BK Tegnér och mästarna Pergamon gör entré i helgens elitseriespel

På lördag premiärspelar BK Tegnér Säffle i herrarnas Elitserie. Nykomlingen tar emot IKW/Köping BK på hemmaplan.

– Vi är laddade och går för seger, säger Tegnérs lagkapten Daniel Nordström Green.

Även svenska mästarna Team Pergamon gör sin första match på lördag då Stureby kommer på besök.I damernas Elitserie spelar nykomlingen AIK BK sin första hemmamatch i Elitserien på nästan ett decennium.

Nykomlingen BK Tegnér Säffle och regerande svenska mästarna Team Pergamon skulle ha mötts under förra helgens premiäromgång. Men matchen sköts upp då Team Pergamon hade flera spelare upptagna på Europatour-tävlingen i Norge.

Istället gör de både lagen premiär på lördag. BK Tegnér tog sig upp till Elitserien från Mellanallsvenskan efter ett avgörande rysarkval mot Matteus-Pojkarna. Senast Säfflelaget spelade i den högsta ligan var säsongen 2017/2018 men det besöket blev endast ettårigt. På lördag tar Tegnér emot IKW/Köping BK i hemmahallen.

– Vi ser verkligen fram emot lördagen. Det blir en tuff premiär mot Köping men vi räknar med att varenda match blir en tuff utmaning den här säsongen, säger Daniel Nordström Green, lagkapten i nykomlingen.

Samma trupp som tog klivet upp

Tegnér har inte tappat några spelare till årets säsong men har inte heller värvat några nya spelare så nykomlingen har exakt samma trupp som i fjol. Daniel Nordström Green och hela laget har förberett sig väl och alla spelare är tillgängliga.

– Vi har tränat jättemycket på de nya profilerna och vi har valt 42 fot på hemmaplan. Vi räknar med att siffrorna går ner en del jämfört med förra säsongen och det känns skönt för vår del och vi går för seger på lördag och en bra start på säsongen.

Köping hade ett tyngre start förra säsongen men kom igång allt mer i takt med att laget fick tillgång till sina viktiga spelare och till denna säsong har laget förstärkt ytterligare med flera nyförvärv. Köping gick dock tomhänta från sin premiärmatch då förra årets silvermedaljörer BK Kaskad vann i Köping så de kommer vara rejält revanschsugna.

Mästarna väntar tuff premiär

Svenska mästarna och av de flesta även tippade som guldkandidater denna säsong tar i sin premiärmatch på lördag emot Stureby BK. Ett Stureby som imponerade stort den gångna helgen med en klar hemmaseger mot förra årets finallag, BK Kaskad, så de regerande mästarna är väl förvarnade.

– Vi ser verkligen fram emot att det ska börja nu, men Stureby blir ett riktigt tufft motstånd då jag tror att det är en blivande slutspelskandidat vi möter. Vi hade en stenhård fajt hemma förra säsongen som vi lyckades vinna med knappa 11-9, hur det gick till vet jag faktiskt inte. Det var också matchen som ändrade riktning för oss efter en tung start så jag har den största respekten för motståndet, förklarar Niklas Dahlberg, coach i Pergamon.

Nyförvärven gör entré

Niklas har inte Jesper Svensson och Martin Larsen med till lördag då båda är upptagna med annat, i övrigt har han dock bästa tillgängliga lag att ställa på banorna. Nyförvärven William Svensson och Mathias Ankerdal kommer att vara med på lördag.

– Vi är medvetna om att vi har valt samma profil här i Partille som Stureby har hemma och som de presterar mycket bra på, Men det kan skilja på samma profil i olika hallar och vi tror på oss så därför gör vi ingen ändring.

Tuffa bortamöten för Falkenberg

Övriga två matcher på lördagen i herrarnas Elitserie är BKF Falkenbergs två bortamöten mot först BK Kaskad och senare mot Team Clan BK. En av de allra svåraste bortasvängarna i serien så Falkenberg står inför en mycket tuff uppgift.

På söndagen spelar BK Full House bortamatcher mot IS Göta och Kulladals BS vilket är lika med säsongens två första Skånederbyn. Stureby BK och IKW/Köping, som båda hade match på lördagen, fortsätter på söndagen med bortamöten mot Team Alingsås respektive Ludvika BK.

Andra raka derbyt för nykomlingen AIK BK i damernas Elitserie

I damernas Elitserie återfinns i år tre lag från Stockholm. Ett av dem är nykomlingarna AIK BK dam som på lördag gör sin första hemmamatch i den högsta ligan på nära ett decennium.

– Den gången blev det bara ett ettårigt besök i den högsta ligan, men jag känner att vi är mer redo denna gång. Vår styrka är att vi är tajta som grupp, jämgamla allihopa och vi har jätteroligt tillsammans, säger AIK:s Malin Gref, som var med även förra gången AIK spelade i Elitserien.

Förra helgen lyckades AIK knipa en poäng på neutral plan mot Stockholmskollegan B-K Eva, Stockholm. Ett resultat Malin ser som en stor framgång.

– Vi vill självklart alltid vinna, men vi var supernöjda med en poäng mot Eva som var i slutspel förra säsongen. Det var mycket starkt av oss då många i laget har aldrig spelat i Elitserien förut och det var en hel del premiärnerver.

"Nya" AIK mot rutinerade Hammarby

På lördag tar AIK emot Hammarby IF och Malin hoppas och tror att laget kommer att vara lite mer bekväma i hemmahallen och att det ska vara en fördel med hemmabanor.

– Vi vill visa att vi kan men då vi är nya i serien måste vi även vara ödmjuka. Det finns en mycket stark rutin i Hammarby och de är närmast motsatsen till oss som har yngre och mer orutinerade spelare.

Damernas Elitserieomgång inleds på lördag med derbyt mellan B-K Eva, Stockholm, som tar emot Hammarby IF, innan det senare på dagen är dags för AIK att ta emot de grönvita från södra Stockholm. På förmiddagen är det också bäddat för ett spännande möte mellan de två tippade topplagen Spader Dam och BK Högland på Olympia i Helsingborg.

Högland fortsätter sedan till Falkenberg för den fjärde och sista matchen i damernas Elitserie denna helg med match mot BK Hallandia.

Elitseriematcher omg. 3 - 23-24 september

Herrar
Lör 23 sept
10.00  BK Kaskad - BKF Falkenberg
13.00  BK Tegnér Säffle - IKW/Köping BK
15.40  Team Pergamon BC - Stureby BK
16.00  Team Clan BK - BKF Falkenberg
Sön 24 sept
10.00  IS Göta - BK Full House
11.00  Ludvika BK - IKW/Köping BK
11.00  Team Alingsås BC - Stureby BK
15.20  Kulladals BS - BK Full House

Damer
Lör 23 sept
10.00  B-K Eva, Stockholm - Hammarby IF BF
10.00  Spader Dam - BK Högland
13.40  AIK BK D - Hammarby IF BF
15.00  BK Hallandia - BK Högland

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

 

Jonas Brändström   22 september 2023 00:23