Nykomlingen AIK BK vann mot topplaget BK Högland

I damernas elitseries omstart på lördagen visade nykomlingen AIK BK riktig styrka. De gul-svarta vann en mycket jämn match mot gästande topplaget BK Högland med 12-8.

– Det var en riktigt rolig match att spela och extra kul att vi lyckades knyta åt säcken mot slutet, säger en glad Malin Gref i AIK.

Det tre topplagen i damernas Elitserie hade före helgens omstart av serien endast förlorat var sin match. Men nykomlingen AIK gjorde en riktigt bra match och åsamkade de tidigare serieledande BK Högland sin andra förlust denna säsong. AIK var hela tiden steget före gästerna och kunde vinna med 12-8.

– Vi gjorde en riktigt bra lagprestation vilket är vår styrka. När någon spelar mindre bra spelar en annan bättre så vi komplettera varandra oerhört bra, förklarar en glad Malin Gref i AIK.

AIK var snäppet starkare än Högland i tre av de fyra jämna serierna. Det var bara den andra serien som gästerna lyckades ta hem med 3-2 och mot slutet blev det riktigt tajt ända in i slutrutan. I den sista serien lyckades AIK bland annat vinna ett avgörande bord med tio käglor och totalen med knappa nio käglor.

– Om vi haft lite stolpe ut tidigare hade vi lite mer stolpe in idag. Det var roligt att spela idag och superkul att vi även lyckades knyta åt säcken mot ett så bra lag som Högland, säger en mycket nöjd Malin Gref.

Tack vare segern närmade sig även AIK lagen ovanför i tabellen och har allt mer börjat blanda sig i kampen en slutspelsplats.

– Men vi tar en match i taget och målet är fortfarande slippa kvala för att hålla oss kvar, förklarar Malin Gref.

I AIK toppade Malin Brodin med fina 881 före Nathalie Asklund med 854. Maria Fridell bäst hos gästerna med 861.

Tidigare under dagen hade BK Högland vunnit en lika jämn tillställning mot B-K Eva, Stockholm med 11-9. Här började hemmalaget bäst och tog hem de två första serierna med 3-2 och gick ifrån till ledning 6-4 i halvtid. Men i den tredje tog Högland över kommandot i matchen via fina 1706 som gav 4-1 i serien. I den sista serien kunde Högland fortsätta hålla sin höga nivå och starka 1676 i avslutningen gav inte hemmalaget någon chans att vända på matchen.

I ett jämnt och stabilt Högland som hade  fyra spelare över 800 var Rebecka Larsen bäst med 867 före Sabina Asplund med 857. I Eva var Caroline Lagerlöf bäst med 850.

Örebrolaget BK Merci hade inte mycket att sätta emot när Team X-Calibur kom på besök. Partilledamerna vann med klara 16-4 och matchen var över redan efter tre serier då gästerna tagit ledningen med ointagliga 12-3.

Lagens totalslagningarna vittnar däremot om att det var betydligt tuffare och jämnare på banorna där Merci ofta bara var steget efter. Gästerna vann klart flest av de poängmässigt jämna borden och fick ihop 6162 mot hemmalagets 5935.

X-Caliburs Victoria Johansson, 873, och Hanna Engberg, 850, var ensamma i matchen över 800. De båda stod i en klass för sig individuellt och vann tillsammans också alla fyra banpoäng med breda marginaler.

I Merci var Janina Lindberg i topp med 793 före Emelie Tiveljung 792.

I morgon spelas den trettonde omgången klar när BK Högland avslutar sin Stockholmstripp med match mot Hammarby IF i Brännkyrkahallen och BK Hallandia tar emot Spader Dam i Falkenbergs bowlinghall.

Länk till matcher och tabell damernas elitserie

 

Jonas Brändström   20 januari 2024 20:26