BK Oden spelar sitt första kval till Elitserien

I morgon lördag inleds kvalspelet med bland annat en kvartsfinal till herrarnas Elitserie mellan BK Prana och BK Flash och en semifinal till damernas Elitserie mellan BK Oden och Prime, Sthlm.

– Det ska bli riktigt kul, säger en taggad Hanna Lindberg i BK Oden som spelar sitt första Elitseriekval någonsin.

 

I helgen inleds kvalspelet i den Nationella ligan med en mjukstart. På lördag spelas en semifinal till damernas Elitserie mellan sjundeseedade Falköpingslaget BK Oden och åttondeseedade BK Prime, Sthlm.

– Det är jätteroligt att vara i ett Elitseriekval och vi är mycket taggade. Vi gick upp i Allsvenskan för bara några år sedan och nu är det första gången vi får kvala uppåt till den högsta ligan, säger en glad Hanna Lindberg.

BK Oden-damerna har förberett sig som de flesta lag gjort inför helgen och oljat upp och tränat på kvalprofilen som ska använda i Karlskoga där deras kvartsfinal ska spelas. 

– Vi vet att det inte blir exakt lika här som det blir i Karlskoga, men vi får en grundkänsla för den, vilka linjer man kan spela, fortsätter Hanna som spelar i ett klubb som är extra taggade inför dessa kvalhelger.

– Vi har faktiskt tre lag som samtliga spelar positiva kval så det är extra roligt i klubben just nu.

Vinnaren mellan BK Oden och BK Prime, Sthlm, får nästa helg möta förstaseedade BK Merci från Elitserien i en finalmatch om en plats i den högsta ligan.

De andra två finalerna i damernas kval är redan klara och spelas också nästa helg. Där möts andraseedade BK Hallandia från Elitserien och femteseedade Stånga IF och tredjeseedade AIK BK D spelar om en Elitserieplats mot fjärdeseedade BK Caluna, Borås. Totalt står tre platser i damernas Elitserie på spel till nästa säsong.

I kvalet till herrarnas Elitserie är det kvartsfinal på lördag mellan de båda Nordallsvenska lagen BK Prana och BK Flash. Matchen mellan BK Flash som slutade tvåa i Nordallsvenskan och Prana på tredje plats, spelas i Umeå Bowlingcentrum.

Vinnaren i den kvartsfinalen får sedan möta seriesegrarna Bodens BS i en semifinal nästa helg. Då smäller det till på riktigt allvar med alla sex semifinaler och slutligen tre finaler där alla vinnare i finalerna spelar i högsta serien nästa säsong.

Övriga fem herrsemifinaler är redan klara och där möts nästa helg förstaseedade IKW/Köping BK från Elitserien och trettondeseedade Bulltofta BK från Sydallsvenskan. Sjundeseedade AIK BK H från Mellanallsvenskan ställs mot åttondeseedade och Sydallsvenska Höganäs BC.

Andraseedade Ludvika BK från Elitserien tar sig an tolfteseedade Forsheda BK från Sydallsvenskan och i den femte semin är mellan två Mellansvenska lag, BK Tegner och BK Bågen.

I den sjätte och sista semifinalen gör femteseedade Matteus-Pojkarna BK från Mellanallsvenskan upp med tiondeseedade Olofströms BS från Sydallsvenskan. Precis som för damerna står tre platser på spel även i herrarnas Elitserie nästa säsong.

I helgen inleds även kvalspelet till de Allsvenska Nationella serierna för både herrar och damer och även kvalen till Division 1 och 2. SM-slutspelet för damer och herrar spelas den 12-14 maj i Jönköping RC Bowl.

Häng med i de kvalfyllda redan i helgen:
Länk till kval- och slutspelsmatcher 2022/2023

 

Jonas Brändström   28 april 2023 16:51