Inför elitseriepremiären med BK Full House, Stureby BK, IS Göta och BKF Falkenberg

Vi fortsätter med att ta tempen på ytterligare fyra lag inför helgen elitseriepremiär. BK Full House, Stureby BK, IS Göta och BKF Falkenberg var lagen precis utanför slutspelet förra säsongen.

Stureby BK
Dennis Eklund om sitt lag inför ännu en elitseriepremiär.

Placering i fjol: 5:a i Elitserien
Nyförvärv: Stefan Löfström, Vendelsö, Felix Möller, BK Ax,
Förluster: Inga.
UK och coach: Max Ornered.

Vad är er målsättning med kommande säsong?
– Samma målsättning som förra året, att säkra en av friplatserna. Allt annat ovanför är en bonus.

Hur är känslan i laget inför premiären?
– Jag tycker det känns skapligt bra. Vi har ett par spelare som hållit igång hela sommaren med träning och tävlingar. Några andra har haft lite uppehåll för att få igång gnistan igen så vi känner oss väl förberedda.

Hur har ni laddat inför premiären?
– Vi har haft tre läger hittills. Några spelare var också med på Lucky Larsen Masters nyligen och vi har också spelat en träningsmatch denna vecka.

Något speciellt som ni tränat extra på?
– Vi tror på mer reaktivt spel denna säsong då de nya profilerna har mindre oljemängd. Stureby har alltid förespråkat dialog, att alltid prata med varandra om hur vi ser banan. De läger vi haft har gått ut mycket på att se vad som händer med bana och klot och avgöra orsak och verkan. Det finns också ett individuellt ansvar för var och en att träna på och utveckla det man vet om själv att man behöver träna extra på men vi hjälps alltid åt.

Vilka ser du som favoriter till guldet?
– Team Pergamon, starka redan tidigare och många tunga nyförvärv.

Vad krävs för att ni ska utmana om guldet?
– Frågan känns lite långt borta, men allt kan ju hända. Inför detta år är slutspel en bonus, och en friplats är målet. När vi får det att fungera så vinner vi ofta med mycket, men vi måste höja vårt lägsta spel och vinna jämna matcher. Kan vi hitta det läget oftare kan vi bli jobbiga att möta denna säsong.

Hur ser du på era nyförvärv?
– Felix är ung och ambitiös med höga mål. Kan han utvecklas vidare lika bra som han gjort hittills kan han säkert vara med och slåss om en plats i A-laget. Även "Lövet" om han får spelet att stämma riktigt bra igen.

Någon match du ser fram emot extra mycket?
– Det mesta är kul med bowling och alla matcher är roliga. Vi har inga derbyn nu men det är alltid extra kul att möta topplagen. Förra årets match mot Team Pergamon var en folkfest och kan vi göra om samma inramning denna säsong så ser jag speciellt fram emot den matchen.


BK Full House
Kim Andersson om hur laget ser på denna säsong.

Placering i fjol: 6:a i Elitserien
Nyförvärv: Mikkel Brus Sørensen, Kulladals BK. 
Förluster:  Johan de Neergaard fd. Sörensen, långtidsskadad denna säsong.
UK: Kim Andersson.
Coach: Eva Andersson.

Vad är er målsättning med kommande säsong?
– Vår målsättning är slutspel. Hade vi inte börjat så dåligt förra säsongen hade vi haft lite chans på ett slutspel under slutet av förra året.

Hur är känslan i laget inför premiären?
– Känslan är riktigt bra. Spelarna är hungriga och vi har tränat en hel del på de nya profilerna. Vi har haft träningsläger även utanför bowlinghallen för att utveckla den sociala gemenskapen.

Hur har ni laddat inför premiären?
– Vi har haft tre träningar sista veckan och på fredagen är det eget ansvar att ladda upp utanför bowlinghallen. Vi vill vara så fullt förberedda som vi kan inför lördagen då drabbningen drar igång.

Något speciellt som ni tränat extra på?
– Nerbrytning av banan, läsning av de nya profilerna och att vi i laget gemensamt kan bryta ner banan för att vi ska kunna ha nytta av det senare. Vi har varit efter där i flera år och ibland inte förstått varför vissa andra spelat på ett visst ställe.

Vilka ser du som favoriter till guldet?
– Team Pergamon, särskilt nu när de bland annat fått William Svensson från Kaskad.

Vad krävs för att ni ska utmana om guldet?
– Att det vi tränat på att lösa banorna kommer att fungera. Och att vi kan ligga steget före de andra lagen i matcherna.

Hur ser du på era nyförvärv?
– Kapaciteten på Mikkel är enormt bra. Dansk landslagsspelare och vi har spelat ihop i den danska ligan. Jag skulle säga att han går in som topp 4 i laget.

Någon match du ser fram emot extra mycket?
– Skulle nog säga första matchen direkt nu mot Ludvika hemma. Det är speciellt när säsongen drar igång och Ludvika är ett trevligt lag att möta. Även skånederbyna mot Göta och Kulladal är något speciellt.


IS Göta
Amanda Andersson inför premiären.

