Inför elitseriepremiären med Pergamon, Kaskad, Clan och Alingsås

Imorgon är det dags. Flera av elitserielagen inleder säsongen. Vi rundar av uppladdningen inför premiären med att kolla läget med de fyra herrlagen som var i slutspel i våras. Blir det en repris för Pergamon, Kaskad, Clan och Alingsås?

Team Pergamon BC

Placering förra säsongen: SM-guld, finalseger över BK Kaskad.
Nyförvärv: William Svensson (BK Kaskad), Mathias Ankerdal (Kulladals BS), Björn Lindqvist (BK Jösse)
Spelarförluster: Inga.

Truppen:
Timmie Ahl
Adam Andersson
Mathias Ankerdal
Kim Bolleby
Oliver Dahlgren
Axel Engblom
Albin Gullstrand
Pontus Falkhäll
Markus Jansson
Benjamin Jonsson
Martin Larsen
Alexander Larsson
Björn Lindqvist
Zakarias Lindqivst
Tobias Hogdin
Osku Palemaa
Jesper Svensson
William Svensson

Coach Niklas Dahlberg
Team Manager Pär Svensson

Hallå där Niklas Dahlberg, coach Team Pergamon BC:

Hur är känslan i laget inför seriepremiären nästa helg?
– Det känns väldigt bra. Vi ser fram emot säsongen med tillförsikt. Vi har fått in ännu mera spets i laget genom värvningarna av William Svensson och Mathias Ankerdal. Sedan har vi också flera talangfulla spelare som har börjat på bowlinggymnasiet. De ska förädlas men det känns bra att vi har många som kommer underifrån.

Hur har era förberedelser varit?
– Hela föreningen jobbar hårt och det är full satsning i år på alla plan. Vi har som sagt fått in riktigt starka nyförvärv och vi gör flera bitar vid sidan av banan. Vi har hjälp av Terje Lien, mental coach. Dels blir det gemensamma sittningar med Terje och några av spelarna går även till honom individuellt. I samband med Storm Lucky Larsen Masters hade vi en utbildning med Kegel kring olika banförhållanden. Det var otroligt nyttigt.

Hur har ni laddat träningsmässigt?
– Vi har haft klubbträningar sedan en månad tillbaka och många har även tävlat mycket individuellt. Vi har spelat två träningsmatcher mot Sterling och annars har vi tränat för fullt på de olika banprofilerna som gäller för säsongen. Det är väl säkert lite blandat vad spelarna tycker om det men vi visste att det skulle bli mindre olja i år. Det är lite knixigt och vi är inte helt säkra ännu vilken profil vi ska satsa på vid första hemmamatchen.

Ser ni er själva som favoriter till att försvara guldet?
– Jo, vi kan ta favoritskapet men det är flera lag som närmar sig och tar upp kampen. Det skilde nästan ingenting vid senaste slutspelet och det var väldigt jämna matcher mot Clan och Kaskad. Men det sporrar oss att utöka marginalen igen till de andra och fortsätta vara i förarsätet.

Vilka lag ser du som största utmanare?
– De fyra slutspelslagen från senast och Stureby som vi möter i vår premiär nästa helg.

Vad blir den stora utmaningen för er i år?
– Det är väl som alltid att försöka mönstra ett så bra lag som möjligt under säsongen trots att flera spelare kommer spela på PBA-touren. Risken finns att 5-6 spelare av våra spelare kommer att vara borta i runt tre månader. Därför blir bredden extra viktig för oss, att vi bygger underifrån och får fram nya Jesper Svensson och Martin Larsen.


Team Pergamon

BK Kaskad

Placering förra säsongen: SM-silver, finalförlust mot Team Pergamon BC.
Nyförvärv: Elliot Moulin (Team Baltzar BC), Dennis Pettersson (Team Baltzar BC, skadad borta tills efter nyår) Joel Lothigius (Team Linköping BC), och Ludvig Ottosson (Team Linköping BC), Felix Bergman (Team Gamleby BC, ansluter efter första omgången).
Spelarförluster: William Svensson (Team Pergamon BC).

