Nytt rekord av Team Pergamon!

Det är nog för de allra flesta ganska svårt att tänka sig att ditt lag slår nästan 7600, snitt 240 per spelare och serie, men ändå får se sig frånåkta av motståndet. Men det var precis vad som hände Kaskad när serieledarna åkte till Partille för match mot Pergamon. Pergamon slog nämligen den högsta slagningen någonsin i svensk seriebowling och landade på 7942!

8000. Går det att verkligen att få till så att 8 spelare spelare så bra samtidigt? Det är en galen siffra att ens fundera på att göra i seriematch i bowling. Och det är nog inte så hemskt många år sen som det nog mest sågs som någon form av drömgräns, en utopi, att något lag skulle nå dit. Idag visade Pergamon att det kanske trots allt inte är omöjligt, eller ens speciellt långt borta. 7942 betyder 248 i snitt per person och serie. Lägg därtill att Kaskad slog 7587, så har vi nog utan konkurrens den bästa bowlingmatch som spelats på svensk mark. 242 i snitt på 16 spelare. Det är nästa galet att tänka på.

-8000 har varit ett kul snack hos oss länge, säger Martin Larsen. Dagens match visade att det faktiskt inte är omöjligt.
Jesper Svensson är lite mer blygsam. 8000 är otroligt högt, så jag vet inte om det är rimligt att säga att man ska slå 8000. Men det finns givetvis tomrutor att städa upp, så vi får se om det slås i framtiden, säger han.

Men för att börja från början. Kaskad, tillika serieledare i Elitserien, hade kommit till Partille för returmatch, då de båda lagen möttes förra veckan i Norrköping. En match som Kaskad vann. Ett Kaskad som under lördagen åkte på sin första förlust för året mot Alingsås.
-Kaskad har ju dominerat Elitserien i år och slog oss förra helgen, så vi var sjukt taggade på att "ge igen", säger Martin Larsen

Det var dock Kaskad som inledde matchen absolut bäst. De kom ut på banorna och började vräka in strike direkt och slog 2022. Samtidigt fick Pergamon "bara" ihop 1898, vilket ledde till att Kaskad fick med sig 4-1 och en tidig ledning. 
Både Martin Larsen och Jesper Svensson nämner att Kaskads inledning på matchen triggade igång deras Pergamon och tvingade dem att prestera sitt absolut bästa.

Pergamon ökade takten något i andra serien och slog 2001, ledda av Markus Jansson som slog 300. Kaskad hängde dock på bra med sina 1979, vilket gjorde att de trots Pergamons ökning fick med sig ytterligare 2 pinnar. Pergamon tog de andra 3. Alltså fortsatt ledning för Kaskad halvvägs genom matchen. Efter det så fortsatte dock Pergamon helt sonika att slå strike efter strike. 1953 i tredje serien följdes upp av smått fantastiska 2090 i sista serien. Samtidigt så tappade Kaskad farten lite i avslutande två serier, vilket gjorde att Pergamon kunde dra ifrån något och vinna med 5-0 i tredje serien, 4-1 i sista serien och hela matchen med 13-7.

Jesper Svensson fick ihop matchens högsta slagning med 1062, 299 och 300 i de två avslutande serierna, men att han var matchens lirare ville han inte riktigt kännas vid.
-Jag inledde ganska trevande, men det blev bättre och nästintill perfekt i slutet. Men jag tycker att det är på sin plats att hylla hela laget för sin insats. Från första till sista gubbe, inklusive reserv och coach. Otroligt hög nivå på alla, säger han

Pergamon återtog alltså rekordet från Clan, ett rekord som kom till mot just Pergamon 2021 och löd på 7840
-Såklart det är skönt att ha återtagit rekordet från Clan, speciellt eftersom det var vi som fick känna på deras rekordslagning, säger Jesper Svensson.
-Såklart en sjukt häftig match att spela, säger Martin Larsen och Jesper Svensson fyller i att det nog var väldigt kul för publiken att få se en match på så otroligt hög nivå

