord var väldigt jämnt. Efter tre serier med 4-1 var matchen avgjord och även fjärde serien slutade 4-1. Matchen slutade 16-4 med kägelpoängen 6522-5944.
Matchbäst blev Gotlandspärlans Jonas Gustafsson på 923 poäng och han tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Robert Gustavsson.
Högsta slagningen hos Kåess hade Mattias Tiveljung på 824 poäng.

Nordallsvenskan

Även här var det en tuff bortasväng för Vilhelmina IK som på lördagen mötte serieledande Boden och fick med sig en förlust i bagaget. De åkte på söndagen till Kiruna för att möta tabellens jumbolag BK Fjällräven. Fjällräven som haft en tuff höst med bara en enda seger i första matchen (hemma mot Piteå BK) startade 2023 aningen bättre när de på bortaplan förra helgen fick med sig en poäng från samma motståndare.
- Det stämmer att vi haft en tung höst med  nästan bara bortamatcher och värdigt långa tuffa resor. Men nu har vi mycket hemma matcher kvar vilket kommer gynna oss, samtidigt det blir en nackdel för bortalagen som har långa resor upp till oss, säger Fjällrävens Daniel Erkki.

Nu var det dags för årets första hemmamatch och Fjällräven ägde matchen från start med 4-1 i första och avgjorde sedan matchen efter tre serier genom full pott i banpoäng. 14-1 inför sista serien som slutade 3-2 och en förkrossande hemmaseger med 17-3. Stor diff även i kägelpoängen 6433-5426 och Vilhelmina fick åka hemåt utan poäng.
Matchbäst blev Fjällrävens Johan Lundqvist på 924 poäng följt av Tommy Petersén på 902 poäng och denna lagkombination tog även full pott i banpoäng.
- Kan börja med att det har sett väldigt bra ut på träningarna nu efter jul hos alla. Vi är väldigt revansch sugna efter den tunga starten på säsongen vi haft, så hela gruppen har känns väldigt taggade för att visa publiken på hemma plan att vi kan spela bra bowling, fortsätter Daniel
- Idag kändes det som att allt klaffade och vi slog säsongsrekord på hemma plan med råge 6433 poäng vilket är riktigt skönt, avslutar Daniel (som även satte personbästa i matchsammanhang, 878 poäng)

Bäst att läsa banorna hos Vilhelmina var Andreas Fjällström på 783 poäng. Väl värt att nämna om Vilhelmina är att de hade med sig tre ungdomar på 14 resp 15 år i laget, Oscar Hellström, Linus Hedman och Hannes Bergström.

Sydallsvenskan

I Sydallsvenskan var det Team Clan BK F1 som hade en bortasväng den här söndagen till Baltiska i Malmö. Första matchen var en toppstridsmatch mellantabelltrean Bulltofta BK och tabelltvåan Clan. Hemmalaget Bulltofta kunde dock inte hänga med Clan i de första serierna som båda slutade 1-4. Tredje serien fick Bulltofta fart på spelet och vann den med 3-2 vilket innebar att matchen inte var helt avgjord även om 5-10 är ett tufft underläge. Sista serien gjorde Clan matchens högsta omgångssiffror och vann serien. Matchen slutade 6-14 och kägelpoängen 6442-6692. Matchbäst blev Clans Jonathan Hallberg som stod för Sydallsvenskans första tusenslagning med sina 1010 poäng! Fyra banpoäng tog Clans lagkombination Linus Vedin/Jonathan Martinsson.
Högsta slagningen hos Bulltofta stod Mikael Gottfries för med 968 poäng.

Matchen efter blev det farmarlagsmöte mellan Kulladals BS F1 och Team Clan BK F1. Spelet hos Clan sjönk betydligt i första serien jämfört med matchen innan men de fick trots det med sig 2-3 ledning. Även här var Clan det starkaste laget och hade även i denna match ett övertag med 5-10 inför sista serien. Clan tog hem full pott i sista serien och matchen slutade 5-15 med kägelpoängen 6195-6520.
Fyra poäng med hem i bagaget till Clan som därmed tog över serieledningen från Team Pergamons farmarlag.
Matchbäst blev Clans Johannes Tigerstrand på 864 poäng.
Högsta slagningen i Kulladal hade Mats Lunderquist på 819 poäng.

Foto: Arkivbild

Karin Wiklund   29 januari 2023 20:15