Pergamon säkrade slutspelsplats

Tack vare en säker seger hemma mot Kaskad, så har nu Pergamon både i praktiken och i teorin säkrat en slutspelsplats. Det går nog även att räkna in en slutspelsplats för Clan redan nu och dessutom har Alingsås och IKW/Köping kopplat grepp om de två återstående platserna tack vare starka hemmasegrar. Dessutom slog Tegnér klubbrekord på bortaresa och Stureby har fått upp ångan

– Det kommer bli två mycket viktiga bortamatcher näst omgång när vi åker till Falkenberg och Ängelholm, säger Tony Eklund i IKW/Köping

Kaskad hade en riktigt tuff dag under lördagen när det var matcher mot de båda topplagen Alingsås och Pergamon. Det är som tidigare sagt väldigt jämnt om de sista slutspelsplatserna där det är många lag, Kaskad är inräknat. Så det var viktiga poäng som stod på spel

Och det började riktigt bra för bortalaget mot Alingsås. Storspel och vinst i första serien med 4-1. Hemmalagets Gustaf Johansson startade matchen med 12 raka strike och en perfekt serie för att rädda 1 poäng för Alingsås. Och kanske tände Gustafs 300-serie resten av laget lite, då matchen skiftade totalt redan i andra serien. Alingsås kunde direkt kvittera med 4-1 vilket följdes upp med 4-1 i både tredje och fjärde serien och Alingsås kunde till slut vinna tämligen komfortabelt med 13-7

Gustaf Johansson fortsatte att spela bra matchen igenom och landade till slut på matchbästa 995. I Kaskad var det Teodor Samuelsson som lyckades bäst med 979.
Alingsås har nu 5 poäng ned för att missa slutspelsplats, så de har skaffat sig ett ypperligt utgångsläge.

Storseger för Pergamon

Kaskad åkte sedan vidare till Partille, där Pergamon visade sig vara alldeles för starka den här dagen. Pergamon rivstartade med 1859 första serien och tog 5-0. Resultatnivån sjönk i resten av matchen, men Pergamon klarade av underhållet bäst och fortsatte att dra ifrån tills matchen slutade hela 17-3 till hemmalaget.

– Jag hade stor respekt för den här matchen på förhand, med tanke på att de har många spelare som kan slå högt och hur de pressade oss i slutspelet förra året. Så jag är lite förvånad att matchen blev som den blev. Jag tror inte riktigt banorna utvecklade sig så som de hade förväntat sig, säger matchbäste Adam Andersson i Pergamon.

Tack vare segern så är Pergamon nu helt klara för slutspel, då inget lag under strecket kan komma ikapp. Kaskad å sin sida är fortfarande med i racet om slutspelsplatserna. Det är bara 1 poäng upp till fjärdeplatsen, men Kaskad har ett par matcher mer spelade.
Bäst blev alltså Adam Andersson, som är stekhet just nu, med 907. Pergamons Mathias Ankerdal inte lång efter med 903. Filip Wilhelmsson blev bäst i Kaskad med 873.

– Jag hade faktiskt ingen koll på att vi var klara för slutspel nu, så det känns ju fantastiskt fint att höra. Det är ju ingen hemlighet att det är där vi vill stå varje år. Men det är många viktiga matcher kvar att spela, så det gäller att försöka hålla foten på gaspedalen hela vägen in, avslutar en nöjd Adam Andersson

IKW/Köping har skaffat sig ett gyllene läge

IKW/Köping gjorde processen ganska kort med gästande Ludvika i dagens match. 4-1, 5-0 och 4-1 i de tre första serierna talade sitt tydliga språk och matchen slutade 16-4 till hemmalaget. Men det var tuffare än det ser ut att ha varit.

– Siffrorna sprang iväg lite, och vi hade marginalerna på vår sida i matchen. Sen tycker jag att vi vann rättvist, men Ludvika bjöd på bra motstånd, säger Tony Eklund i Köping

Tack vare segern så har IKW/Köping skaffat sig ett gyllene utgångsläge. Laget ligger på den fjärde och sista slutspelsplatsen med 1 poäng mer än lagen bakom. Men Köpings stora fördel är att de har 2 respektive 3 matcher mindre spelade än de andra. 

– Det kommer bli en mycket viktig bortaresa i nästa omgång när vi åker till Falkenberg och Ängelholm nästa vecka. Speciellt matchen mot Full House, då de också är med och slåss om slutspelsplatserna. Men det känns stort att ett litet landsortslag med i stort sett bara egenodlade spelare är med och slåss om slutspelsplatser i ett SM, säger en taggad Tony Eklund.

