Marbodals BS vinner Sydallsvenskan!

Det har varit en jämn och spännande säsong i Sydallsvenskan där det nu är klart att det blir Marbodals BS, Olofströms BS, Forsheda BK och Bulltofta BK som kommer få kvala till Elitserien.

Vilken säsong vi bjudits på men nu är den jämna säsongen i Sydallsvenskan färdigspelad och Marbodals BS vinner Sydallsvenskan på 38 poäng. Fyra poäng mer än tvåan Team Pergamon BC F och trean Olofströms BS. På fjärde plats kom Team Clan Nässjö BK F1 på 26 poäng. Eftersom varken Pergamon eller Clan kan kvala upp till Elitserien blir det femte och sjätte laget Forsheda BK och Bulltofta BK, båda på 25 poäng, som tar de två sista kvalplatserna tillsammans med Marbodal och Olofström!

Svängde en del gjorde det även kring negativa kvalstrecket och nedflyttningsstrecket där Solängen tog en poäng i dagens första match och därmed hade samma poäng som Kulladal som spelade säsongens sista match. Höganäs och LuMa var två lag som spelade om att hålla sig kvar utan att kvala.

Det blev en jämn kamp i Mölndals Bowlinghall när BF Solängen och Forsheda BK möttes för match kring sina respektive kvalstreck. Forsheda som spelar för att kvala till Elitserien öppnade starkast och dundrade in hela 1858 vilket gav dem full pott i banpoäng. Andra serien var inte riktigt på samma nivå och Solängen kunde kvittera.
Tredje serien tog lagen två bord vardera och Forsheda tog totalen och hade litet övertag med 7-8 inför sista. Sista serien plockade Solängen tre bord men Forsheda fick med sig ett bord och totalen vilket gjorde att matchen slutade oavgjort 10-10 (6498-6758). Matchbäst blev Forshedas Marcus Nyberg på 902 poäng. Solängens Alexsander Flodin var inte långt efter med sina 899 poäng.
- Vi visste att vi var tvungna att ta poäng och var lite besvikna att vi inte kunde knyta ihop säcken men en poäng är bättre än inga, säger Solängens Alexsander Flodin

Olofströms BS som redan förra helgen säkrade sin elitkvalplats mötte BK Femtionian som var med och spelade om de två sista återstående kvalplatserna. Här var det hemmalaget Olofström som tog grepp om matchen genom att vinna både första och andra serien med 4-1 även om det i första serien var med en käglas marginal på två bord. Tredje serien blev en dipp för hemmalaget och Femtionian fick med sig de tre banpoäng som krävdes för att hålla liv i matchen även om Olofström säkrat 1 poäng och oavgjort. Var dock lite tufft att försöka plocka hem full pott i banpoäng i sista serien för Femtionian även om det var jämnt i serien som slutade 3-2. Hemmavinst för Olofström med 13-7 (6279-6174). Matchbäst blev Olofströms Stefan Johansson på 911 poäng följt av Dennis Vrabac på 851 poäng. Högsta slagningen i Femtionan hade Casper Olsson på 832 poäng.
Grattis Olofström till kvalplatsen!
- Vi är oerhört nöjda med säsongen och har sett att vi har en bra bredd i klubben, vilket känns tryggt. Nu är vi enormt taggade att få spela elitkval, kommer bli riktigt roligt! säger Olofströms Pontus Persic

Örgryte IS BF som redan är klara för nedflyttning spelade sin sista match i Sydallsvenskan mot Kabaré BS som även de spelade om sista kvalplatsen till elitseriekvalet. Det var också Kabaré som tog knapp ledning efter en jämn inledning men som sedan växlade upp och avgjorde matchen efter tre serier och 4-11 mot ett jämnt spelande Örgryte. När matchen var avgjord sjönk siffrorna hos Kabaré och Örgryte gjorde en snygg avslutning av matchen och säsongen med full pott i banpoäng. Matchen slutade 9-11 (6646-6579) och bjöd på många fina slagningar! Matchbäst blev Örgrytes Jon Friberg på 971 poäng och han tog även full pott i banpoäng tillsammans med Anders Magnhammar. Inte långt efter var Kabarés Adam Svärd på 970 poäng. Över 900-gränsen kom även Kabarés Patrik Larsson på 917 poäng och Örgrytes Tomas Malmberg på 913 poäng.

