Herrarnas elitseries femte omgång inleddes på lördagen där regerande mästarna Team Pergamon på nytt visade att laget blir extremt svåra att slå även denna säsong.

– Sammanfattat var vi äckligt disciplinerade idag, säger en nöjd Niklas Dahlberg, coach i Pergamon efter storsegern i reprisen av vårens SM-final mot BK Kaskad.

I reprisen på vårens SM-final i den femte omgången i herrarnas Elitserie var Team Pergamon minst ett nummer för stora för BK Kaskad - detta trots att lagen möttes på Kaskads hemmabanor.

Pergamon fick också en gruvlig revansch på förlusten i Norrköping förra säsongen och vann med hela 17-3. Hela Partillelaget spelade fantastisk bowling i de tre första serierna och noterade totalerna 1871, 1888 och 1890. Det gav gästernas också segern redan efter den tredje spelade serien med en ointaglig ledning, 13-2.

– Det var otroligt bra idag och om jag ska sammanfatta, äckligt disciplinerat. Vi bjuder inte på något och det måste vara jobbigt möta oss just nu, säger en glad Niklas Dahlberg, coach i Pergamon.

I slutserien när matchen redan var avgjord drog Pergamon ner lite på strajkandet men vann ändå serien med 3-2 och matchen totalt med 17-3.

– Det blir lätt så att man slappnar av lite när det är avgjort, men som helhet är vi jättenöjda med dagens insats, fortsätter Niklas Dahlberg.

I Pergamon var Jesper Svensson i topp med 987 före Timmie Ahl, 960. Noterbart var att Pergamon hade hela fem spelare över 900 och åttonde och ”sämste” man fick ihop 868.

I Kaskad toppade Filip Wilhelmsson med 922 men han var ensam i hemmalaget över 900. I morgon söndag väntar ännu en toppmatch för Pergamon när laget åker till Nässjö för match mot Team Clan på en ny profil för Partillelaget.

– Det stämmer. Nu har vi testat två av de nya profilerna i serien och det har fungerat mycket bra. I morgon är det en tredje vi får testa på match - 41:an har vi bara tränat på tidigare så vi får se hur det blir i morgon men vi ska göra vårt bästa, säger Niklas Dahlberg.

Topptippade Team Alingsås inledde sin bortaspelslördag med tidig match mot BKF Falkenberg och gästerna satte gasen i botten från start. Alingsås tog hem den första serien med 5-0 och avgjorde matchen redan efter den tredje serien.

Alingsås vann tillslut med hela 16-4 mot ett ovanligt blekt hemmalag som endast fick ihop 6162 i totalslagning mot gästernas 6717.

Hos segrarna toppade Lucas Fjällborg, 913, och Joakim West, 874. Då de båda spelade ihop vann de även alla fyra banpoängen. I hemmalaget var Magnus Larsen bäst på blygsamma 817.

Om Alingsås fick en bra start i Falkenberg blev det raka motsatsen i Ängelholm. BK Full House spände musklerna direkt mot Team Alingsås. Matchen slutade med en klar seger för hemmalaget och det var tufft att fälla käglorna denna dag i Ängelholm, enligt Full House Kim Andersson.

– Det var en ganska kämpig match spelmässigt och även poängmässigt. Det blev låga poäng från början till slut så det var en tung seger på alla sätt. Men vi tog rätt beslut vid rätt tillfällen och det avgjorde.

Full House fick en drömstart med 5-0 i den första serien, mycket på grund av att bortalaget inte alls hittade spelet och bara fick ihop 1354 totalt.

– Vi får ett övertag redan från start, tyckte de stod helt fel och med fel klot. Det var inget skönlir från vår sida heller, utan vi fokuserade på att täcka rutor och vara glad över en strajk, så det var en ren kämpainsats den första serien, förklarar Kim Andersson vidare.

I den andra serien vaknade Alingsås och var nära på att göra om hemmalagets bedrift från den första serien. Men Alingsås fick nöja sig med att vinna serien med 4-1 vilket gav en hemmaledning med 6-4 efter halva matchen. I den andra halvan var sedan hemmalaget steget före hela tiden och Full house kunde gå ifrån till en komfortabel seger med 14-6.

Individuellt toppade Kim Andersson i hemmalaget och i matchen som helhet med 938. Med det resultatet var Kim den enda spelaren i matchen över 900. I Alingsås toppade Robin Skans med 898.

Nykomlingarna BK Tegnér Säffle såg ut att gå på mot sin första seger i den högsta ligan. Efter två väl genomförda serier hade hemmalaget Tegnér skaffat sig en komfortabel ledning med 7-3 mot gästande Kulladals BS. Men när gästerna höjde sitt spel för varje serie gjorde hemmalaget det motsatta och den andra halvan tog Kulladal hem med hela 9-1 vilket gav Malmölaget till slut segern med 12-8.

I det segrande och mer jämna Kulladal var Johan Danielsson bäst individuellt med 869. Bäst i matchen var dock hemmalagets Pontus Svensson med 899.

I morgon söndag avslutas den femte omgången i herrarnas Elitserie med det viktiga mötet i de nedre regionerna då Ludvika BK och Kulladals BS möts i Ludvika och därefter är det dags för toppmatchen mellan Team Clan och Team Pergamon i Nässjö.

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Jonas Brändström   14 oktober 2023 20:32