Repris på SM-finalen i herrarnas Elitserie

I helgen blir det en repris på vårens SM-final när BK Kaskad tar emot Team Pergamon i Norrköping. De regerande svenska mästarna Pergamon möter även bronslaget Team Clan på söndag så det är laddat för riktiga toppmatcher.

Till helgen spelas den femte omgången i bowlingens seriespel. I herrarnas Elitserie vankas det riktiga toppmatcher när tre av fjolårets medalj-lag ska mötas. Svenska mästarna Team Pergamon åker på sin första bortaturné för säsongen och börjar på lördag med att möta fjolårets silverlag, BK Kaskad.

–  Jag ser med tillförsikt fram emot mötet då vi vill ha revansch på förlusten i serien när vi möttes i Norrköping i fjol. Efter matchen får vi, och även övriga bowlingsverige, också veta lite mer var Kaskad står denna säsong, säger en laddad Niklas Dahlberg, coach i Pergamon.

Team Pergamon hade en trög start förra säsongen men har nu inlett med två raka segrar på hemmaplan. Helgens matcher innebär lagets första på bortaplan.  

– Vi har börjat fantastiskt bra den här gången, och det blir en bra värdemätare på hur vi står oss på bortaplan. Vi kommer med bästa möjliga lag utom Osku Palermaa och Mathias Ankerdahl som den sistnämnde är och spelar VM för Danmark, berättar Niklas.

Kaskad har till denna säsong tappat en av sina topplirare till just Team Pergamon. William Svensson valde att byta till Partilleklubben och det borde ha satt ett visst djupt spår i Kaskads startuppställning. Kaskad har också inlett årets säsong lite trevande med två förluster och en seger.

– Visst tappade vi en viktig spelare i William, men vi hade också turen att få in flera unga och hungriga nyförvärv. Det kommer att kännas lite konstigt att han nu står på andra sidan, men det gör också att vi känner oss lite extra taggade att möta en före detta lagkamrat, säger Kaskads Filip Wilhelmsson som även delvis tagit över Williams tidigare roll som UK i Kaskad.

Mötet i Norrköping är en repris på vårens SM-final som Pergamon vann till slut, Men Kaskad vann mot Partillelaget senast på hemmaplan och har en bra statistik på hemmaplan.

– Det är skönt med hemmaplan, så det känns bra på det sättet. Det här är dock den svåraste matchen i serien, oavsett borta eller hemma, men vi har bra minne från historiken hemma så vi är taggade till tårna och ska göra allt vi kan på lördag, säger Filip Wilhelmsson.

På lördag gör även ett till av Kaskads unga nyförvärv debut. Felix Bergman, som kom till Kaskad från Team Gamleby, får nu chansen i den högsta ligan.  

På söndagen är det dags för en minst lika tuff uppgift för Pergamon i Nässjö då Pergamon ska ta sig an Team Clan som slutade på bronsplats i fjolårets SM-slutspel.

– Det kommer att blir ett riktigt tufft möte då det är två mycket bra lag och att vi sedan många år tillbaka är sportsliga rivaler. Vi blev förödmjukade i Nässjö för två år sedan, men senast lyckades vi knipa en pinne så det kommer att bli en riktig batalj, säger Niklas Dahlberg vidare.

Team Clan är också rejält revanschsugna efter att ha missat SM-finalen förra säsongen. Nässjölaget har startat hösten med tre raka segrar och Clans Pontus Andersson är optimistisk inför mötet med de regerande svenska mästarna.

– Det brukar vara jämnt mellan oss var vi än spelar. Om vi har en bra dag tror jag vi kommer att vinna. Alla i laget är komfortabla med vad vi behöver göra och alla har tränat det där lilla extra som kan behövas, men det går aldrig att räkna bort Pergamon, säger Pontus Andersson som även uppmanar alla intresserade som är i närheten att bege sig till Nässjö bowlinghall på söndag.

Även fjolårssäsongens fjärde slutspelslag, Team Alingsås, spelar dubbelt borta i helgen. Alingsås inleder tidigt på lördagen med att ta sig an BKF Falkenberg, som har inlett starkt med två segrar och endast en knappt förlust borta mot Team Clan.

Senare på lördagen möter Alingsås ett i år slutspelsjagande BK Full House i Ängelholm.

Kulladals BS möter på lördagen BK Tegnér Säffle och på söndagen Ludvika BK. Det är två mycket viktiga matcher för alla tre lag. Samtliga tippas hålla till på den nedre delen av tabellen och av de tre är det endast Kulladal som hittills lyckats plocka poäng.

Både Tegnér och Ludvika väntar på sina första poäng denna säsong och för att inte tidigt bli avhängda längst ner i tabellen behöver båda lagen poäng i helgen.

Elitserien herrar omgång 5

Lör 14/10
10.00  BKF Falkenberg - Team Alingsås BC
13.40  BK Tegnér Säffle - Kulladals BS
14.00  BK Kaskad - Team Pergamon BC
14.30  BK Full House - Team Alingsås BC

Sön 15/10
10.00  Ludvika BK - Kulladals BS
11.00  Team Clan BK - Team Pergamon BC

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Jonas Brändström   13 oktober 2023 09:15