BK Borgen avslutade säsongen med att ta emot topplaget Team Pergamon BC F som inte kunde spela om kval till Elitserien men däremot om att vinna Sydallsvenskan. Här var det hemmalaget Borgen som gjorde en stark öppning och tog 4-1 ledning. Andra serien hade Pergamon lite marginaler mot sig när de vann totalen men fick bara med sig ett bord. Borgen vann även i tredje serien de jämna borden och avgjorde matchen via 4-1. Hemmalaget var verkligen i högform inför säsongsavslutningen och plockade full pott i banpoäng i sista och matchen slutade 16-4 (6906-6417). Matchbäst blev Borgens Leif Nilsson på 985 poäng följt av Pontus Svensson på 927 poäng. Högsta slagningen hos Pergamon hade Anton Elofsson på 907 poäng.
- Vi är väldigt glada över vår avslutning, kändes bra att få revansch mot Pergamon och att vi tar full pott på hemmaplan denna säsongen. Mycket stark comeback i Allsvenskan, säger Emil Wohlin om dagens seger och Borgens säsong i Allsvenskan.

Team Clan Nässjö BK F1 som inte heller kan kvala till Elitserien tog emot serieledande och kvalklara Marbodals BS hemma i Nässjö. Det blev en jämn inledning där Clan knep två banpar med 1 respektive 14 käglor. Andra serien slutade 2-2 efter att totalen slutat oavgjort. Tredje serien sjönk resultaten för båda lagen men Marbodal tog hem serien med 2-3 och övertag 6-8 inför sista serien. Sista serien slutade även den 2-3 och matchen 8-11 (6175-6348).
Matchbäst blev Marbodals Sebastian Dempwolf Holm på 881 poäng följt av Tobias Kling på 872 poäng som även tog full pott i banpoäng tillsammans med Henrik Blomqvist. Högsta slagningen hos Nässjö hade Melwin Nielsen på 853 poäng.
Vi säger grattis till Marbodal som med dagens vinst även vinner Sydallsvenskan!
- Jäkla skön vinst, var lite krampaktigt men vi hade lite färre tomrutor än Clan. Inget vidare spel från något håll. Klart vinsten spelar roll. Betyder ju givetvis att vi har gjort det lite bättre. Nu tar vi nya tag inför kvalet, hälsar Marbodals Tobias Kling

Bulltofta BK som spelade om kvalplats till Elitserien tog emot Höganäs BC som spelade för att slippa kvala sig kvar i Sydallsvenskan. Här var det hemmalaget Bulltofta som visade att de vill kvala och inledde med två 4-1 rundor och ett övertag med 8-2. Tredje serien lyckades Höganäs få med sig tre banpar varav första med 2 käglors marginal och höll därmed liv i matchen med 10-5 inför sista avgörande serien. Bulltofta som haft en dipp i tredje serien tog i fjärde återigen kommandot och full pott i banpoäng i sista serien. Vinst till Bulltofta med 15-5 (6878-6278) som därmed tog den fjärde och sista kvalplatsen till Elitserien. Matchbäst i ett starkt spelande Bulltofta blev Oliwer Andersson på 964 poäng följt av Tobias Edlund på 954 poäng och Mattias Sjölin på 913 poäng. Högsta slagningen hos Höganäs hade Hugo Videtorp på 867 poäng.
Grattis Bulltofta som kniper sista kvalplatsen!
- Det känns bra efter en tuff höstsäsong där vi kämpade om kontraktet i allsvenskan att nu avsluta med sex raka segrar och ta en kvalplats, säger Bulltoftas coach Jonas Totte Torstensson som också framhåller att det var klubbens juniorer som var det drivande loket i dagens match.

BK Joker avslutade säsongen med match hemma mot Kabaré BS. Båda lagen hade chansen att ta elitkvalplats men det var under förutsättning att Bulltofta inte hade vunnit sin match. Joker öppnade starkast och tog hem full pott i banpoäng. Det var också Joker som styrde matchen i återstående serier och vann med 16-4 (6522-6014). Nu räckte inte det till kvalplats utan Joker landar på 24 poäng under kvalstrecket.
Matchbäst blev Kabarés Johnny Magnusson på 907 poäng. Högsta slagningen hos Joker hade Mikael Jäine på 887 poäng.

