Köping laddar för minst en seger i helgens elitseriespel

Med fyra omgångar kvar är det öppet om slutspelsplatser i herrarnas Elitserie. IKW/Köping BK har det bästa utgångsläget att för första gången nå SM-slutspel och spelar i helgen två viktiga bortamatcher mot BK Full House och BKF Falkenberg.

– Två tuffa matcher men också två matcher som vi har goda chanser att ta hem, och det är ingen tvekan om att minst två poäng är målet, säger Tony Eklund i Köping.

I helgen spelas den 18:e omgången ev 21 i herrarnas Elitserie. Störst dramatik är det kring fajten om den fjärde och sista slutspelsplatsen där flera lag ännu har chansen. Bäst utgångsläge har IKW/Köping BK som ska på bortaturné i helgen för två oerhört viktiga möten mot BK Full House och BKF Falkenberg.

– Det är verkligen två tuffa matcher, men det känns som att vi har ett bra läge. Vi kommer med ett lag i mycket god form där många spelare är rejält på gång, säger en hoppfull Tony Eklund i Köping.

I den haltande tabellen har femteplacerade Köping hela fyra färre matcher spelade än i helgen spellediga IS Göta. Köping är dock bara en poäng efter Helsingborgslaget som innehar den fjärde och sista slutspelsplatsen. Även helgens motståndare och sjätte-placerade BK Full House har häng på slutspel och det blir ett mycket viktigt möte direkt på lördagsmorgonen när Köping besöker Full House hemmabanor i Ängelholm.

BK Full House är starka på sin hemmaplan men även IKW Köping har visat upp ett mycket starkt bortaspel med endast två förluster hittills under säsongen.

–Det största orosmomentet vi har är att det är tufft för vänsterspelare i Ängelholm men vi har en game plan som vi tror ska fungera så vi är optimistiska, förklarar Tony Eklund.

Köping möter senare på eftermiddagen även BKF Falkenberg och det är ännu en viktig match för båda lagen. Falkenberg främst för att säkra fortsatt spel i den högsta ligan utan kvalspel.

– Falkenberg har slängt in 37:an igen, så det blir nog svårt på vänstern där också. Förhoppningsvis klarar vi det också då vi trivs att spela i Falkenberg. Helt klart är minst två poäng i helgen vårt mål för att fortfarande ha en bra chans på slutspel, säger Tony Eklund som själv har en handledsskada men det är inget som stoppar honom från spel i helgen..

– Aldrig att jag skulle missa att spel denna helg, det blir att bita ihop och spela med smärtstillande, fortsätter Tony och skrattar.

BK Full House har två färre matcher spelade än IS Göta och är två poäng efter Skånelaget. Laget är närmast piskade att vinna lördagens hemmadrabbning mot Köping för att inte missa sin chans att nå SM-slutspelet.

– Det är en intressant och tuff match inför slutstriden och för vår del är det allt eller inget som gäller. Tar vi inte den här matchen så blir det mycket tufft för oss att nå vårt mål som är slutspel i detta läget, säger Kim Andersson i Full House.

Kim vill också sätta ner foten direkt då det är första matchen ut i helgen och med en vinst sätta press på de andra lagen som spelar efter. För även BK Kaskad och i viss mån även Stureby BK har också chansen ännu och de båda lagen möts senare på lördagen.

– Vid vinst för oss och om matcherna för lagen som spelar efter oss i helgen går åt rätt håll för oss så ökar våra chanser markant. Köping är dock starka borta så det blir tufft, förklarar Kim vidare.

BK Kaskad och även i viss mån Stureby BK har ännu en teoretisk chans att nå slutspelet. Lagen möts i helgen i Norrköping och resultatet kan bli mycket avgörande där en Kaskadseger skulle göra spänningen än större för såväl Köping, Full House som Göta.

Team Pergamon är i praktiken det enda laget helt klara för vårens SM-slutspel. Både Team Clan och Team Alingsås kan också bli klara om de vinner sina matcher i helgen. Team Clan tar emot Stureby BK och med seger är Nässjölaget definitivt klara för ännu ett slutspel.

Team Alingsås ska på bortaturné till Värmland och Dalarna för matcher mot nykomlingarna BK Tegnér Säffle och Ludvika BK. En inte helt omöjlig uppgift som skulle innebära att Alingsås återvänder till Västra Götaland med fyra nya poäng vilket också skulle göra laget klart för slutspel.

Nykomlingen BK Tegnér Säffle har fått upp ångan rejält de senaste omgångarna och kan bli en svår möt för Nässjölaget att knäcka. Tegnér har allt att spela för i sina försök att ta sig ovan kvalstrecket och säkra fortsatt spel i den högsta ligan direkt.

Ludvika BK krigar i sin tur längst ner i tabellen för att undvika sistaplatsen och direktdegradering. Men Dalalaget står inför en mycket svår uppgift trots fördel av hemmaplan mot starka Team Clan.

Damernas elitserie har speluppehåll i helgen.

Helgens matcher i elitserien omgång 18 – 16-17 mars

Lördag 16/3
10.30             BK Full House - IKW/Köping BK
13.00             BK Tegnér Säffle - Team Alingsås BC
14.00             BK Kaskad - Stureby BK
15.20             BKF Falkenberg - IKW/Köping BK

Söndag 17/3
11.00             Team Clan Nässjö BK - Stureby BK
11.00             Ludvika BK - Team Alingsås BC
15.40             Kulladals BS - Team Pergamon BC

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Jonas Brändström   15 mars 2024 12:00