Kulladal stoppade Alingsås bortadubbel

Team Alingsås vann toppmötet i herrarnas Elitserie mot obesegrade IS Göta. Sedan tog det stopp mot Kulladals BS som vann en taktisk hemmaseger. BK Full House hade segern inom räckhåll mot Team Pergamon och Stureby BK pressade Team Clan in det sista.

Team Alingsås tillfogade serieledande IS Göta sin första förlust för säsongen i ett händelserik toppmöte med bland annat en 300-serie. Alingsås startade bäst och drog ifrån till ledning 7-3 efter två serier. Den tredje serien vann hemmalaget med 4-1 trots bara en knapp seger i totalen, 1834 mot gästernas 1813. Göta vann de jämna borden, bland annat ett med endast fem käglor, men i den sista serien var Alingsås återingen det klart starkaste laget och kunde gå ifrån och vinna med totalt 12-8.

– Vi har ett fortsatt bra bortafacit mot Göta och det är alltid trevligt att vinna borta. Det var också en nyckelmatch mot Göta med tanke tabelläget så vi är riktigt nöjda med vår insats i Helsingborg, säger Joakim West i Alingsås.

Gästerna leddes av från World Cup nyss hemkomne James Blomgren som fick ihop fina 957 trots jetlag och helt fel dygnsrytm i kroppen. Men James överglänstes individuellt av hemmalagets Rasmus Edvall som strajkade ihop hela 999 efter en avslutande 300-serie. 

Sedan fick Alingsås lite överraskande ge sig i bortamötet mot Kulladals BS, som även saknade sina danska spelare, i en svängig och jämn match. Hemmalaget hade inför mötet valt att byta från sin vanliga hemmaprofil till långoljeprofilen 44 fot. 

– Vi valde ett underlag som vi kände att vi kunde ha en bättre chans på då Alingsås är mycket bra med uretanklot vilket de också visade mot Göta tidigare under dagen. Så det var en chansning från vår sida som gick hem, säger en nöjd Martin Paulsson i Kulladal.

Hemmalaget inledde oerhört starkt i den första serien och dammade in hela 1811 på den svåra  långoljeprofilen mot ett närmast paralyserat Alingsås som bara orkade med 1570. Trots det lyckades gästerna knipa en banpoäng med knappa sex käglor så hemmalaget fick bara med sig 4-1 inför den andra serien och det var ett konfunderat bortalag efter starten.

– De löste banorna på ett mycket annorlunda sätt än oss i den första serien. Det är alltid bra att fokusera på sitt eget, men ibland kan det också vara viktigt att kolla på hur andra spelar bra, förklarar Joakim West, som berättar att hela laget tog ett snack mellan den första och andra serien.

I den andra serien hittade Alingsås spelet bättre medan hemmalaget tappade rejält i spelstyrka. Andra serien slutade 3-2 till gästerna som fortsatte att ha kommandot i den tredje serien som de vann med 4-1. Helt plötsligt var det Alingsås som satt i förarsätet inför avslutningen med knappa 8-7. I den sista serien hittade Kulladal tillbaka till strajkfickan, vände matchen via vinst 4-1 i serien, till seger med totalt 11-9.

Bäst individuellt i matchen var Kulladals Alexander Johansson med 939. Hemmalagets Christer Rapp, 890, i par med Robert Kaneby, 853, vann alla fyra bordspoäng. I Alingsås toppade Gustaf Johansson, 910, före James Blomgren, 846.

Hemmastarka Team Clan fick verkligen kämpa för att plocka åt sig segern när Stureby BK kom på besök. Hemmalaget vann med knappast möjliga marginal mot ett bortalag som faktiskt hade högre totalslagning. Båda lagen startade med riktiga strajkkavalkader men Clan var snäppet vassare och tog hem den första serien med 4-1 via totalt 1866 mot gästernas 1828. I den andra serien höll sig Stureby kvar över 1800-strecket och kontrade tillbaka genom vinna den andra serien med 4-1 vilket gav 5-5 i halvtid.

Gästerna hade bara en serie under 1800 och den kom i den tredje vilket även skulle visa bli lite matchavgörande. Hemmalaget vann serien med 4-1 och skaffade sig en klar ledning med 9-6 inför slutrundan. Och när det skulle avgöras var hemmalaget lite jämnare, vann de jämna borden och det gav de två banpoäng laget behövde för att knyta ihop säcken till seger med 11-9.

Trots en fin avslutning med 1830 mot hemmalagets 1762 och en högre totalslagning i matchen, 7230 mot Clans 7198, räckte det inte till poäng för Stureby denna gång.

I Clan toppade Kevin Lindbladh med 974 före Linus Vedin, 940. Sturebys bästa individuellt var Robin Noberg, 973, och Alex Joki, 967. Stureby spelar även i morgon söndag borta mot BK Joker.

Nykomlingarna BK Full House hade en överraskande seger inom räckhåll när de regerande svenska mästarna Team Pergamon gästade Ängelholm på lördagen. Full House tappade första serien med knappa 2-3, men vann den andra och tredje serien med 3-2 båda gångerna och hade en knapp ledning med 8-7 inför den fjärde och avslutande serien. När allt skulle avgöra tappade Full House sitt tidigare fina spel och stadiga 1700-serier tidigare i matchen byttes ut mot svaga 1515 vilket inget lag har råd med mot ett sprutande Pergamon. Partillelaget gjorde i sin tur sin bästa serie under matchen och sopade rent i den fjärde serien och vann matchen med 12-8.

Pergamons Martin Larsen, 934, och Oliver Dahlgren, 912, var matchens två enda spelare över 900. I hemmalaget toppade Kim Andersson med 888. 

I morgon söndag möter Team Pergamon på bortaplan även BKF Falkenberg. Serieledande BK Kaskad spelar på söndagen sina två bortamatcher mot Ludvika BK och IKW/Köping BK. 

Länk till matcher och tabell.

Linus Wirén   26 november 2022 22:08