Kamp kring strecken i Sydallsvenskan

Det blev många hemmavinster i Sydallsvenskan och undantaget var Olofström som lyckades plocka med sig full pott på sin bortasväng. 

När det gäller lördagens matcher i Sydallsvenskan hände det lite kring nedflyttningsstrecken och kvalplatserna.

På kvalplatserna 3-6 verkar det efter lördagen också ganska klart då samtliga lag på plats 3-7 bara har en match kvar. Det verkar vara Bulltofta BK, Lunds BK Mamba och Marbodals BS som slåss om sista kvalplatsen.

Varta BK inledde lördagen mot BK Femtionian hemma i Vimmerby Bowlinghall. Hemmalaget Varta öppnade starkast i en lite avvaktande match och hade efter halva matchen ett övertag med 8-2. Då växlade BK Femtionian upp och vann de två sista serierna men räckte inte till kvittering utan matchen slutade 12-8 till Varta med kägelpoängen 6235-5991.
Matchbäst blev BK Femtionians Christopher Narberg på 884 poäng och inte långt efter var Rickard Nilsson som hade högsta slagningen i Varta på 881 poäng.

BK Femtionian åkte sedan vidare till Nässjö för en eftermiddagsmatch mot serieledande Team Clan BK F1. Nu ökade siffrorna rejält och BK Femtionian tog ledingen med 0-5 i första serien. Hemmalaget Clan svarade direkt genom en strajkfest som slutade på 1909 poäng efter Peter Hellström slagit 299 (2:ans kägla kvar i 12:e slaget). Både andra och tredje serien vann Clan med 4-1 vilket innebar jämna 8-7 inför sista serien.  Femtionian hängde med på två banpar och ökade sitt kägelresultat med över 600 poäng men det blev hemmalaget Clan som via 5-0 vann matchen med 13-7 och kägeresultatet 7149-6600.
Matchbäst blev Clans Jesper Runbom på 999 poäng följt av Peter Hellström på 973 poäng och Ludvig Hübinette på 931 poäng.
Högsta slagningen hos BK Femtionian hade Daniel Nilsson på 919 poäng följt av Axel Eddysson på 912 poäng. BK Femtionian fick åka hem utan poäng i bagaget och ligger nu på kvalplats för fortsatt spel i allsvenskan.

BK Virveln spelade hemma mot IK Sterling, en match kring nedflyttningsstrecket. Det var gästande Sterling som öppnade starkast och tog ledningen via 1-4 men redan i andra serien kvitterade Virveln.
Virveln vann sedan både tredje och fjärde serien med 4-1 vilket innebar seger med 13-7 med kägelpoängen 6188-6099.
Matchbäst blev Virvelns Robert Stålcrona på 888 poäng och högsta slagningen hos Sterling hade Olle Svensson på 833 poäng.

Sterling åkte vidare till Backahallen för match mot Örgryte IS BF. Även denna match öppnade Sterling starkast och tog en ledning med 1-3 sedan första banparet spelat oavgjort.  Andra serien blev jämn där lagen vann två banpar vardera och kämpade hårt om totalen som hemmalaget Örgryte vann med 10 poäng. Tredje serien tappade båda lagen poängmässigt och Örgryte och det stod 7-7 inför sista serien.  Örgryte gjorde en stark sista serie och kunde via 1806 ta hem 4-1 i banpoäng och vinna matchen med 11-8, kägelsiffrorna 6676-6416.
Matchbäst blev Örgrytes Andreas Hansen på 909 poäng. Högsta slagningen hos Sterling hade Olle Svensson på 892 poäng.
Även Sterling fick åka hem utan poäng och ligger just nu under nedflyttningsstrecket med samma poäng som Virveln som de även har returmatch mot hemma i sista omgången.

Höganäs BC spelade hemma mot Forsheda BK och det bjöds på en riktigt jämn och spännande match mellan tabelltrean och tabellfyran. Hemmalaget Höganäs tog ledningen med 4-1 men Forsheda kvitterade i andra serien. Även i denna match sjönk resultatet poängmässigt i fjärde serien och Höganäs skaffade sig ett övertag inför sista serien med 9-6. Det blev en jämn avslutning där det på fjärde banparet endast skiljde två käglor till Höganäs fördel. Det tillsammans med vinsten på första banparet räckte till seger med 11-9 även om Forsheda vann tredje serien och kägelpoängen 6756-6796.
Matchbäst blev Höganäs Anton Persson på 998 poäng. Högsta slagningen hos Forsheda hade Sebastian Mårtensson på 923 poäng.

Kabaré BS hade en viktig hemmamatch mot Marbodals BS. Det var hemmastarka Kabaré som styrde matchen även om det i andra serien var riktigt jämnt. När hemmalaget slog till med 5-0 i tredje serien var matchen avgjord med 12-3 inför sista serien. Matchen slutade 16-4 med kägelpoängen 6827-6510. Segern innebar att Kabaré just nu har sista direktkvalificeringsplatsen till Allsvenskan inför sista omgången.
Matchbäst blev Kabarés Kristoffer Klasson på 935 poäng och över 900 kom även lagkamraterna Larry Lorentzen på 920 poäng och Johnny Magnusson på 910 poäng.
Högsta slagningen hos Marbodal hade Joakim Wetterstrand på 928 poäng.

Olofströms BS åkte till Baltiska i Malmö för två bortamatcher. Första matchen spelades mot Bulltofta BK. Två lag som spelar om att kvala till Elitserien. Det var Olofström som öppnade starkast och hade ett övertag efter halva matchen med 3-7. Tredje serien sjönk resultatet poängmässigt för Olofström samtidigt som Bulltofta gjorde sin bästa omgång och lyckades via 3-2 hålla liv i matchen. Underläget med 6-9 blev för stort för hemmalaget som tappade poängmässigt i sista och avgörande serien. Matchen slutade 7-13 med seger till Olofström och kägelpoängen 6444-6549.
Matchbäst blev Olofströms Dennis Vrabac på 976 poäng följt av Lukas Andersson på 941 poäng.
Högsta slagningen i Bulltofta hade Bertil Henriksson på 919 poäng.

Olofströms andra match spelades mot hemmalaget Kulladals BS F1. Det blev en jämn start med två bord vardera till lagen och Olofström tog totalen. Sedan sjönk resultatet för hemmalaget i andra och tredje serien vilket gjorde att Olofström kunde avgöra matchen genom att plocka hem full pott i banpoäng i båda serierna. Kulladal lyfte sig lite i sista serien och fick med sig två bord men matchen slutade 4-15 till Olofströms fördel och kägelpoängen 5899-6362.
Matchbäst även denna match blev Olofströms Dennis Vrabac denna gång på 927 poäng som sammanfattar lördagens matcher;
- Jag är otroligt stolt över laget idag. Att kunna säkra elitseriekval på bortaplan med 1 omgång kvar känns fantastiskt. Nu ser vi fram emot kval, där allt kan hända.
Högsta slagningen i Kulladal hade Jörgen Roos på 785 poäng.

Länk till tabell och resultat i Sydallsvenskan

Foto: Arkivbild Olofströms BS

Karin Wiklund   01 april 2023 20:51