Head coach: Amanda Andersson
Coach: Bengt Wehlin
UK: Karl Wahlgren
Nyförvärv: Joakim Allers, Kulladal BS, Dan Idström, Osby BS, Gustaf Nilsson, Lunds BK Mamba
Förluster: Rasmus Green, BK Frigg.

Vad är er målsättning med kommande säsong?
– Vi siktar alltid mot slutspel, men vi känner att truppen är lite tunn och ny denna säsong. Vi siktar ändå på den övre halvan om inte slutspel blir möjligt en bit in på säsongen.

Hur är känslan i laget inför premiären?
– Känslan är väldigt bra. Det är kul med de nya spelarna som verkligen vill lära sig. Det är en stor utmaning att komma från de undre divisionerna. De nya pushar laget i en positiv riktning. Samtidigt har vi toppspelare som gått mycket framåt på slutet. Tillsammans är vi mycket redo med en yngre mix än tidigare så vi kan även se lite mer långsiktigt.

Hur har ni laddat inför premiären?
– Vi har precis haft jättetävlingen Lucky Larsen Masters i hemmahallen i Helsingborg vilket gjort det lite svårt med egen träning och det har varit lite svårare att komma igång. Men vi hade ett träningsläger i hemmahallen i mitten av augusti där vi tränat grundteknik och spärrspel. Men vi har också arbetat med att lära känna varandra bättre och spela ihop oss då vi har en hel del nya spelare. Vi har också fokuserat på koncentration och det mentala den sista träningen.

Något speciellt som ni tränat extra på?
– Att gå långt in i banan. Det ser ut som att det kommer bli verklighet ibland med årets nya profiler. Det är viktigt att vara bekväm med att stå och starta ansatsen framför klotreturen.

Vilka ser du som favoriter till guldet?
– Nog vill man helst se sig själv där, men jag måste vara lite realistisk. Jag vill säga Clan eller Alingsås, mest för att jag önskar att det kan finnas fler lag som kan utmana om guldet.

Vad krävs för att ni ska utmana om guldet?
– Vi måste ha en högre botten. Våra fyra bästa spelare kan matcha de bästa i de bästa lagen  men för att vi ska kunna utmana de bästa lagen måste de sista spelarna höja sig jämfört med i fjol.

Hur ser du på era nyförvärv?
– De blir väldigt spännande att följa. Det är en stor utmaning för dem att kliva upp till Elitserien. Av de nya är det egentligen bara Joakim Allers som spelat i Elitserien några matcher tidigare med Kulladal och det ska bli intressant att se deras utveckling.

Någon match du ser fram emot extra mycket?
– Derbyn alltid kul, vi är några lag i Skåne och det är alltid extra kul att vara bäst i Skåne. Så i mötena med Full House och Kulladal är det extra viktigt att vi gör det allra bästa vi kan.


BKF Falkenberg
Rutinerade Dennis Johansson om sitt lag inför premiären

Placering i fjol: 8:a i Elitserien
Nyförvärv: Inga.
Förluster: Inga.

Vad är er målsättning med kommande säsong?
– Vi har inget jättestort uttalat mål ännu. Vi jobbar mer mot ett långsiktigt mål där vi hoppas att vårt upplägg kan bidra till att vi får spela slutspel igen. Vi måste utveckla oss som lag och ta steg för steg tills vi kommer dit.

Hur är känslan i laget inför premiären?
– En premiär är alltid en premiär. Särskilt med nya oljeprofiler. Det är svårt att i förhand veta hur vi ska attackera olika profiler. Det gäller att ha en öppen plan och att inte låsa sig. Vi har lagt upp olika scenarier som tränat efter dem.

Hur har ni laddat inför premiären?
– Ungefär som vi gjort tidigare säsonger. Vi har varit två helger på bortaplan. Både spelat en träningsmatch i Varberg med också haft ett träningsläger borta i Trelleborg med övernattning. Vi har varit lite utspridda i sommars så det var viktigt att samla ihop truppen igen.

Något speciellt som ni tränat extra på?
– Inte direkt något nytt. Vi kör mycket samma som vi gjort tidigare i grundtanken. Men fokus har trappats upp lite mer med tanke på de nya oljeprofilerna där vi testat olika varianter av hur vi kan lösa dem. Annars har vi tränat mycket de klassiska momenten, grundträning och spärrträning.

Vilka ser du som favoriter till guldet?
– Team Pergamon. De var mycket bra tidigare och har spetsat truppen ytterligare till denna säsong.

Vad krävs för att ni ska utmana om guldet?
– Vi har inte haft den tanken ännu. Ett av våra delmål är i alla fall att närma oss en plats i slutspelet. Vi har inte fokus så långt fram som ett guld då vi har föryngrat laget mycket förra året och har en mer långsiktig plan för att fasa in de yngre.

Någon match du ser fram emot extra mycket?
– Det är alltid skojigt att möta Köping som är min moderklubb. Vi har också alltid gillat Baltiska hallen, spelat bra och gjort bra matcher där, så borta mot Kulladal är också en match vi ser fram emot lite extra.

Länk till premiäromgången i herrarnas Elitserie

Text: Jonas Brändström

15 september 2023 00:42