Marbodal klara för elitseriekval

Marbodals BS blev idag klara för elitseriekval! 
De tre övriga platserna spelar Clan F, Olofströms BS, Pergamon F och Forsheda BK om i matcherna som återstår. 

BK Femtionian spelade idag hemma mot Örgryte IS BS och tog en knapp ledning i första serien när de fick med sig totalen med två käglors marginal. Andra serien var det Örgryte som plockade hem och tog ledningen via 1-4 med 4-6 efter halva matchen. Tredje serien kom det en dipp för Örgryte samtidigt som Femtionian växlade upp och tog tillbaka ledningen via 4-1 och gjorde upplägg för en spännande avslutning med 8-7 inför sista avgörande. Hemmalaget fortsatte växla upp och Örgryte lyckades inte hänga på. Resultat 4-1 även i sista och hemmaseger till BK Femtionian med 12-8 (6602-6426). Matchbäst blev Örgrytes Lars Lundahl på 915 poäng. Högsta slagningen hos Femtionian hade Daniel Nilsson på 892 poäng och han tog även full pott i banpoäng tillsammans med Jenny Wegner.

Höganäs BC tog emot Bulltofta BK på deras första bortamatch denna lördag. Två tabellmässigt jämna lag men här var det Bulltofta som öppnade starkast och tog en klar ledning via 1-4. Andra serien var jämnare men även den med fördel Bulltofta. Tredje serien blev en rejäl dipp för hemmalaget samtidigt som Bulltofta växlade upp och tog full pott i banpoäng och avgjorde därmed matchen. Bulltofta tog även sista serien och matchen slutade 4-16 (6020-6443). Matchbäst blev Bulltoftas Mikael Gottfries på 875 poäng i ett lag där ingen tog full pott i banpoäng men samtliga lagkonstallationer plockade 3 poäng vardera. Högsta slagningen hos Höganäs hade Jonathan Johansson på 838 poäng.

Kulladals BS F1 hade en tuff bortasväng idag i sin kamp kring strecket att få kvala sig kvar i allsvenskan eller åka direkt ur. Första matchen spelades i Tidaholm mot serieledande Marbodals BS som öppnade skoningslöst och tog full pott i banpoäng. Andra serien kom en dipp för hemmalaget och Kulladal som ökade kunde reducera lite via 2-3. Tredje serien blev matchens jämnaste spelmässigt där Marbodal tog 3-2 och därmed säkrade oavgjort och en poäng. Sista serien kunde inte Kulladal hänga på serieledarna som vann den med 4-0 efter att tredje banparet slutat lika. Hemmaseger till Marbodals BS med 14-5 (6631-6424) som därmed stärker sin position som serieledare och är definitivt klara för kval till elitserien när de som sista match spelar borta mot nuvarande tabelltvåan Team Clan Nässjö BK F1.
Matchbäst blev Kulladals Jörgen Roos på 881 poäng. Högsta slagningen hos Marbodal hade Sebastian Dempwolf Holm på 865 poäng. Marbodals lagkonstallation Henrik Blomqvist/Tobias Kling lyckades ta full pott i banpoäng.

Lunds BK Mamba som spelar för att slippa kvala sig kvar i Sydallsvenskan tog idag emot BK Borgen som säkrat fortsatt plats. Det var hemmalaget som visade att de har mycket att spela om och öppnade med full pott i banpoäng. Borgen ökade lite i andra serien och kunde reducera via 1-4. Andra halvan av matchen var det dock hemmalaget som styrde och som i båda serierna fick ihop 1551 i kägelpoäng och 4-1 i banpoäng. Hemmaseger till Lunds BK Mamba med 14-6 (6206-5720) som därmed placerar sig ovan nedre kvalstrecket på samma poäng som Höganäs BC under strecket, men som har en match mer kvar att spela så kampen kring strecket fortsätter nästa helg.
Matchbäst blev Marcus Ljungdahl från Lunds BK Mamba på 819 poäng, endast en poäng före Stellan Hansson i BK Borgen som hade 818 poäng.
Full pott i banpoäng blev det för hemmalagets lagkonstallation Magnus Andersson/Glenn Karlsson.

