Matteus-Pojkarna vann toppmötet mot AIK i Mellanallsvenskan

Det var toppmöte i Mellanallsvenskan då serietvåan AIK tog emot serieledande Matteus-Pojkarna i en välspelad match som Matteus-Pojkarna till slut kunde vinna. Samtidig klättrade Västerås upp på kvalplats till Elitserien efter två starka bortasegrar

Det var en välspelad match i Mellanallsvenskan när AIK tog emot Matteus-Pojkarna. Båda lagen kom nära 7000 poäng, men det var bortalaget som var lite starkare i slutändan. Dock var det hemmalaget AIK som inledde starkast och samtidigt som M-P inledde lite långsamt så kunde AIK vinna första serien relativt enkelt med 4-1. 

I andra serien var det dock omvända roller. AIK tappade farten, samtidigt som bortalaget började komma igång ordentligt. Det var nära att det blev 5-0 till M-P, men AIK lyckades knipa 1 banpoäng med bara tre pinnars marginal på ett banpar, och därmed var matchen istället kvitterad till 5-5.  

Matteus-Pojkarna var dock inte nöjda där utan fortsatte att ånga på. Glödheta Victor Forss smällde in 300 i tredje rundan och ledde sitt bortalag till en 1800-runda och ytterligare en 4-1 seger och när sista serien sedan slutade 3-2 till bortalaget så vann Matteus-Pojkarna matchen med 12-8 och gjorde därmed ett litet ryck i serietoppen. 5 poäng ner till AIK på andraplatsen nu.

Victor Forss hade en fantastisk dag på banorna. Hela 843 på de tre sista serierna och 1061 totalt gav dagens högsta slagning i hela Mellanallsvenskan. I AIK fick Anton Gehlin ihop 937 och blev lagets bäste spelare.

För Västerås del så var det resa till Västergötland som gällde. Först match mot Mariestad och sedan mot Kåess i Skara. I matchen mot Mariestad så var Västerås hela tiden ett steg före hemmalaget. 3-2 och 3-2 i de två första serierna tack vare högre totalslagning och sedan kom ett avgörande ryck i tredje serien där Västerås vann med 4-1. Med 10-5 inför sista så lämnade Västerås inget till slumpen utan vann även sista serien med 3-2 och matchen med 13-7
Per Jansson i Västerås matchbäst med 965 medan Martin Forsell blev bäste hemmaspelare med 933

Västerås fortsatte sedan på den inslagna vägen i matchen mot Kåess, men här kom det avgörande rycket redan i första serien. Västerås var lite mer rätt på det från början än vad Kåess var och med marginalerna på bortalagets sida så blev det hela 5-0 direkt ut genom dörren för Västerås. Kåess fick sedan kämpa i motvind, men gjorde ett tappert försök att komma ikapp. Det räckte dock inte hela vägen då de efterföljande serierna slutade 3-2, 2-3 och 3-2 och Västerås vann därmed matchen med 12-8 efter att återigen haft 10-5 med en serie kvar. Tack vare de båda segrarna tog sig Västerås upp på fjärde plats i serien.
Tommy Sarlin i Västerås var matchens lirare med 959 medan Joakim Bäck blev bäste man i Kåess med 899

Bågen, som innan helgen var det lag som låg fyra, hade en mindre rolig bortaresa. Deras första match spelades i Sollentuna mot BK Ax, och det blev sånär en poäng för bortalaget. Ax hade inlett matchen starkast med 4-1. Bågen kom dock direkt tillbaka och kvitterade matchen med 4-1 i andra serien. Bortalaget tog sedan kommandot i matchen när de vann med 3-2 i tredje serien. Detta väckte dock Ax ordentligt, som ökade takten ordentligt i sista serien och då hängde Bågen inte riktigt med. 4-1 till Ax i sista serien och hemmalaget hade vänt och vunnit matchen med 11-9
Bortalaget hade matchens bästa spelare i Mattias Berglund som fick ihop 954. I Ax var Tomas Lind bäst med 912.

Bågen åkte sedan vidare till Sundbyberg, där de fick möta ett mycket taggat Sumpan. Bågen gjorde vad de kunde för att hänga med i början, men till slut så var Sundbyberg alldeles för starka den här dagen. Efter 3-2, 3-2 och 4-1 så avslutade hemmalaget matchen med 5-0 och storseger med 15-5 i en på det stora hela ganska odramatisk match. Bågen tappade därmed sin fjärdeplats till Västerås.
Hemmalaget hade 4 spelare över 900 med Mikail Anderssons 932 som allra bästa slagning. Lagkamrat Filip Thelander närapå lika bra med 930. Stefan Biehl bäst i Bågen med 899.

Gotlandspärlan var på Östgöta-tour under dagen. Första matchen för dagen spelades i Norrköping mot Örnen i en match där bortalaget inledde starkast och vann första serien med 3-2. Efter det så var dock det roliga slut för gotlänningarna. I en mycket, mycket jämn andra serie så hade Örnen marginalerna på sin sida och lyckades efter några om och men vinna med 4-1.  Sedan vann Örnen både tredje och fjärde serien med 4-1, dessa serier utan riktigt lika mycket spänning. Seger med 14-6 för Örnen, som därmed tog ett kliv närmare Mariestad för att försöka undvika direktnedflyttning. 
Daniel Gran i Örnen hade matchens högsta slagning med 906. Robert Gustavsson bäst i Gotlandspärlan med 883.

När det sedan bar iväg till Motala och match mot Baltzar så blev det inte speciellt mycket roligare för Pärlan. Återigen så hängde gotlänningarna med bra i början. Baltzar började bäst med 3-1 i första serien, men Gotlandspärlan kom tillbaka och vann andra serien med 3-2 och skapade lite spänning i matchen. Det var dock inte så mycket mer spänning efter det, då Baltzar drog ifrån med 4-1 i tredje serien och när även fjärde slutade med 4-1 så vann Baltzar till sist med 13-6. Baltzar skapade därmed lite utrymme ner till kvalplatserna nedåt.
Jonas Allard i Baltzar slog högst av alla med 926. I Gotlandspärlan var Andrei Liljegren bäst med 922.

Det spelades även ett smålandsderby i Mellanallsvenskan, då det var match i Vimmerby där Gamleby kom på besök. Hemmalaget var inte riktigt på hugget i första serien, något som Gamleby utnyttjade fullt ut med att vinna med 5-0. I de resterande serierna kom Vimmerby igång, och var lite starkare än gästande Gamleby, men på grund av den dåliga starten så räckte det den här dagen inte till poäng. Vimmerby plockade andra och fjärde serien med 3-2, medan Gamleby tog 3-2 i tredje. Totalt 12-8 till gästande Gamleby. Vimmerby fortsatt sist i serien medan Gamleby har häng på kvalplatserna uppåt.
Felix Bergman i Gamleby var på ordentligt spelhumör och fick ihop 992, trots en "dipp" på 191 i tredje serien. Isac Wall bäst i Vimmerby med 952, tätt följd av Frida Sethsson som fick ihop 945.

Christian Holmén   04 mars 2023 18:41