Pergamon F seriesegrare i Sydallsvenskan

Stort grattis till Team Pergamon BC Farmarlag som vann Sydallsvenskan genom sin hemmavinst mot BK Virveln. Varken Pergamons Farmare eller serietvåan Team Clan BK F1 kan kvala till Elitserien utan det blir istället Höganäs BC, Olofströms BS, Forsheda BK och Bulltofta BK som tar de fyra kvalplatserna till Elitserien.

Höganäs BC säkrade sin kvalplats och 3:e plats i tabellen när de på hemmaplan besegrade Örgryte IS BF i en väldigt spännande match. Det var nämligen gästande Örgryte som inledde starkast och efter andra serien där det bara skiljde fem poäng på totalen hade hemmalaget ett underläge med 2-8.  Tredje serien dundrar Höganäs in matchens högsta omgång samtidigt som siffrorna sjunker hos Örgryte och får med sig 5-0 som håller liv i matchen med 7-8. Höganäs vinner sista serien med 4-1 och matchen med 11-9 (kägelpoängen 6475-6409).
Matchbäst blev Jonas Olsson i Höganäs på 939 poäng.
Högsta slagningen hos Örgryte hade Tomas Malmberg på 888 poäng.
Örgryte IS BF som nykomlingar för säsongen i Sydallsvenskan har säkrat fortsatt allsvenskt spel även nästa säsong.

Olofströms BS säkrade sin kvalplats och en 4:e plats i tabellen när de på hemmaplan besegrade tabelltvåan Team Clan BK F1. Olofström gjorde en stark avslutning på hemmaplan och öppnade med 1832 och 5-0. Redan efter tre serier var matchen avgjord med 11-4 och sista serien vann Clans farmare och kunde putsa till siffrorna. Matchen slutade 13-7 (kägelpoängen 6704-6352).
Matchbäst blev Olofströms Stefan Johansson på 1019 poäng och över 900-strecket kom även lagkompisen Dennis Vrabac med 920 poäng.
Högsta slagningen hos Clans farmare hade Jonathan Martinsson på 997 poäng.

I Partille spelades på förmiddagen en kamp kring nedflyttningsstrecket mellan IK Sterling och BK Virveln som båda låg på 11 poäng innan matchen men där Virveln har kvalplatsen på en bättre diff. Det bjöds på en jämn inledning med två bord vardera och Virveln tog totalen med EN kägla! Andra serien dippade Virveln och Sterling tog ledningen via 4-1. En jämn tredje serien och 8-7 inför sista avgörande som slutade 2-3 och matchen slutade oavgjort 10-10 (kägelpoängen 6502-6401).
Matchbäst blev Virvelns Lennie Guldbranson på 871 poäng.
Högsta slagningen hos Sterling hade Nina Flack på 864 poäng.
Det innebär att diffen avgör att det blir Virveln som får kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan även oavsett hur det går i deras sista match mot serieledande Team Pergamons farmarlag.

Serieledande Team Pergamons Farmarlag avslutade säsongen med hemmamatch mot BK Virveln. Det blev en bra och jämn start där Virveln hängde med i första serien. Andra serien tappade Virveln i poäng medan Pergamon ökade och fortsatte öka så att matchen var avgjord efter tre serier. Det blev en klar hemmaseger till seriesegrande Team Pergamon BC F med 15-5 (kägelpoängen 7159-6517)
- Vi vinner dagens match och serien på vår bredd och med många unga spelare som kommer in och vill spela och träna bowling, säger Pergamons Pär Svensson
Matchbäst i ett hemmalag som hade inte mindre än fem spelare över 900-strecket blev Albin Gullstrand på 976 poäng, följt av Zakarias Lindqvist på 964 poäng, Robin Frisk 944 poäng, Andreas Kleinschnittger på 904 poäng och Pär Svensson på 901 poäng.
Högsta slagningen i Virveln denna match hade Joel Lindegren Krantz på 915 poäng.
På frågan om Pergamons breda trupp (vinner Sydallsvenskan och 2:a i Elitserien) svarar Pär
- Umgås du och tränar i en bra och professionell miljö blir du automatiskt bättre. Det är ett koncept Pergamon har använt i nästan 20 år för att utveckla spelare.

