Merci och Stånga till damernas Elitserie

Det blev BK Merci som försvarade och förnyade sin plats i Elitserien tillsammans med nykomlingarna Stånga IF efter dagens kvalmatcher.

BK Merci spelade mot BK Prime Stockholm i Belleveu Bowling i Västerås. Första matchen var det elitlaget Merci vann första serien med 4-1 även om det var jämnt och där Primes mor/dotter lagkonstallation Annika och Celine Kilander lyckades säkra lagets enda banpoäng med en kägla. Även andra serien slutade 4-1 till Merci som vann de jämna borden och därmed hade övertag med 8-2. Tredje serien var jämn och när fjärde banparet spelade oavgjort och serien slutade 2-2 hade Merci vunnit matchen. Fjärde serien spelades och slutade även den som de två första med 4-1 till Merci som vann matchen med 14-5 (5591-5354). Mercis Janina Lindberg blev matchbäst på 835 poäng. Högsta slagningen hos Prime hade Annika Grönvall på 746 poäng.

Andra matchen var det Merci som fick ett övertag när det vann två första serierna med 1-9. Efter det sjönk resultatet och Prime tog hem tredje serien med 4-1 men eftersom Merci vunnit första matchen och därmed säkrat oavgjort i andra var de klara och hade lyckats försvara och förnya sin plats i Elitserien till nästa säsong. Merci vann kvalet med 4-0.
Matchbäst i lite av en klass för sig var även denna gång Janina Lindberg från Merci som nu spelade ihop 693 poäng på sina tre serier. Även hos Prime var det fortsatt Annika Grönvall som hade högsta slagningen med 595 poäng på tre serier. 

- Det känns som vi gjorde en stabil insats och alla i laget bidrog till vinsterna. Vi hade pratat innan om att spela så enkelt som möjligt där varje spelare kände sig bekväm och vara noga med att täcka rutorna och det var idag ett vinnande koncept.
Vi höll ihop spelet hela vägen idag och det är vi väldigt nöjda och glada över, säger Mercis Janina Lindberg

I Nybro bowlinghall möttes Stånga IF och BS Hässle där Stånga inledde starkast och tog hem 3-2 men fick sedan en dipp i andra serien samtidigt som Hässle gjorde sin bästa omgång och tog över ledningen via 1-4. Tredje serien sjönk siffrorna hos Hässle och det var Stånga som tog hem 4-1. Sista serien blev matchens jämnaste där Hässle fick med sig de tre banpoängen som krävdes för oavgjort, 10-10 (5762-5736). Stångas Camilla Olofsson blev matchbäst på 783 poäng och Hässles Hanna Olsson var inte långt efter med sina 781 poäng.

Andra matchen var det Hässle som tog ledningen med 4-1. Andra serien blev jämn med två bord vardera och endast fyra käglors skillnad på totalen som gick till Stånga. Tredje serien blev en dipp för Hässle och Stånga kunde ta över ledningen via 1-4 och med 7-8 inför sista och avgörande serien. Nivån höjdes hos båda lagen i sista serien men det var Stånga som tog en hem serien, matchen och kvalet via 0-5 i serien, 7-13 (5845-6005) i matchen och vann kvalet med 3-1. Matchbäst blev Hässles Hanna Olsson på 816 poäng följt av Marthina Lundgren på 802 poäng. Högsta slagningen hos Stånga hade Gunnel Johansson på 783 poäng.

- Det var två tuffa matcher mot ett enormt talangfullt ungt lag som garanterat kommer klättra upp i elitserien kommande år och då är de väl rustade, säger Stångas coach Oskar Broström om dagens matcher och motståndarna i Hässle och fortsätter
- Matcherna gick ungefär som vi förutspådde där vi misstänkte att banorna skulle bli lite stökiga efter ett tag och vi då skulle göra enkla lösningar och peta omkull käglorna på ett eller två slag.

Och helt nykomlingar i elitserien är inte gotlandslaget Stånga IF
- Vi är jätteglada över att efter 18-års frånvaro vara tillbaka i Elitserien och det genom ett fantastiskt samarbete mellan damspelarna på Gotland som nu gjort gemensam sak att försvara Gotland i bowlingens finrum, säger Oskar om dagens kvalseger och platsen i Elitserien.

Vem som tar den tredje platsen i damernas Elitserie avgörs imorgon när BK Hallandia och BK Calluna Borås möts i Kungsbacka Bowlinghall.

Länk till kvaltabellen till damernas Elitserie

 

Karin Wiklund   04 maj 2024 16:17