Många jämna matcher i Mellanallsvenskan

Det var många jämna matcher som spelades i dagens Mellanallsvenska. Hela tre matcher slutade oavgjort och ytterligare två matcher slutade 11-9. Övriga tre matcher var mindre spännande och två av dem var avgjorda redan efter tre serier.

En av de matcher som avgjordes redan i tredje serien var något oväntat matchen mellan Stureby F och AIK. Stureby har under större delen av året varit mycket starka och leder serien. Men den här dagen så kom ett mycket taggat AIK på besök till Högdalen. Bortalaget hittade rätt direkt, samtidigt som Stureby inte riktigt var med i matchen. 1727 mot 1545 gav 5-0 till AIK direkt. AIK fortsatte sedan att tugga på med 3-2 i andra serien och när Stureby väl kom igång i tredje serien och slog 1787, så hjälpte det inte så mycket då AIK slog 1803 och vann serien med 4-1. Därmed var matchen avgjord och till slut vann AIK matchen med klara 15-5

Tack vare segern så har AIK häng på topplatserna ordentligt. De är visserligen fortfarande 6 poäng efter Stureby, men de har också 3 matcher mindre spelade.
AIK hade tre spelare som slog över 900 och allra bäst blev Hadley Morgan med 951. Bäst i hela matchen blev dock Sturebys Patrik Nilsson som fick ihop fina 966.

Täta matcher för Västerås

Västerås var inblandade i båda matcherna som slutade 11-9. I första matchen var det Sundbyberg som stod för motståndet i en svängig historia. Sumpan tog ledningen med 4-1 i första serien innan Västerås kunde både komma ikapp och förbi i serie 2 och 3. Västerås hade ledningen med 8-7 inför sista serien, men då slog Sundbyberg sin bästa slagning för dagen och kunde plocka 4-1 och vinna matchen med 11-9.
Susanna Kiiskinen i Västerås överlägset bäst i matchen med sina 915. I Sundbyberg var Mikail Andersson bäst med 849.

Västerås åkte sedan vidare till Birkahallen för match mot Matteus-Pojkarna. Även här var det hemmalaget som inledde starkast och vann första serien med 3-2. Men precis som mot Sundbyberg så vände Västerås på matchen, och den här gången var ledningen 9-6 inför sista serien och nu lyckades Västerås hålla ihop spelet tillräckligt för att knipa segern knappt med 11-9.
Återigen var Susanna Kiiskinen bäst i Västerås, den här gången med 833. Det var dock Marcus Lundqvist i Matteus-Pojkarna som blev matchbäst med 842.

Västerås leder fortsatt grupp B i stor stil, medan Sundbyberg tack vare sin seger tar sig förbi Matteus-Pojkarna upp på en andra plats

Tre viktiga poäng för Ax

BK Ax har haft en tuff säsong så här lång och låg inför omgången sist i grupp B. Det var därför viktiga matcher som spelades i dagens bortasväng. Först på tur var Baltzar, som låg snäppet ovanför Ax, och det var bortalaget som hade tagit med sig den bästa formen för dagen. Både första och andra serien var jämna, men Ax drog det lite längre strået och vann första serien med 4-1 medan Baltzar tog 3-2 i andra. I tredje serien föll sedan Baltzar igenom samtidigt som Ax hittade in ordentligt. Ax ökade sin slagning med över 200 poäng och vann serien med 5-0 och därmed var matchen redan avgjord. Slutresultatet landade på 13-7 till Ax.
Tomas Lind i Ax fick ihop 938 och blev matchbäst. Jonas Allard blev bäst Baltzar-spelare med sina 880

Ax åkte sedan vidare till Norrköping för match mot Örnen. Här var bortalaget något trögstartade och Örnen kunde ta en klar ledning med 7-3 efter halva matchen och såg ut att vara på väg mot seger. Ax ville dock annorlunda och tog 4-1 respektive 3-2 i de två sista serierna för att kvittera matchen. 10-10 på resultattavlan således.
Tobias Karlsson i Ax hittade in bäst och slog 890. I Örnen var Alexander Erlandsson bäst med 845

Ax lyckades tack vare de tre poängen ta sig förbi Baltzar upp på näst sista plats. Örnen kvar i mitten på serien.

Viktig seger för Gamleby

När Taifun gav sig iväg på bortaresa på lördagen så var det mot två andra lag som även de är inblandade i bottenstriden i grupp A. Först var det Varta som gällde i en match där lagen turades om att spela bra. Samtliga serier i matchen slutade 4-1, då lagen vann varannan serie. 4-1 till Taifun blev 5-5, innan Taifun tog ledningen med 9-6 och till sist blev det 10-10 i en mycket svängig match.
Både Per Höglander i Varta och Jonas Persson-Planefors i Taifun slog 850 och fick dela på priset som matchens lirare.

I nästa match var det Gamleby som tog emot Taifun och återigen var det bortalaget som började bäst då Taifun vann första serien med 3-2. Efter första serien var det dock Gamleby som tog tag i matchen och släppte sedan aldrig greppet. 4-1 i andra serien, 3-2 i tredje serien och sen spiken i kistan med 5-0 i sista serien och fin seger med 14-6.
Som så ofta förut i Gamleby så var Jacob Carlsson bäst med 921. I Taifun var Daniel Svahn bäst med 894.

Tack vare segern så är det nu väldigt jämnt kring det nedre strecket i grupp A. Gamleby ligger fortfarande sist på 5 poäng, men har två matcher mindre spelade än Taifun som ligger strax ovanför på 7 poäng. Varta håller sig kvar ovanför Taifun, även de med 7 poäng.

Oavgjort mellan Bågen och Karma

Det var flera matcher under dagen där det ena laget inledde starkast, för att tappa i mitten och sen komma tillbaka i slutet. Bågen mot Karma blev precis en sådan match. Bågen inledde starkt med att plocka 4-1 i första serien. Karma vände sedan på matchen med 3-2 i andra serien och 4-1 i tredje för att ha ledningen med 8-7 inför sista serien. Då var det Bågens tur igen och hemmalaget lyckades knipa 3-2 i sista serien och matchen slutade 10-10.
Lukas Andersson i Karma hade en mycket bra dag på banorna och samlade sina serier mellan 235 och 255. Klart matchbäst med 981. I Bågen var Samuel Mäkinen bäst med 911

Bågen ligger för närvarande på en fjärdeplats i grupp A, men det är bara 3 poäng upp till andraplatsen. Karma ligger på en 6:e plats, ytterligare 3 poäng bakom Bågen och 2 poäng ovanför strecket.

Christian Holmén   27 januari 2024 19:22