Många lag inblandade i jakten på SM-slutspel

I helgen spelas den sista serieomgången i herrarnas Elitserie före juluppehållet. Striden om slutspelsplatserna ser ut att bli tuffare än på många år. Viktiga poäng står på spel för IS Göta, IKW/Köping BK, BK Kaskad, Team Alingsås och BK Full House i slutspelskampen. Längst ner i tabellen bjuds det även på ett enormt viktig möte mellan BK Tegnér Säffle och Ludvika BK. 

Två lag har dragit ifrån i herrarnas Elitserie, men bakom tätduon Team Pergamon och Team Clan är det hela fem lag inom två poängs marginal. Därefter finns ett jagande Stureby bara två poäng ytterligare bakom de fem, men med upp till tre färre spelade matcher.

Det bjuds på ett riktigt skånederby i Helsingborg. IS Göta har haft ett massivt spelprogram under de senaste veckorna och tog sig nyligen upp på slutspelsplats. Ska laget lyckas behålla sin plats över juluppehållet måste laget vinna mot gästande Kulladals BS på lördag. Kulladal har i sin tur chansen att med poäng i mötet ta sig ovan kvalstrecket beroende på hur det går för Falkenberg.

I Köping bjuds det på ett mycket intressant och viktigt möte när IKW/Köping tar emot Stureby BK. Köping, på sjätte plats i tabellen, har inför helgen bara två poäng upp till tabelltrean Team Alingsås men med en match mindre spelad. Med seger mot Stureby hänger Köping på slutspelståget på riktigt allvar.

Stureby har i sin tur imponerat stort de två senaste matcherna med stora segrar men det har varit på hemmabanorna i Högdalen med en nyvald oljeprofil som fallit väl ut. Stureby behöver nu ta mig sig den positiva trenden även på bortaplan. Nya poäng är viktiga för Stockholmslaget i sin jakt både att hålla undan för lagen underifrån och för att inte tappa för mycket mark till slutspelsstrecket.  

I Nässjö är det upplaget för ett i normala fall riktigt toppmöte mellan två lag som fajtats i slutspelet de senaste säsongerna. Den här säsongen är det bara Clan som har en position ovanför slutspelsstrecket, i alla fall hittills. Clan ligger bara en poäng efter serieledande Team Pergamon men med två matcher mindre spelade. Seger för Clan och laget kan kanske fira jul i serietopp beroende på hur det går i det till tisdag framflyttade mötet där Team Alingsås tar emot Team Pergamon.

Kaskad inledde säsongen svajigt men har fått laget att fungera allt bättre ju längre in på säsongen vi kommit och har klättrat uppåt i tabellen. Kaskad ligger nu på placeringen precis under slutspelsstrecket och är bara en poäng efter både IS Göta och Team Alingsås på slutspelsplats. Med seger på lördag kan Kaskad kanske för första gången i höst på riktigt känna doften av slutspel.

I Säffle spelas ett oerhört viktigt möte längst ner i tabellen. BK Tegnér Säffle, på den näst sista tabellplaceringen, tar emot jumbon Ludvika BK. Seger för hemmalaget ger laget en lucka på fyra poäng ner till Ludvika. Seger för Ludvika och kampen om att undvika nedflyttning direkt hårdnar rejält.

På söndag tar BKF Falkenberg emot ett BK Full House som tappade sin slutspelsplats efter förra helgens spel. Ängelholmslaget vill med största sannolikhet återta sin plats bland de fyra i topp medan hemmalaget Falkenberg bör vinna för att inte riskera ramla under kvalstrecket inför uppehållet.  

På tisdagskvällen spelas den utbrutna matchen från omgången mellan Team Alingsås och Team Pergamon. Ett riktigt toppmöte där Alingsås verkligen är i behov av poäng för att behålla sin slutspelsplats över jul. För Pergamon är det jakten på serieledning som gäller. Och lita på att det är mycket prestige i mötet mellan två lag som med stor sannolikhet även kan komma att mötas i vårens SM-slutspel, även om det verkar vara ovanligt ovisst att tippa

I damernas Elitserie tar BK Merci emot AIK BK där Merci behöver en seger för att inte tappa för mycket till B-K Eva ovan slutspelsstrecket. Det bjuds också på ett stockholmsderby där Hammarby IF tar emot AIK BK. Båda lagen är i stort behov av poäng så räkna med en tuff och jämn drabbning i Brännkyrkahallen.

Topplaget Team X-Calibur är favoriter till att ta ytterligare en seger när BK Hallandia kommer på besök och det gäller även för tabelltvåan BK Högland som möter samma BK Hallandia på söndagen.

Elitserierna omgång 11 - 9-10/12 & 12/12
Lör 9/12
Herrar

11.00              IS Göta - Kulladals BS
12.00             IKW/Köping BK - Stureby BK
13.00             Team Clan Nässjö BK - BK Kaskad
13.00             BK Tegnér Säffle - Ludvika BK
Damer
10.00             BK Merci - AIK BK D
13.00             Team X-Calibur BK - BK Hallandia
15.40             Hammarby IF BF - AIK BK D

Sön 10/12
Herrar

11.00             BKF Falkenberg - BK Full House
Damer
10.00             BK Högland - BK Hallandia

Tis 12/12
Herrar
    
19.00             Team Alingsås BC - Team Pergamon BC

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Länk till matcher och tabell damerna Elitserie

 

Jonas Brändström   08 december 2023 10:52