Pergamon med makalös Jesper mot Köping på fredag

Den sjunde omgången i herrarnas Elitserie inleds redan på fredag kväll när Team Pergamon tar emot IKW/Köping BK. I hemmalaget kommer Jesper Svensson till spel med ett helt otroligt snitt i den högsta ligan under det senaste året.

– Ja, det är ganska högt. Försöker alltid vara påkopplad vid match och dra mitt strå till stacken, säger en ödmjuk Jesper Svensson.

Den sjunde omgången spelas till helgen och inleds redan på fredag kväll när Team Pergamon tar emot IKW/Köping BK på hemmabanorna i Partille. De regerande svenska mästarna Pergamon har inlett säsongen med fyra segrar och en förlust på bortaplan mot Team Clan, en förlust som svider lite extra för Jesper Svensson.

– Vi har fått en bra start i serien och gjort fyra bra matcher. Vi har vunnit våra matcher komfortabelt med en väldigt bra disciplin i laget. Även om Clan är mycket starka hemma kom vi inte upp i nivån vi hade haft tidigare, men det är inget att skämmas att förlora mot Clan och de var klart bättre än oss.

På fredag kväll kommer IKW/Köping på besök till Partille, hur ser du på den matchen?

– Det är alltid tuffa matcher i Elitserien och vi får se hur matchen utvecklar sig, men vi är komfortabla på hemmaplan och vi är inställda på att göra ännu en bra insats.

IKW/Köping BK har inlett säsongen lite blandat och har tagit lika många segrar som de förlorat, två av varje. På fredag mot Pergamon kommer Köpinglaget att sakna Carl Eklund som är i Berlin och spelar Europacupen. Det är självklart ett stort avbräck för lagledare Tony Eklund och hans Köping som även ska möta Team Alingsås på lördag förmiddag.

– Det är två mycket svåra bortamatcher och det är helt klart ett stort avbräck för oss att inte vår ”etta” Carl kan vara med. Men vi har ändå ett bra lag som vi fyller på, men visst hade det varit kul om Carl och Jesper fått mötas på fredag, förklarar Tony Eklund.

Tony berättar att de i Carls frånvaro fyller på med en ny, mycket spännande ung debutant i den högsta ligan. Leo Norgren har bara spelat bowling några år men redan gjort enorma framsteg och tränar ofta ihop med Carl Eklund.

– Leo är ett stor talang, tränar väldigt mycket och ambitiöst. Vi har många unga spelare på gång så framtiden ser ljus ut, säger en hoppfull Tony Eklund.

Tillbaka till Jesper Svensson och hans snitt under det senaste året i Elitserien. Det är snart ett år sedan Jesper noterade blygsamma 723 poäng i bortamötet den 27 november mot BKF Falkenberg. Sedan dess har Jesper spelat elva elitseriematcher, både borta och hemma, och borträknat vårens slutspel. Jesper har på de matcherna 923 som sämsta resultat, otroliga åtta av de elva matcherna över 1000 och hela 1106 som det högsta. Det ger ett snitt på nästan 258 poäng per serie.

– Minns inte exakt vad som gick fel i Falkenberg, en sämre prestation helt enkelt. Får mest vara glad att det inte upprepat sig sedan dess, men visst är det ett högt snitt sedan dess. Vet faktiskt inte varför, men jag försöker alltid vara påkopplad vid match och dra mitt strå till stacken, säger en ödmjuk Jesper Svensson.

Jesper påpekar även att han har en hyfsat bra taktisk grundkunskap och kan se snabbt och anpassa sig till underlaget.

Men då du löst den biten måste du även slå ett bra slag, och det nästan hela tiden?

– Förr eller senare känner man av prestationen, och det gäller inte att stirra sig blind på siffror. Jag räknar inte snitt utan i grunden i Elitserien gäller det att ta banpoäng och det gör man genom att strajka mycket och det är mitt mål. Alla har vi våra sätt och mitt sätt verkar fungera mycket bra för Elitserien men lite handlar det nog om flyt också, säger Jesper och skrattar.

Ängelholmslaget BK Full House har inför helgen klättrat upp på den fjärde och sista slutspelsplatsen. I helgen får BK Full House verkligen bekänna färg i två mycket viktiga matcher i kampen om en slutspelsplats. Då står två tuffa bortamatcher mot två av fjolårets slutspelslag BK Kaskad och Team Clan på schemat. Förutom att det är närmast 4-poängsmatcher, om Full House kan knipa någon poäng på bortaplan, blir det också två bra värdemätare var Full House står inför fortsättningen.

BKF Falkenberg har också inlett säsongen på ett bra sätt med tre segrar och två förluster och ligger just under slutspelsstrecket. Även Falkenberg får bekänna färg till helgen då laget ska ut och resa för att möta Kulladals BS och IS Göta på bortaplan.

Stureby BK ska först lite snett norrut för match mot BK Ludvika och sedan styra kosan söderut för möte med nykomlingarna BK Tegnér Säffle – två bortamöten där Stureby bör plocka poäng för att inte tappa greppet om en mittenplats eller chansen till ett slutspel. Ludvika BK tog förra hemmamatchen sina första poäng i årets elitserie då de vann klart mot Kulladals BS medan Tegnér Säffle fortfarande står utan inspelade poäng.

Damernas elitserie har speluppehåll i helgen och spelar först nästa gång i omgång 8 i mitten av november.

Elitserien omgång 7 – 27-29 oktober + 16 november

Fre 27/10
18.00  Team Pergamon BC - IKW/Köping BK

Lör 28/10
10.20  Kulladals BS - BKF Falkenberg
11.00  Team Alingsås BC - IKW/Köping BK
13.00  Ludvika BK - Stureby BK
13.00  BK Kaskad - BK Full House
14.40  IS Göta - BKF Falkenberg

Sön 29/10
10.00  BK Tegnér Säffle - Stureby BK
11.00  Team Clan BK - BK Full House

Tor 16/11
19.00  Team Clan BK - BK Full House

Länk till herrarnas elitserie

 

 

Jonas Brändström   26 oktober 2023 13:16