BKF Falkenberg F var dagens andra stopp för Forsheda BK. Hemmalaget Falkenberg öppnade starkast och hade ett övertag med 8-2 efter halva matchen. När Forsheda fick en kraftig dipp i tredje serien kunde Falkenberg avgöra matchen via 5-0. Forsheda lyfte sig igen i sista serien och kunde putsa till siffrorna och matchresultatet till 12-8 (6728-6328). Matchbäst blev Forshedas Simon Norrman på 903 poäng. Högsta slagningen hos Falkenberg hade Fabian Persson på 897 poäng efter att han i andra serien var tre poäng från 300-ing.
Grattis Forsheda till kvalplatsen!
- Det känns skönt med kvalplats till Elitserien. Vi har haft en tuff vårsäsong men en lättnad finns här i laget efter att vi har lyckats med en kvalplats, något vi är taggade för! Säger Forshedas Simon Norrman efter dagens två bortamatcher och stundande elitseriekvalet.

Lunds BK Mamba stod som hemmalag i Team Pergamons BC Fs andra match för dagen. Det blev en jämn inledning där Pergamon fick med sig banpoängen till 1-4. Andra serien växlade Pergamon upp och tog återigen 1-4 vilket innebar ett övertag med 2-8 efter halva matchen. Tredje serien var det LuMa som växlade upp samtidigt som siffrorna sjönk för Pergamon och hemmalaget höll liv i matchen via 4-1 och 6-9 inför sista avgörande serien. LuMa som spelar för att slippa kvala gjorde i fjärde sin bästa serie och lyckades få med sig tre banpar och totalen. Pergamon tog hem första banparet och matchen slutade därmed oavgjort 10-10 (6563-6334). Matchbäst blev LuMas Viktor Borglin på 894 poäng följt av Christian Snapp på 893 poäng. Högsta slagningen hos Pergamon hade Björn Lindqvist på 825 poäng.
Att matchen slutade oavgjort innebar för LuMas del att de kommer få kvala tillsammans med BF Solängen för att hålla sig kvar i allsvenskan om Höganäs vann sin match mot Kulladal och därmed tog sig över negativa kvalstrecket.

Säsongens sista match i Sydallsvenskan spelades mellan Kulladals BS F1 och Höganäs BC. Två lag som spelade om platser kring negativa kvalstrecket och nedflyttningsstrecket. Höganäs gjorde en rivstart men banpoängen blev med jämna 2-3 både i första och andra serien. Tredje serien tappade hemmalaget kägelmässigt och Höganäs avgjorde matchen genom att ta full pott i banpoäng. Sista serien blev det 2-3 och matchen slutade 6-14 (6191-6630) till Höganäs som därmed säkrat fortsatt spel i Sydallsvenskan och slipper kvala. Matchbäst blev Höganäs Jonathan Johansson på 922 poäng följt av Linus Persson på 892 poäng. Högsta slagningen hos Kulladal hade David Cronqvist på 884 poäng.
Förlusten för Kulladal innebär nedflyttning utan kval tillsammans med Örgryte.
- Det känns skönt att slippa negativt kval och de kostnader det inneburit för föreningen. Vi har försökt få till ett generationsskifte och är just nu överlyckliga att ungdomarna får en säsong till i Sydallsvenskan och vi äldre ska pusha dem till max, säger Mattias Möller, Höganäs BC.

Solängen följde sista matchen med spänning och hälsar via Alexsander Flodin;
- Några av oss i laget har suttit och kollat på Kulladal vs Höganäs. När vi såg i slutet på deras tredje att Höganäs hade vunnit så blev vi alla glada och vill tacka Höganäs för assistansen.

För BK Joker, BK Femtionian, BK Borgen, BKF Falkenberg F, Kabaré BS och Höganäs BC är säsongen färdigspelad och nytt kontrakt i Sydallsvenskan säkrat.

Under negativa kvalstrecket landade Lunds BK Mamba och BF Solängen som kommer få chans att kvala sig kvar i Sydallsvenskan. För Kulladals BS F1 och Örgryte IS BF blir det nedflyttning.

Stort grattis Marbodals BS, Olofströms BS, Forsheda BK och Bulltofta BK till elitkvalplatserna!

Vi önskar samtliga kvalande lag stort lycka till!

Länk till tabell och matchresultat i Sydallsvenskan

Länk till kommande Elitseriekval

Länk till kommande kval till Sydallsvenskan

Karin Wiklund   13 april 2024 18:26