Truppen
Felix Bergman
Marcus Bernhard
Robin Hultsten
Markus Lenefjäll
Lars Lindbäck
Joel Lothigius
Christopher Lüttke
Elliot Moulin
Dennis Rödin
Teodor Samuelsson
Ludvig Ottosson
Dennis Pettersson
Emil Ågren
Mikael Wik
Filip Wilhelmsson
Michael Wittendorff

Coach: Peter Karlsson

Hallå där, Filip Wilhelmsson, BK Kaskad

Hur är läget i Kaskad inför seriepremiären?
– Det är bra. Det har varit en lång väntan och det ska bli riktigt kul att det är dags nu igen.

Hur ser du på att ni har tappat William Svensson till Pergamon?
– Vi har tappat en jättestark bowlare och en härlig lagspelare. Men det hänger inte bara på en spelare. Vi har många hungriga spelare och vi har bland annat fått in Elliot Moulin från Team Baltzar BC. Han har gjort fina framsteg och spelat väldigt bra under en längre tid.

Hur har era förberedelser sett ut inför premiären?
– Flera i laget har tränat på under hela sommaren med gemensamma klubbträningar. Vi var över 25 spelare på träningen tidigare i veckan. Vi har spelat på samtliga profiler. Ena veckan har vi kört på en profil för att kommande vecka skifta till nästa profil.

Vad är er målsättning med säsongen?
– Vi har inte satt någon exakt målsättning men självklart vill vi nå slutspel igen. Vi har två raka finalförluster mot Pergamon och vi vill givetvis ta det sista steget.

Vad krävs för att ni ska gå hela vägen och ta guldet?
– Det har varit lite olika känslor efter de två finalförlusterna. Första gången kändes det som en vinst att vi bara nådde final och det var inte så mycket snack om det i finalen. Vi drog lärdomar av det. Den senaste finalen var oerhört jämn och den förlusten smakade sämre. Sedan är det riktigt bra att bli tvåa också och vi hade en väldigt fin säsong senast. Men det handlar om att ta tillvara på de utvärderingarna som vi gjort, rannsaka oss själva och jobba ännu mer på detaljerna som vi behöver utveckla. Det kan vara såväl tekniskt som mentalt.

Vilka ser du som favoriter?
– Det är väl i vanlig ordning Pergamon. De tränar hårt och har inte blivit sämre av de senaste nyförvärven.

Hur ska det bli att inleda mot Stureby och Köping?
– Det hade varit trevligt att starta mjukt på hemmaplan men det blir en spännande bortasväng. Vi har respekt för alla lag. Vi har gjort vad vi kan i våra förberedelser och kommer vara fullt fokuserade på båda uppgifterna imorgon.


BK Kaskad

Länk till premiäromgången av herrarnas elitserie

Team Clan BK

Placering förra säsongen: SM-brons, semifinalförlust mot Team Pergamon BC.
Nyförvärv: Peter Hellström, (BK Pondus), Henrik Johansson (BK Pondus), Jan Larsen (BK Pondus), Hugo Caprin (BF Solängen), Pontus Martinsson (comeback)
Spelarförluster: Alfred Berggren (passiv medlem)

Truppen:
Anton Ahlgren
Pontus Andersson
William Berggren
Hugo Caprin
Jonathan Hallberg
Peter Hellström
Robin Ilhammar
Henrik Johansson
Jan Larsen
Kevin Lindbladh
Pontus Martinsson
Anton Persson
Carl-Oskar Palmer
Jesper Runbom
Alexander Tigerstrand
Linus Vedin

Coach: Jan Storme
Head Manager: Jonathan Martinsson

Hallå där Pontus Andersson, Team Clan BK:

Hur ska det bli med premiär till helgen?
– Det ska bli riktigt kul och jag tror att de flesta är riktigt taggade.

Hur har er uppladdning varit?
– Vi drog igång säsongen med laget i början av augusti och det är flera som har tävlat mycket det senaste. Vi hade ett uppstartsläger på hemmaplan tidigare i augusti för att få igång alla och att ha kul tillsammans. Vi har tränat mycket på profilerna och diskuterat vilka klot som kan rulla bra.

