Pergamon avfärdade IKW/Köping på hemmabanor

Pergamon hade inga större problem att handskas med IKW/Köping som kom på besök i Partille på fredagskvällen. Detta trots att Pergamon saknade många av sina mer namnkunniga spelare. Efter en i det närmaste total överkörning i de första tre serierna så slutade matchen 15-5 till hemmalaget

Pergamon, som innan uppehållet slog de två högsta slagningarna i svensk seriebowling, hade tagit beslutet att byta profil till matchen mot IKW/Köping. Från den något mer strikevänliga 37-fotaren till den profil det strikas minst på i Elitserien, 44-fotaren. Enligt Pergamons coach Niklas Dahlberg så var skälen till detta två:

-Dels så tyckte vi att vi behövde träna på den långa profilen i matchsammanhang. 37-fotaren kan vi och vet att vi kan strika på. Men för en gångs skull så valde vi också profil efter motståndet. IKW/Köping har visat att de också kan slå väldigt mycket strike på 37-fotaren och den här gången så hade vi ett lite mer orutinerat lag, så det kändes mer tryggt med den längre profilen. 

Och det visade sig att det definitivt var helt rätt väg att gå. Pergamon tryckte plattan i mattan från start och slog fina 1784 i första serien och följde upp med 1748 i andra. Det var ett tempo som IKW/Köping inte riktigt hängde med i och Pergamon kunde starta matchen med 4-1 och 5-0 i de två första serierna. 

I tredje serien så föll resultatnivån ganska ordentligt, för båda lagen. Trots att Pergamon "bara" mäktade med 1624, så var detta drygt 250 pinnar bättre än vad IKW/Köping fick ihop på den krävande profilen. Ytterligare 5-0 till Pergamon och matchen var därmed avgjord. I sista serien så ryckte bortalaget upp sig lite och lyckades putsa siffrorna en del genom att vinna med 4-1. 

-Det var lite surt att vi tappade sista serien med 4-1, säger Niklas Dahlberg. Vi jagade så mycket diff som möjligt, då Team Clan har bättre diff än oss och två matcher mindre spelade. Nu tror jag inte att det blir så, men det hade vart surt om kampen om andra eller tredje plats slutar med att vi har 5 poängs sämre diff än dem.

15-5 till Pergamon alltså. Kanske inte riktigt samma sprakande tillställning som det varit i John Scott's de senaste två matcherna. Men det är ändå en styrka att kunna vinna sådana matcher också, speciellt när en stor del av laget saknas. Lite extra uppmärksamhet till Timmie Ahl i Pergamon som fick göra Elitseriedebut, och gjorde det med den äran. 878 och matchens fjärde högsta resultat är en mer än godkänd debut på det svåraste underlaget han kunde få.

-Timmie gör det fantastiskt bra. Framförallt spelar han mycket fin teknisk bowling, berömmer Niklas Dahlberg.

Högst resultat i matchen fick Pontus Falkhäll i Pergamon ihop. Trots en liten dipp i tredje serien så slog Pontus fina 906. I IKW/Köping var det Carl Eklund som slog flest strike och fick ihop 902.

Medan Pergamon nu har säkrat sin slutspelsplats, så får IKW/Köping fortsätta att jobba på att hålla undan för Falkenberg och Ludvika som jagar bakom, för att undvika att behöva kvala. Imorgon är det dags för ytterligare en svår match för IKW/Köping, då det är Alingsås som står för motståndet. Ett Alingsås som även de försöker säkra sin slutspelsplats.

-Det var fullt i hallen, det är lönefredag och seger. Bra start på helgen!, säger Niklas Dahlberg

Christian Holmén   24 mars 2023 21:05