Sammandrag i Nordallsvenskan

Sammandrag i Nordallsvenskan med tre matcher i Vilhelmina och Umeå samt en match i Luleå. Dubbelsegrar till Bodens BS som utökar ledningen och till BK Fjällräven som klättrar i tabellen.

Sammandraget i Luleå

Till sammandraget i Luleå fick Skellefteålaget BK Prana åka och spela hemmamatch mot Piteå BK. Det blev en jämn inledning där Piteå fick med sig totalen i första serien men Prana kvitterade i andra serien när Piteås resultat sjönk. Tredje serien var det Pranas resultat som sjönk och Piteå kunde via 1-4 få ett övertag inför sista serien med 6-9. Det blev ändå en riktigt spännande avslutning av matchen där ett bord slutade oavgjort och Piteå fick med sig ett bord med 2 käglor. Seger till Piteå med 8-11 och 6651-6604 i kägelpoäng.
Storspel i Prana av Peter Forsgren som blev matchbäst på 1035 poäng och tog fyra banpoäng i lag med Mikael Boström som landade på 930 poäng.
I ett jämnt Piteå där det skiljde 96 käglor mellan de 8 spelarna var det Stefan Snell som hade högsta slagningen på 863 pläng följt av Filip Axheim på 862 poäng.
- Vi fick ett sjukdomsfall sent på morgonen och fick ringa in unge Martin Helgesson som gick in å slog fina 831 och bidrog med matchavgörande poäng. Sånt e kul! Men det var knallhårt på många bord, och vi lyckades vinna några jämna, sammanfattar Carl Wikhede dagens vinst för Piteå BK.

Sammandraget i Vilhelmina

Första matchen i Vilhelmina spelades mellan hemmalaget Vilhelmina IK och Härnösandslaget BK Flash. Trots en jämn inledning kägelmässigt med 1545-1595 var det Flash som plockade hem flest banpoäng med 1-4. Andra serien tappade hemmalaget Vilhelmina spelet lite medan Flash höjde sig ett snäpp och tog återigen 1-4. Till tredje serien växlade däremot Vilhelmina upp och slog till med matchens högsta omgångssiffror men hade verkligen inte marginalerna på sin sida. Fick endast med sig ett bord och totalen och därmed var matchen avgjord. Även sista serien blev 2-3 och seger till Flash 6-14 och kägelpoängen 6124-6383.
Jämna resultat mellan lagen där Flash Tobias Sagvold blev matchbäst på 886 poäng, bara tre poäng efter var Stefan Rynell som hade högsta slagningen i Vilhelmina.

Segern innebar att Flash nu hade samma poäng som serieledande Bodens BS. Det var även dessa två lag som möttes i andra matchen i Umeå i en liten seriefinal. Flash gjorde en riktigt stark öppning i matchen med 1708-1645 och fick med sig 3-2 i banpoäng. Sedan sjönk siffrorna för Flash medan serieledande Boden ökade varje serie med ca 10 poäng och plockade hem återstående tre serier med 1-4. Boden som inte ville lämna ifrån sig serieledningen vann matchen med 6-13 och kägelpoängen 6463-6654. Matchbäst blev Bodens Ludwig Ingerskog på 910 poäng följt av Fredrik Larsson på 895 poäng. Högsta slagningen hos Flash hade Daniel Wallanger på 880 poäng.
- Seriefinal där vi går in på burn och börjar lite knackigt. Vi lyckas i serie 1 vända 2 bord i slutet och fick därmed 2 banpoäng och sedan efter det så kändes det som att vi kontrollerade matchen rätt så bra med stabilt spel på hela laget där vi tar viktiga poäng för att säkra 1a platsen i serien, sammanfattar Bodens Ludwig Ingerskog matchen.

