IKW/Köping BK och BK Merci toppseedade i kvalen till Elitserierna

I helgen är det dags för det avgörande kvalspelet i den Nationella serien. Toppseedade på herrsidan i kvalet till Elitserien är IKW/Köping BK och på damsidan BK Merci – två lag som måste försvara sina platser i den högsta ligan.

För herrarna spelas i helgen både semifinaler och avgörande finaler i kvalet till Elitserien. För damerna är det tre avgörande finaler direkt på lördagen och totalt står tre Elitserieplatser på spel för både damerna och herrarna.

För herrarna inleds helgen på lördagen med sex semifinaler där vinnarna går vidare till söndagens tre finaler. Förstaseedade IKW/Köping BK möter i sin semifinal Bulltofta BK från Sydallsvenskan i Jönköping. Köping hade länge chansen att på egen kraft klara sig från ett ovisst slutspel men fick se sig passerade av BKF Falkenberg i de allra sista omgångarna.

– Det var tungt att hamna under strecket på kvot, men att vi hamnade där vi är nu beror på många olika saker. Falkenberg gjorde det mycket bra på slutet men vi borde ha tagit någon fler poäng mot slutet, men vi har också haft lite för många viktiga spelare borta under säsongen, säger Tony Eklund i Köping.

I helgens viktiga kval har Köping fullt manskap. För att komma så bra förberedda som möjligt har laget även tränat på kvalprofilen i en annan hall än i hemmahallen.

– Vi har ett bra lag, är samspelta och har rutin från kval och har klarat det förut. Visst är det tråkigt att hamna i ett negativt kval men det är kul att spela. Det är som ett slutspel men åt fel håll, fortsätter Tony.

Motståndare till vinnaren mellan Köping och Bulltofta tas fram i en semifinal i Nässjö. Mellanallsvenska AIK BK H gör där upp med Höganäs BC från Sydallsvenskan.

– Om vi vinner semifinalen som är ett klart mål kan det bli riktigt tufft om AIK går vidare och om de förstärkt sitt lag med utländska spelare. Då blir AIK en riktigt svår nöt knäcka, men vi ska klara det, säger Tony som dock sitt Köping som favoriter då Köping går in som högst rankade lag.

På Fyrishov i Uppsala gör två Nordallsvenska lag upp om en finalplats. Tredjeseedade Bodens BS möter där femteseedade BK Flash. På Gullmarsplan i Stockholm möts andraseedade Ludvika BK och tolfteseedade Forsheda BK. Vinnarna i dessa två semifinaler möts sedan på söndag på Bowl-o-Rama i Stockholm för att få fram ett andra Elitserielag.

I Kristinehamns bowlinghall möts fjärdeseedade BK Tegner och elfteseedade BK Bågen. I Gamleby möter sjätteeseedade och Mellanallsvenska Matteus-Pojkarna elfteseedade BK Olofströms BS från Sydallsvenskan. Värd för den tredje finalen mellan vinnarna i dessa två semifinaler är Söderköpings bowlinghall.

I damernas kval till Elitserien är det direkt tre avgörande finaler på lördagen. Förstaseedade BK Merci ska försvara sin plats i den högsta ligan mot BK Prime, Sthlm, som slog ut Falköpingslaget BK Oden i semifinalen förra helgen. Mötet sker på Bellevue i Västerås.

– Säsongen har verkligen varit upp och ner. Vi gick ut starkt, men sedan förlorade vi flera viktiga matcher i sista rutorna så de knappa förlusterna känns verkligen sura nu, säger Janina Lindberg i Merci.

Janina ser dock fram emot helgen finalspel och Merci har planen klar för sig hur de ska lyckas på lördag.

– Det blir kul att möta ett nytt lag som vi aldrig mött förut. För oss gäller det att hålla ihop spelet, spela enkelt och hjälpa varandra. Nu åker  vi också med tolv spelare så alla är med den här gången och vi kommer ha bra möjligheter byta i matcherna, fortsätter Janina.

Den andra finalen i damernas Elitserie spelas mellan andraseedade BK Hallandia som ska försvara sin Elitserieplats mot femteseedade Stånga IF. Den finalen spelas i Oskarshamns bowlinghall.  

I den tredje finalen till damernas Elitserie är det ett allsvenskt möte mellan tredjeseedade AIK BK D från Norra Allsvenskan och fjärdeseedade BK Calluna från Södra Allsvenskan.

Det spelas också avgörande möten i kvalen till Mellanallsvenskan och Sydallsvenskan i helgen. Kvalet till Nordallsvenskan och damernas Södra och Norra Allsvenska avgjordes redan förra helgen.

Länk till helgens avgörande kvalspel

 

Jonas Brändström   05 maj 2023 00:32