Kvalfyllda veckor inleds i den Nationella serien

I helgen inleds ett lika roligt och spännande som fruktat kvalspel i bowlingens Nationella seriesystem. Den första helgen mjukstartar med bland annat kvartsfinaler i herr- och damkvalet till elitserien. Det spelas också kvalspel till de allsvenska serierna, både på dam- och herrsidan, där även finalerna till herrarnas Nordallsvenska avgörs redan på söndag.

Den första kvalhelgen inleds med kvartsfinaler för chans till spel i den högsta ligan nästa säsong. I herrarnas elitseriekval spelar två lag från Nordallsvenskan kvartsfinal för att göra upp om den tolfte och sista semifinalplatsen. Sjundeseedade BK Flash möter elfteseedade BK Loet och vinnaren möter nästa helg redan klara Bodens BS i en semifinal i Uppsala. Lördagens kvartfinalmöte mellan Flash och Loet spelas på neutral plan i Skellefteå.

Totalt ska det spelas sex semifinaler och tre finaler nästa helg i herrarnas elitseriekval där tre finalsegrarna blir klara för elitseriespel nästa säsong. Förutom den inte spikade semifinalen mellan lagen från Nordallsvenskan är det klart att förstaseedade BK Tegnér Säffle möter Bulltofta BK i Göteborg och att andraseedade Kulladals BS inleder med att försvara sin elitserieplats i en semifinal mot Forsheda BK i Uppsala.

Övriga två herrsemifinaler är Marbodals BS mot Sundbybergs IK i Örebro samt AIK BK som möter IK Gotlandspärlan i Norrköping. 

I damernas kval till elitserien är det också tre elitplatser som står på spel. På lördag spelas den enda semifinalen där sjätteseedade BK Calluna Borås möter sjundeseedade BK Oden Falköping i Tidaholms bowlinghall. Vinnaren möter i en av tre finaler nästa helg årets elitserielag, förstaseedade BK Hallandia, där vinnaren tar en av de tre elitplatserna.

De övriga två damfinalerna spelas också nästa helg. Andraseedade BK Merci ska försvara sin elitplats och möter BK Prime, Sthlm, i Västerås. Den tredje och sista finalen spelas i Nybro bowlinghall mellan de två allsvenska lagen Stånga IF och BK Hässle.

Förutom kvalspel till elitserien genomförs även i helgen kvalet till de allsvenska serierna och till division 1. Det spelas semifinaler för Sydallsvenskan och Mellanallsvenskan och för Nordallsvenskan avgörs även finalerna nu på söndag.

Länk till mer information och alla matcher i säsongens kval- och slutspel.

 

Jonas Brändström   26 april 2024 11:31