BF Solängen spelade en för dem viktig bortamatch idag när de mötte BKF Falkenberg F. Solängen som låg sist i tabellen öppnade starkast och vann första serien med 1-4. Andra serien växlade hemmalaget upp och kunde reducera via 3-2. Tredje serien ökade siffrorna rejält hos båda lagen och det bjöds på många fina slagningar 1756-1864 i kägelpoäng och 1-4 i banpoäng innebar att Solängen säkrade oavgjort och en poäng. Sista serien dalade det för Solängen igen men de fick med sig ett bord vilket räckte till seger och två poäng. Matchen slutade 9-11 (6660-6642) och segern innebar för Solängen att de klättrade i tabellen och just nu ligger ovanför nedflyttningsstrecket med möjlighet att få kvala sig kvar i Sydallsvenskan men både Örgryte och Kulladal som är under nedflyttningsstrecket har en match kvar att spela under eftermiddagen.
Solängen hade tre spelare över 900-strecket där Christer Gustavsson blev matchbäst på 924 poäng, följt av Alexsander Flodin på 916 poäng och Ulf Granath på 904 poäng. Christer tog även full pott i banpoäng tillsammans med Thobias Karlsson.
- En grym vinst där vi kämpar och har marginalerna på vår sida! Nu har vi chans på kvalplats och allt att spela för i sista omgången nästa helg! säger Solängens Thobias Karlsson om dagens seger
Högsta slagningen hos BKF Falkenberg F hade Gustav Gunnarsson på 885 poäng.

I Värnamo spelade hemmalaget Forsheda BK mot Bulltofta BK där Forsheda behövde vinst för kvalplats till Elitserien. Det var gästande Bulltofta som öppnade bäst och fick övertagmed 1-4 även om det var väldigt jämnt på borden. Forsheda höjde sig i andra serien och var nära att kvittera men tappade ett bord med fem käglor även om de tog serien med 3-2. Även tredje serien vann Bulltofta de jämna borden, utökade sin ledning och säkrade oavgjort och en poäng via 1-4. Sista serien plockade Forsheda hem tre bord och totalen med tre käglors marginal men tappade första banparet och förlorade den jämna matchen med 9-11 (6758-6760). Så nära tusengränsen för Bulltoftas Mikael Gottfries som blev matchbäst på 999 poäng. Över 900-strecket kom även Oliwer Andersson på 912 poäng och han tog även full pott i banpoäng tillsammans med Bertil Henriksson.
Högsta slagningen hos Forsheda hade Simon Norrman på 926 poäng följt av Filip Jansson på 923 poäng.
Forsheda avslutar nästa helg med match i Mölndal mot Solängen, två lag som slåss om kvalplatser i varsin ände av tabellen.

Olofströms BS var Örgryte IS BFs andra match för dagen. Här var det Olofström som spelade för att säkra sin kvalplats till Elitserien och som hade grepp om matchen från början till slut. Första två serierna blev 4-1 även om Örgryte lyfte sig rejält i andra och hängde med bra var det Olofström som vann de jämna banparen. När Olofström sedan vann tredje serien med 3-2 var matchen avgjord. Sista serien slutade även den med 4-1 och hemmaseger till Olofströms BS med 15-5 (6776-6295) som därmed klättrade upp till tredje plats i tabellen. Matchbäst blev Olofströms Stefan Johansson på 917 poäng följt av Lukas Andersson på 902 poäng. Olofströms lagduo Hani Alani/Dennis Vrabac tog full pott i banpoäng. Högsta slagningen hos Örgryte hade Tomas Malmberg på 875 poäng.

Kulladals BS F1 fortsatte sin tuffa bortasväng i Nässjö där tabelltvåan Team Clan Nässjö BK F1 väntade. Det blev dock varken någon tuff eller spännande match för Kulladal öppnade med att ta full pott i banpoäng från ett Clan. Kulladal fortsatte sedan att öka och även om Clan också ökade hade Kulladal avgjort matchen när de i tredje serien dundrade in 1826 poäng och hade övertag 3-12 inför sista serien. Sista serien blev Clans bästa och de kunde putsa till siffrorna lite via 4-0 efter att andra banparet spelat oavgjort. Hemmaförlust för Clan med 7-12 (6104-6540) som därmed öppnade upp för både Pergamon F, Olofström och Forsheda att kunna gå om.
Matchbäst blev Kulladals Robert Alm Kaneby på 944 poäng. Kulladals seger innebär att de tog tillbaka kvalplatsen för att hålla sig kvar i Elitserien när de nästa helg möter det andra kvallaget Höganäs.
Högsta slagningen i Clan hade Carl-Oskar Palmér på 865 poäng.

Solängens vinst gjorde att de tillfälligt tog sig över nedflyttningsstrecket med möjlighet att kvala sig kvar i Sydallsvenskan. Kulladals BS F1 som på eftermiddagen besegrade Team Clan Nässjö BK F1 i Nässjö petade dock ner Solängen under strecket och tog själva över kvalplatsen inför nästa och sista omgången då kampen om tabellplatserna fortsätter och avgörs. Clans förlust innebär att Marbodals BS redan är klara för Elitseriekval!

Länk till tabell och matchresultat i Sydallsvenskan

Text: Karin Wiklund

06 april 2024 19:08