Vad säger du om säsongens oljeprofiler?
– På papperet ser det inte ut som det blir lika mycket strike som förra året. Det blir betydligt viktigare i år att vi får till ännu bättre bowlingslag och tar rätt beslut.

Semifinalförlust mot Pergamon två år i rad, vad krävs för att gå ännu längre kommande säsong?
– Det gäller att göra allt lite bättre och att ha självförtroendet i de avgörande lägena. Det var otroligt jämnt mot Pergamon senast och det var nästan som att vi kunde ha singlat slant om utgången men de var lite starkare till sist. Vi har stor potential i laget och det gäller att vi alla lägger manken till.

Vilka ser du som favoriter till guldet?
– Pergamon. Men det är bra om de känner lite press.

Hur ser du på inledningen med två bortamatcher mot Kulladal och Göta?
– Det ska bli väldigt intressant att åka ned till Skåne. Hemmalagen brukar inte ha stenkoll på profilerna i inledningen av säsongen och vad som helst kan hända. Men det gäller att vara på tå.


Team Clan

Team Alingsås BC

Placering förra säsongen: SM-brons, semifinalförlust mot BK Kaskad.
Nyförvärv: Mikael Roos (Örgryte IS BF), Lucas Fjällborg (BK Oden Falköping)
Spelarförluster: Jens Sjöbom (passiv medlem), Rickard Dahllöf (passiv medlem)

Truppen:
James Blomgren
Gustaf Johansson
Sebastian Friberg
Lukas Fjällborg
Alexander Holm
Adam Hedström
Emanuel Jonsson
Emil Karlsson
Mikael Roos
Robin Skans
Joakim West

Coacher: Oscar Johansson och Clas Skans

Hallå där James Blomgren, Team Alingsås BC:

Hur är känslan i laget?
– Känslan är som tidigare år. Det är grymt roligt att spela i ligan och premiären ser man alltid fram emot. Det är gott att få komma igång med laget igen. Gemenskapen och “tugget” i gruppen har man saknat lite under uppehållet.

Hur har era förberedelser varit?
– Flera i laget har spelat en hel del individuella tävlingar det senaste. På träningarna har det varit mycket back to basic. Vi har tävlingstränat mycket mot varandra där vi har fått känna på de avgörande situationerna.

Vad säger du om era nyförvärv?
– Vi har ett kärt återseende i Mikael Roos. Han var med under slutspelet genom ett samarbetsavtal men spelade annars i ÖIS förra säsongen. Nu är han 100% Alingsås igen. Det är skönt och han har enormt mycket elitserierutin. Han brukar vara en nagel i ögat på motståndarna, är grymt stabil och har en hög högstanivå när han får till det. Det ger lite ryggrad. Sedan lyckades vi knyta Lukas Fällborg från BK Oden till oss. Han vann bland annat kvalet i Mora i vintras. Det ska bli väldigt intressant att se honom.

Vad är er målsättning?
– Vårt grundmål är slutspel och om vi inte går dit skulle jag vara besviken. Vi har vunnit grundserien tidigare och kapaciteten finns i laget. Men det är mycket som ska stämma i rätt läge. Vi har lite jobb att göra för att verkligen fightas om guldet. Senaste säsongen kändes Clan och Kaskad en nivå bättre än oss. Kaskad gjorde en riktigt bra semifinal mot oss och de spelade en stentuff final mot Pergamon.

Vilka ser du som favoriter?
– Pergamon är favoriter. De har fått in Mathias Ankerdal och William Svensson. Om inte allt för många av deras spelare är iväg på PBA-touren samtidigt så blir de ruggigt svåra att rubba. Det är den hårda sanningen. Sedan är Clan och Kaskad väldigt bra. De har en fin rutin. Stureby är en outsider till att nå slutspelet.

Hur ser du på att få möta Stureby i premiären på hemmaplan nästa helg?
– Stureby har en hög högstanivå. och det känns som att det finns mycket kapacitet i deras trupp. Men vi har en fin historik mot dem. Sedan är det alltid lite ovisst i inledningen av säsongen med de nya profilerna. Det gäller att vi är väl förberedda på uppgiften och förhoppningsvis tar vi två poäng.


Team Alingsås

 

Linus Wirén   15 september 2023 14:45