Pergamon hade hela 4 spelare som spräckte 1000-vallen. Förutom Jesper så fick Pontus Falkhäll ihop 1053, Adam Andersson 1042 och Markus Jansson 1018. Även i Kaskad var det hög nivå, då de samlade alla sina spelare mellan 925 och 993, där Teodor Samuelsson var den som blev absolut bäst

Förutom matchen i Partille, så spelades det på söndagen ytterligare två matcher i herrarnas Elitserie. Till Ludvika hade Stureby tagit sig för dagen, och även de var på spelhumör den här söndagen. Stureby startade starkt och vann första serien med 5-0, och efter det så släppte de aldrig in hemmalaget i matchen igen, även om man "tillät" hemmalaget att få med sig 3 poäng i andra serien. När tredje serien återigen slutade 5-0 till Stureby, så var matchen över och Stureby kunde defilera in i mål med 4-1 i sista serien och vinst med 16-4

Stureby har fortfarande en teoretisk chans att ta sig till slutspel, men då måste nog resten av säsongen gå deras väg i det mesta. För Ludvikas del så gäller det att fortsätta slåss för överlevnad i elitserien
Bäst i matchen med liten marginal blev Lukas Sevelin i Stureby med 972. Strax där bakom fick både Jerry Ekman-Vogel i Stureby och Tomas Norgren i Ludvika ihop 971

För Kaskads del så var besöket på västkusten inte över efter matchen mot Pergamon, utan de fick åka vidare till Strike House i Göteborg för match mot Joker. Serieledare mot seriejumbo. En match som på förhand egentligen bara borde kunna sluta på ett sätt. Och så blev det också, då Kaskad inte hade några som helst problem att slå tillbaka Göteborgarna. Kaskad satte full fart direkt, vann första serien med 4-1, följde upp med 2 x 5-0 innan det blev 4-1 igen i sista serien och storseger med 18-2. Verkar som att Joker fick sota lite för Kaskads 2 förluster tidigare under helgen.

För Kaskads del så är det fortsatt serieledning som gäller, och de har fortfarande ett ganska stort försprång till konkurrenterna nedanför. För Jokers del gäller det att fortsätta jaga poäng om det inte ska bli relegering. 
Bäst i matchen blev William Svensson som smällde in 300 i sista serien och fick ihop 1026. I Joker var Tim Davidsson bäst med 907

Det spelades även en match i damernas Elitserie på söndagen. Cahoot som var värdar för gårdagens minisammandrag fick ta sig till bowlinghallen även på söndagen, då Hammarby fick åka vidare från lördagens matcher i Nässjö för att spela i Kalmar. Hammarby har fortfarande häng på slutspelsplats, så varje poäng de kan få med sig är viktig just nu.

Och det var Hammarby som började bäst med 3-2 i första serien. Cahoot kom dock direkt tillbaka i andra serien och tog tillbaka 3-2. Det var mer eller mindre så jämnt det kan bli och så fortsatte det i tredje serien, där Hammarby var lite starkare igen och tog tillbaka ledningen med 3-2. I sista serien så stod matchen och vägde, och till sist så delades banpoängen lika mellan lagen, men Hammarby var lite starkare på totalen och tog till sist de nödvändiga poängen för att vinna matchen med 11-9, mycket tack vare Katrin Fahlström som kom igång bra i sista och slog 257.

Bäst i matchen var dock hemmalagets Maja Engberg, som fick ihop 898. Bäst i Hammarby var Giggie Bengtsson med 865. Hammarby parkerar just nu på femte plats i serien, bara 1 poäng bakom X-Calibur. Dock så har X-Calibur 2 matcher mindre spelade, så Hammarby behöver andras hjälp om de ska ta sig till slutspel. För Cahoots del gäller det att kämpa på i botten. Fortsatt jumbo, men det skiljer bara 2 poäng upp till Hallandia ovanför.

Christian Holmén   26 februari 2023 14:24