Två av Sydallsvenskans andra nya lag möttes den här sista helgen.
Det var Kabaré BS som på hemmaplan tog emot Varta BK. Det blev en jämn start men det var hemmastarka Kabaré som plockade flest banpoäng i samtliga serier även om det i tredje serien endast skiljde två poäng på totalen.  Det blev hemmavinst med 13-7 (kägelpoängen 6505-6156). Varta BK var redan klara för fortsatt allsvenskt spel och segern för Kabaré BS säkrade även för dem att inte behöva kvala sig kvar.
Matchbäst blev Kabarés Jimmy Hellman på 908 poäng.
Högsta slagningen hos Varta hade Patrik Svensson på 822 poäng.

Sydallsvenskans fjärde nykomling för säsongen BK Thule har haft en tuff säsong och var redan innan denna sista omgång klara för nedflyttning efter endast tre vinster under säsongen. BK Thule fick avsluta på hemmaplan mot Lunds BK Mamba som slåss om sista kvalplatsen till elitserien.
Det blev LBK Mamba som öppnade starkast via 1823 och 1-4 i banpoäng. Andra serien sjönk resultaten för båda lagen och Thule fick med sig serien med 3-2. Sista två serierna var det LBK Mamba som visade att de ville slåss om kvalplatsen och matchen slutade 7-13 (kägelpoängen 6340-6630).
Matchbäst blev Thules Paul Lindfors på 901 poäng.
Högsta slagningen i Lunds BK Mamba hade Marcus Ljungdahl på 883 poäng.

BK Femtionian avslutade säsongen med att ta emot Team Clan BK F1. Det blev hemmalaget 59an som tog ledningen och hade ett övertag med 8-2 efter halva matchen. Tredje serien blev riktigt jämn och resultatet 2-3 höll liv i matchen även om hemmalaget säkrat en poäng. Sista serien tappade 59an medan Clans farmare gjorde matchens högsta slagning men 59an fick med sig ett bord via Axel Eddysson/Cajsa Wegner och vann därmed matchen med 11-9 (kägelpoängen 6269-6272).
Matchbäst blev Clans Pontus Martinsson på 920 poäng.
Högsta slagningen hos BK Femtionian hade Christoper Narberg på 879 poäng.
Trots segern kommer BK Femtionian behöva kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan.

Forsheda BK som laddar för kval till elitserien hade inga problem att på hemmaplan besegra Örgryte IS BF. Forsheda vann alla serier och hade avgjort matchen efter tredje med 13-2. Hemmalaget avslutade med 1888 och 4-1 till segersiffrorna  17-3 (kägelpoängen 7010-5963).
Matchbäst blev Forshedas Sebastian Mårtensson på 929 poäng följt av lagkompisarna Hampus Karlsson på 917 poäng och Simon Norrman på 901 poäng.
Högsta slagningen i Örgryte hade Andreas Hansen på 869 poäng.

I Baltiska hallen i Malmö spelades på eftermiddagen en match mellan Kulladals BS F1 och Bulltofta BK där Bulltofta spelade om sista kvalplatsen till elitserien.
Det var Kulladal som vann första serien efter en lite avvaktande start av Bulltofta. Redan i andra serien tog Bulltofta över ledningen och släppte den sedan inte ifrån sig även om tredje serien var riktigt jämn. Matchen slutade 7-13 (kägelpoängen 6153-6346). Segern innebär att det blir Bulltofta som tar den sista kvalplatsen till elitserien.
Matchbäst blev Kulladals Jörgen Roos på 886 poäng.
Högsta slagningen hos Bulltofta hade Oliwer Andersson på 855 poäng.

Sydallsvenskans sista match spelades mellan Marbodals BS och Varta BK i Tidaholms Bowlinghall. Här var det hemmalaget som styrde och ägde matchen från första till sista serien. Redan efter två serier hade Marbodal övertag med 9-1 och efter tre serier var det avgjort. Matchen slutade med klar hemmaseger 17-3 (kägelpoängen 6826-6318) och Marbodal klättrade upp till en 7:e plats, precis under kvalstrecket.
Matchbäst blev Marbodals Anders A Crona på 931 poäng följt av lagkamraterna Joakim Wetterstrand på 916 poäng och Henrik Blomqvist på 910 poäng.
Högsta slagningen hos Varta hade Robin Rehn 873 poäng.

När alla matcher är spelade är det klart att det blir IK Sterling och BK Thule som åker ur Sydallsvenskan och BK Femtionian samt BK Virveln som får kvala för att hålla sig kvar.

Länk till resultat och tabeller i Sydallsvenskan

Foto: Team Pergamons farmarlag - vinnare av Sydallsvenskan!

Karin Wiklund   15 april 2023 19:11