Sammandrag i Mellanallsvenskan

Under lördagen var det sammandrag i Mellanallsvenskan. Det spelades i Högdalen, Gamleby, Stånga och Karlskoga, där 4 lag samlades i vardera hall, förutom Karlskoga som hade 3, och totalt 14 matcher spelades. 

I Högdalen hittar vi vad som nog får benämnas dagens största överraskning!

Och den överraskningen stavas Karma, som är nykomling i Mellanallsvenskan för i år och hade åkt till Stockholm för att spela tillsammans med Stureby, AIK och Bågen. Moralaget Karma fick kliva in i hetluften direkt då de spelade första matchen mot värdlaget Stureby och det var Karma som inledde bäst och vann första serien med 4-1. Stureby kom dock tillbaka direkt och kvitterade först matchen och efter tre serier stod det 8-7 till Stureby. Men Karma var inte klara för dagen, slog sin högsta serie i matchen och kvitterade till 10-10 som blev slutresultatet.
Sturebys Filip Wendel bäst i matchen med 946, strax Tommy Wendel som hade 945. I Karma var det Lukas Andersson som var bäst med 900.

Oavgjort mot Stureby är starkt i sig, men i andra matchen så visade Karma ännu bättre takter då de mer eller mindre körde över AIK. 5-0 direkt i första serien följdes upp med 4-1 och 4-1 och Karma hade därmed redan vunnit matchen klart. AIK putsade siffrorna lite grann i sista men Karma vann matchen med 15-5. 3 poäng mot starka Stureby och AIK är bra jobbat av en nykomling.
Henrik Eriksson i Karma matchbäst med 924. I AIK var Kevin Melin bäst med 908

Bågen tog 3 poäng, 300 av Mathias Otting

Det blev lite av Värmlands och Dalarnas dag på banorna i Högdalen, då Bågen kom in i match tre och lyckades ta poäng av både AIK och Stureby de också. I matchen mot AIK var det dock Stockholmarna som inledde absolut bäst. 3-2 följdes upp av 4-1 och AIK ledde med 7-3 efter två, och med fina 1845 i andra serien så såg det inte ut som att AIK tänkte tappa poäng. Men Bågen ville annorlunda och tog i sin tur 3-2 och 4-1 i de två sista serierna, vilket gav 10-10 i slutresultat. Mathias Otting i Bågen hann också med att slå 12 raka strike och 300 i tredje serien.
Mathias Otting blev också matchens lirare med 967. Elliot Crosby bäst i AIK med 926

Bågen tog sedan inspiration av Karma i matchen mot Stureby och hade det hela överstökat efter tre serier. 5-0 och 4-1 efter de två första serierna och sen räckte det med de två poängen de tog i tredje serien. Till slut blev det 15-5 till Bågen. 
Mathias Otting återigen matchbäst med 905. Niklas Ek bäst i Stureby med 871

Samtliga lag fick alltså med sig poäng hem från Högdalen, men bäst gick det gör Karma och Bågen som tog med sig 3 poäng var. Stureby och AIK fick med sig var sin poäng.

Förlust och vinst för Örnen

I Gamleby samlades förutom hemmalaget Gamleby även Örnen, Varta och Baltzar. I första matchen tog Gamleby emot Örnen i en match som Örnen inledde absolut bäst med att vinna första serien med 4-1. Efter det ökade dock Gamleby takten ordentligt och då hängde inte Örnen med riktigt. Gamleby tog ikapp och drig ifrån och till slut vann hemmalaget ganska enkelt med 13-6
Gamlebys Gottfrid Wilensjö bäst i matchen med 947. Örnens bäste spelare var Robin Pettersson med 892.

Örnen behövde dock inte åka hem lottlösa, då de inte hade några större problem att slå tillbaka Varta i andra matchen för dagen. Varta kom inte riktigt in i matchen och det kunde Örnen utnyttja genom att avgöra matchen efter tre serier och 11-4. Två poäng till blev det för Örnen och slutresultat 13-7.
Jesper Nithagen i Örnen överlägset bäst i matchen med sina 966. Mikael Tirbäcken i Varta var närmast med 823.

Storseger för Varta

Om Varta inte riktigt var med i matchen mot Örnen, så var det precis tvärtom i nästa match mot Baltzar. Varta tog 5-0 direkt och därefter så släppte de endast ifrån sig 2 poäng på hela matchen. 4-1, 5-0 och 4-1 i de efterföljande serierna gav storseger med 18-2. 
Vartas Rickard Nilsson bäst i matchen med 900 exakt. Martin Westberg bäst Baltzar med 827

I sista matchen var det återigen dags för Gamleby, och till att börja med såg det ut som att Baltzar återigen skulle få stora problem då Gamleby inledde med 1815 och 5-0 i första serien. Men då började Baltzar så smått komma igång och de började upphämtningen med 4-1 i andra serien. Tredje serien slutade 2-2 och Gamleby hade fortfarande övertaget. Då slog Baltzar till med sin bästa serie för dagen, och lyckades med konststycket att vinna serien med 5-0 och matchen med 11-8.
Patrik Westerlund i Baltzar blev matchbäst med 902. Jesper Brüggeman bäst Gamleby med 875

Även i Gamleby fick alltså alla lag med sig poäng hem, men här var det lite mer jämn fördelat då samtliga lag vann var sin match och tog 2 poäng.