Bäst i matchen blev hemmalagets Alfred Odbert som slog 917. Även Viktor Danielsson spelade bra och fick ihop 910. I Ludvika var det Alexander Fredriksson som lyckades bäst med 895.

Stureby tog tredje raka segern

Efter förra veckans dubbla hemmasegrar så fortsatte Stureby sitt segertåg i dagens match mot Ludvika. Dessutom spelade Stureby riktigt, riktigt bra bowling. De satte ribban rikitgt högt direkt i första serien när de slog hela 1958 och vann med 5-0. De fortsatte med 1857 och 1867 för att avgöra matchen med 13-2 efter tre serier. Till slut blev det 17-3 till hemmalaget som är riktigt på gång nu. 

Stureby har tack vare den senaste tidens segrar tagit sig upp på ganska säker mark. De har färre matcher spelade än lagen bakom och 2 poäng till godo ner till kvalplatserna. För Ludvikas del gäller de att kämpa på, då de fortsatt ligger sist i serien med 4 poäng upp till kvalplats.

Stureby hade många spelare som slog högt, men Marcus Tidbeck och Mats Maggi stod ut från mängden med hela 1058 respektive 1052. Magnus Lindkvist i Ludvika fick trösta sig med att han åtminstone lyckades slå 300 i serie två och blev bortalagets bäste spelare med 933.

Tegnér slog klubbrekord på bortabanor

Säffles Tegnér har efter årsskiftet börjat visa på allvar att de vill och tänker göra allt de kan för att etablera sig i elitserien, och ytterligare ett bevis på det kom i dagens bortamatch mot Kulladal. Tegnér hittade direkt in i matchen och Kulladal var samtidigt inte riktigt med på noterna. 1874 och 1834 i de båda första serierna gav hela 10-0 till bortalaget. Till slut slog Tegnér 7197, vilket är det högsta resultatet laget har slagit på bortabanor. De vann dessutom matchen med 18-2.

– Det var en helt suverän match av grabbarna. Jag kan inte vara mer stolt över dem. Vi slår klubbrekord på bortabanor och att vi dessutom gör det i såpass viktig match visar styrka, säger Tegnérs lagkapten Daniel Nordström Green.

Tegnér tar i och med segern sig återigen upp ovanför kvalstrecket och nu har de allt i egna händer, då de har 1 mindre match spelad än både Falkenberg och Kulladal som ligger på kvalplatserna.
Matchbäst blev Emil Svensson i Tegnér som slog 983, tätt följd av lagkamraten Michael Johannesson på 978. Johan Danielsson blev Kulladals bästa spelare med 905

– Vi vill vara i Elitserien, vi ska etablera oss och vi har visat att vad vi går för. I synnerhet efter juluppehållet, avslutar en nöjd Daniel Nordström Green.

Vinst och förlust för Clan

Clan lyckades under lördagen mer eller mindre även de säkra en slutspelsplats. De behöver bara 2 poäng till på kvarvarande 5 matcher för att vara helt klara. Och med tanke på att 3 av dessa 5 matcher är hemmamatcher, så är det nog inga höga odds på att Clan tar sig till slutspel.

Dagens spel för Clan inleddes i Falkenberg, där hemmalaget bjöd på starkt motstånd. Det var dock Clan som hade marginalerna på sin sida, och trots att Falkenberg hade högra totalslagning när matchen var slut så var det Clan som plockade hem vinsten med 13-7
Här var Clans Robin Ilhammar allra bäst och slog 960, medan Johannes Gottling i Falkenberg fick ihop 944.

Clan åkte sedan vidare till Ängelholm, och där blev det precis tvärtom. Clan slog högre totalpoäng än vad Full House gjorde, men hemmalaget vann matchen med 12-8. Detta efter att ha lagt i en extra växel i sista serien och vände underläge till seger med en 5-0 seger. 
Raymond Teece i Ängelholm slog högst i matchen med 967 medan Jonathan Hallberg blev bäst i Clan med 943.

Clan som sagt fortsatt på andra plats i serien och kan börja sikta mot slutspel. Full House är fortsatt i allra högsta grad med i kampen om slutspelsplatserna. De ligger just nu på sjätte plats med 19 poäng, bara 1 poäng bakom Köping. Men med 2 matcher mer spelade.

– Det var en skön seger idag, att vi kunde hitta spelet i sista serien och kontrollera så att det blev en bra avslutning på dagen. Vi har absolut inte gett upp hoppet om en slutspelsplats, säger Kim Andersson i Full House

Text: Christian Holmén

 

24 februari 2024 18:57