Bodens BS spelade sin andra match mot hemmalaget Vilhelmina IK. Även om första serien blev jämn kägelmässigt var det serieledande Boden som styrde matchen och avgjorde den efter tre serier med tre gånger 1-4. Sista serien fick Vilhelmina med sig två banpoäng och slutresultatet blev 5-15 med kägelresultatet 6247-6765. Matchbäst och lite i en klass för sig blev även i denna match Bodens Ludwig Ingerskog på 1017 poäng och tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Axel Simonsson. Högsta slagningen hos Vilhelmina hade Andreas Fjällström på 873 poäng.
- Nyoljat denna match och vi sätter full fart från start. Bra spel på många i laget där jag lyckades komma över 1000. Vi kontrollerar matchen ganska lätt och vinner komfortabelt, säger Ludwig om Bodens andra match.
Dubbelsegern gör att Boden nu leder serien med 4 poäng före Flash och 13 poäng före Umeå.

Sammandraget i Umeå

I Umeå spelades första matchen mellan hemmalaget Umeå IK BF och Domsjö IF BK från Örnsköldsvik. Här var det Umeå som kopplade grepp om matchen genom att ta hem 4-1 i första serien. Sedan sjönk siffrorna lite i andra serien och Domsjö kunde plocka igen lite via 2-3. Andra serien var jämnare, lagen tog två bord vardera och Umeå fick med sig totalen med 24 käglor. Övertag för Umeå inför sista serien med 9-6 och även om Domsjö vann sista serien lyckades Umeå få med sig de två banpoängen som krävdes för seger. Matchen slutade 11-9 med kägelpoängen 6263-6238. Matchbäst blev Domsjös Eva Vännman på 876 poäng.
Högsta slagningen hos Umeå hade Michael Burén på 863 poäng och han tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Håkan Persson.

Domsjö mötte i matchen efter Kirunalaget BK Fjällräven. Här var det Fjällräven som öppnade starkt mot Domsjö som inte kunde hänga med. Efter halva matchen hade Fjällräven som agerade bortalag ett övertag med 1-9. Tredje serien blev jämnare och Domsjö hade verkligen inte marginalerna på sin sida. De tappade ett bord med 10 käglor och totalen med 1 kägla. Nu blev det 2-3 och matchen var avgjord. Sista serien vann Domsjö och putsade till förlustsiffrorna till 7-13 med kägelresultatet 5946-6313. Matchbäst blev Fjällrävens Tommy Petersén på 899 poäng och han tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Johan Lundqvist. Högsta slagningen hos Domsjö hade Tomas Wikberg på 820 poäng.

Lördagen i Umeå avslutades med  match mellan Umeå IK BF och BK Fjällräven. Det verkar som att Kirunalaget Fjällräven verkligen trivdes i Umeå denna lördag. Det blev en jämn start i matchen där Fjällräven fick med sig 2-3 i första serien och hemmalaget Umeå kvitterade i andra med 3-2 till 5-5. Tredje och fjärde serien tog lagen två bord vardera men det var Fjällräven som i båda serierna välte flest käglor totalt och vann matchen med 9-11 och kägelsiffrorna 6131-6379. Matchbäst även denna match blev Fjällrävens Tommy Petersén den här gången på 887 poäng och det blev även full pott i banpoäng med lagkompisen Johan Lundqvist. Högsta slagningen hos Umeå hade Jan-Erik Brändström på 822 poäng.
Vi ringer upp Tommy i Fjällräven för att höra om dagens matcher?
- Ja, det var roliga matcher att spela och alla var lite extra på tårna. Vi har tränat på att förutse olika scenarier och vad som händer på banan och med klot och kanske vågade vi prova lite mer. Nu väntar lite hemmamatcher och kanske kan vi slippa kvala för att hålla oss kvar.
Och nog verkar laget trivas i Umeå för nu väntade gemensam middag och hotellövernattning innan sju timmars solskensresa hem till Kiruna imorgon!


Foto: BK Fjällräven

Karin Wiklund   25 februari 2023 19:46