Två jämna matcher i Karlskoga och 300 av Joakim Stål

I Karlskoga var det tre lag som samlades, Taifun, Västerås och Ax. Det spelades bara två matcher där, då Både Västerås och Ax fick möta Taifun. I första matchen mot Västerås började Taifun på allra bästa sätt och tog ledningen med 5-0. Västerås kom dock genast tillbaka och tack vare 4-1, 3-2 och 4-1 så kunde Västerås till slut ta med sig segern hem med mycket knapp marginal. Västerås lyckades nämligen vinna första bordet i sista serien med 1 ynka poäng, som blev skillnaden mellan seger och oavgjort.
Joakim Stål i Västerås smällde in en perfekt serie i andra omgången och blev också matchens bäste spelare med 988. I Taifun var Bengt Bäcklund bäst med 837

I nästa match så var det Taifuns tur att vända på steken, då Ax klev in på banorna och tog 4-1 direkt i första serien. Taifun vände dock på matchen direkt med 5-0 i andra serien. De två avslutande serierna var jämna mellan lagen och till slut kunde Taifun vinna med 11-9.
Matchbäst var Tobias Karlsson i Ax med 934. Daniel Svahn bäst i Taifun med 879.

Västerås och Taifun tog med sig 2 poäng var hem, medan Ax fick finna sig i att vara utan den här gången.

Dagens högsta slagning i Stånga

I Stånga Bowlinghall så var hemmalaget Stånga värd för lite kvällsunderhållning när Sundbyberg, Gotlandspärlan och Matteus-Pojkarna kom på besök. Och Stånga var på spelhumör den här dagen. Trots att Sundbyberg inledde första matchen bäst, så orkade de inte riktigt hänga med när Stånga satte fart i andra serien. 4-1 till Sundbyberg i första förvandlades till 13-7 till Stånga när matchen var slut. 
Melvin Eliasson i Stånga hittade in riktigt ordentligt och slog dagens högsta resultat i hela Mellanallsvenskan med sina 1020. I Sundbyberg var Anders Norrvik bäst med 863.

Gotlandspärlan hade inlett årets serie med 2 raka segrar, och i den andan fortsatte de när det var dags för matchen mot Sundbyberg. Pärlan drog ifrån Sundbyberg direkt från början och tog en tidig ledning med 8-2 efter två serier. Sumpan gjorde ett tappert försök att komma ikapp, men nådde inte hela vägen och Gotlandspärlan kunde till sist vinna med 11-8.
Sundbybergs Rickard Thelander bäst i matchen med 923 medan Jonas Gustafsson var bäst i Gotlandspärlan med 899.

Kvällsmatcher med 1000-slagning och 300

Det blev kvällsunderhållning i Stånga bowlinghall, då de två sista matcherna för dagen spelades kl 17.00 och 19.00. Gotlandspärlan fick därmed några timmars vila mellan matchen mot Sundbyberg och nästa som var mot Matteus-Pojkarna. Och det verkar som att vilan gjorde gott för Gotlandspärlan som efter en tämligen stor seger mot Matteus-Pojkarna med 13-6, nu leder serien efter 4 raka segrar. 
Allra bäst vilade Robert Gustavsson i Pärlan som smällde in hela 1008. Mattias Wetterberg bäst i Matteus-Pojkarna med 825

Dagens sista match mellan hemmalaget Stånga och Matteus-Pojkarna började alltså så sent som kl 19.00. Och det verkar som att Stånga hade taggat upp ordentligt under dagen. Benny Bodin inledde kvällen med 12 strike och 300. Han ledde sitt lag till 4-1 i första serien och hela 1908 i totalslagning. I andra serien kom en liten reaktion från Stånga som tappade serien med 3-2, innan de kom tillbaka igen i tredje serien med 4-1. I sista serien gjorde Matteus-Pojkarna vad de kunde för att få med sig poäng hem, men Stångas tredje bord Kevin Stenegård och Dan Segerlund stängde matchen med 504. Vinst för Stånga med 11-9
Benny Bodin lyckades med den fina bedriften att göra över 800 på tre serier, innan han avrundade med 190 i sista serien och matchbästa 992. Mattias Wetterberg var återigen bäst i Matteus-Pojkarna med 943.

Det blev alltså två vinnare och två förlorare i Stånga. Stånga och Gotlandspärlan tog 4 poäng medan Sundbyberg och Matteus-Pojkarna blev helt utan.

Christian Holmén   14 oktober 2023 20:34