Kvalspelet går in i avgörandet

Till helgen avgörs allt kvalspel i bowlingens Nationella serie. Herrarna inleder med semifinaler till elitserien på lördag men till damernas högsta liga är det redan klart för finaler och ett nytt elitlag blir antingen Stånga IF eller BS Hässle.

– Vi känner oss redo, men det blir hårt och det är alltid tufft i ett kval, säger en laddad Camilla Olofsson i Stånga.

Gotland har för första gången på många år chansen att få med ett damlag i den högsta ligan. Stånga IF vann den Norra Allsvenskan och möter i en av de tre kvalfinalerna Hässleholmslaget BS Hässle som vann den mycket jämna Södra Allsvenskan på bäst poängkvot.

– Vi har tränat mycket ihop och förberett oss väl så vi känner oss väl förberedda inför helgen men det kommer säkert bli mycket hårt, säger Camilla Olofsson i Stånga IF.

Stångadamerna hade chansen till avancemang redan i fjol efter att ha blivit tvåa i sin allsvenska serie men åkte då ut redan i semifinalen.

– Det gick inte alls bra förra året, men till i år har vi ett starkare lag och vi känner oss även mer förberedda, säger Camilla Olofsson.

Stånga IF och hela Gotland har satsat mer i år och lagen på ön har gått ihop mer för att skapa ett ännu starkare damlag.

– Vi har avtal med andra föreningar och har med spelare från andra Gotlandsklubbar vilket gjort att vi definitivt är ett jämnare lag i år. Dessutom har vi fått ihop en bra laganda och det finns även massor med rutin då många spelat länge, förklarar Camilla Olofsson.

Finalmötet spelas på lördag i småländska Nybro bowlingcenter och vinnaren spelar i damernas Elitserie nästa säsong.

I de övriga två damfinalerna ska säsongens elitserielag BK Merci och BK Hallandia försvara sina elitserieplatser. Andraseedade BK Merci spelar sin final på lördag när laget på Bellevue i Västerås möter femteseedade BK Prime Sthlm som blev tvåa i den Norra Allsvenskan.

Förstaseedade BK Hallandia får vänta till på söndag med sin final mot sjätteseedade BK Calluna Borås som vann förra helgens semifinal mot BK Oden Falköping.

I herrarnas kvalspel till elitserien genomförs först sex semifinaler på lördag. Därefter spelas tre finaler på söndag där vinnarna spelar i elitserien nästa säsong.

Kommer elitserielagen BK Tegnér Säffle och Kulladals BS kunna stå emot de hungriga allsvenska lagen? Förstaseedade BK Tegnér Säffle möter i sin semifinal trettondeseedade Bulltofta BK från Sydallsvenskan på Backa i Göteborg.

– Jag vet inte så mycket om Bulltofta, men det spelar inte så stor roll. Vi ska ut och göra vår grej på bästa sätt med en egen "gameplan" som vi ska följa. Men Bulltofta är ju inte i detta kval utan orsak så vi får nog slita för det, säger BK Tegnérs Daniel Nordström Green.

BK Tegnér tog sig upp till elitserien så sent som förra säsongen och det tog ett tag innan laget blev riktigt varm i elitseriekostymen. Nu är det dags för kvalspel igen och denna gång för att försvara sin plats i den högsta ligan.

– Vi är jättetaggade och ser fram emot helgen. 2024 var riktigt bra för oss i serien där vi gjorde många fina matcher och det ska vi ta med oss in kvalet, fortsätter en hoppfull Daniel Nordström Green i Tegnér.

Om Tegnér går vidare ställs laget mot vinnaren i semifinalen mellan sjätteseedade Marbodals BS från Sydallsvenskan och sjundeseedade Sundbybergs IK från Mellanallsvenskan.

Andraseedade Kulladals BS utmanas i sin semifinal av av tolfteseedade Forsheda BK från Sydallsvenskan. Vinnaren i den semifinalen får på söndag möta vinnaren i ”norrlandsfinalen” som spelas på Pins & Games i Uppsala.

Nordallsvenskans seriesegrare och tredjeseedade Bodens BS möter där sjundeseedade BK Flash som besegrade Luleålaget BK Loet i förra helgens kvartsfinal.

Fjärdeseedade AIK BK vann sin grupp i Mellanallsvenskan. Stockholmslaget möter i semifinalen sin mellanallsvenska konkurrent, tolfteseedade IK Gotlandspärlan, som kom tvåa i samma grupp men som vann lagens senaste inbördes möte.

Femteseedade Västerås SK vann också sin grupp i Mellanallsvenskan och spelar semifinal mot niondeseedade Olofströms BS från Sydallsvenskan.

Vinnarna av dessa både semifinaler möts på söndag i en av de slutliga tre finalerna om en plats i elitserien. Det innebär att det garanterat blir något av dessa fyra lag, AIK, Gotlandspärlan, Västerås SK eller Olofströms BS, som blir ett nytt tillskott i den högsta herrligan nästa säsong.

I helgen avgörs även kvalspelet till damernas Norra och Södra Allsvenska serier samt till herrarnas Sydallsvenska och Mellanallsvenska. Kvalet till Nordallsvenskan avgjordes redan förra helgen.

Följ länkar nedan och välj serier för att se matcher och kvalträd.

Länk till kvalspel damer

Länk till kvalspel herrar

Jonas Brändström   03 maj 2024 12:43