Hemmasegrar i Mellanallsvenskan

Tre matcher spelades i Mellanallsvenskan denna söndag och det blev hemmasegrar för hela slanten. I damernas Norra allsvenska spelades också tre matcher och blev det två hemmavinster och en bortaseger.

Höstens första bortaresa för Team Gamleby BC var en dubbelmatch på Gotland. Stånga var första motståndaren ut på söndagsmorgonen och det var också hemmalaget som tog kommandot i första serien. De öppnade med fina 1663 och 4–1.

Nästa serie blev det en dykare för gotlänningarna och Gamleby kunde kontra. 1536 räckte för att andra serien skulle gå till dem med samma siffror och så var det oavgjort!

Stånga samlade ihop sig och gjorde 1607 i tredje för en ny 4–1. Tre av borden vanns nu med klar marginal, men på det fjärde var det desto jämnare. Det gick slutligen till Stånga med två poäng och hemmalaget var i ledningen med 9–6.

Gamleby gjorde sin bästa serie, 1626, i sista serien och vann två bord. Stånga höjde sig ytterligare ett snäpp och tog två bord och totalen efter 1677 och därmed matchen med 12–8.

Joakim Pettersson avslutade med 266 för att bli matchbäst med 928 och ta fyra banpoäng tillsammans med Melvin Eliasson, som slog 846. Över pari i Stånga hittar vi också Dan Segerlund på 833 och Göran Olofsson med 819. Även i Gamleby hittar vi fyra slagningar över 800: Axel Wilensjö 827, Gottfrid Wilensjö 824, Loke Söderström 806 och Jacob Carlsson 802.

Gotlandspärlan var nästa motståndare för Gamleby. Slagningsmässigt var det väldigt jämnt i de tre första serierna. Hemmalaget tog ledningen med 4–1 efter 1442–1406. De tog även hand om andra serien, nu med 3–2, efter 1527 mot 1516.

Efter tredje serien hade det blivit ännu jämnare i matchen. +11, + 6 , +17 och totalen gav Gamleby 4–1 och sammanlagt stod det nu 8–7 i Pärlans favör. Här var det upplagt för en rafflande avslutning, men Gamleby tappade spelet och Pärlan skärpte till sig och tog hem sista serien med goda marginaler på tre av borden och sammanlagt 5–0 efter 1598 mot 1302.  Segrarnas Patrik Jalkler var ensam över 800 med sina 812. I Gamleby toppade Melker Fyrsten med 767.

I Mora gjorde Karma sin första hemmamatch i Allsvenskan. Team Baltzar BC från Motala var det som gästade.

- Det var fullsatt i hallen, rapporterar Jouni Kemppainen efter matchen. Det märks skillnad sedan vi gått upp – det är mer kommentarer på sociala medier och så och kul med mycket publik! Hallen öppnade 2010 och Karma bildades 2013, så vi är ju ganska unga i sammanhanget.

Publiken fick se ett hemmalag som tog ledningen med 3–2 efter 1610 mot 1578.

- Vi borde tagit fler poäng här, säger Jouni självkritiskt, men det är en sak vi redan har märkt med lagen i allsvenskan. De ger aldrig upp! Ser motståndarna en öppning så hugger de som illrar, så det gäller att inte släppa till sådana lägen. Det är viktigt att vara vaken för förändringar och vi får lära oss att en nia och spärr är bra i ett sånt läge.

Resultatnivån sjönk en aning i andra serien, men det blev 3–2 till Karma igen, och i tredje serien tappade Baltzar sitt spel.

- 5–0 i tredje gjorde ju att matchen var vunnen, vilket var jätteskönt för oss. Här visste vi vilka förändringar som skulle komma och Baltzar tog fel beslut. Sedan slappnade vi av väl mycket i sista serien och släppte 4–1 till dem, vilket var lite onödigt. Diffen kan bli viktig i den här serien, så det gäller att hålla ihop när det blir så här.

- Nu har vi i alla fall vunnit en match och även om vi förlorade på bortaplan förra helgen så kände vi i alla fall att vi var med och inte helt borta.

Lukas Andersson toppade i Karma med 847, följd av Elias Ersson 833 och Jouni med 814. I Baltzar hade Martin Westberg 810.

I damernas Norra allsvenska spelades tre matcher idag. Första gängen ut var Sundbybergs IK i möte med B-K Eva B och hemmalaget var ett nummer större hemma i Sumpan. SIK vann alla serier och matchen med 14-6. Vinnarnas Pernilla Arvidsson var matchbäst med 771 och fixade full pott i banpoäng tillsammans med Kamilla Christensen. Evas Cecilia Solén hade 736.

Team Sollentuna stod som motståndare i Evornas nästa match, och här var det gästerna som var det lite vassare laget. 15-5 slutade matchen med B-K Evas siffror först. His segrarna hittar vi matchbästa Engla Cotera Nilsson med 797. Hon tog ocksp fyra banpoäng tillsammans med Birgit Andersson From. Hos Team Sollentua toppade Hanna Zeidlitz med 758.

Nykomlingarna Flamman tog emot SAIKs andralag och besegrade dem i fyra raka serier. 16-4 slutade matchen. Lidia Svedberg var bäst i Flamman med 763. I SAIK hade Jennie Sjöberg 732.

 

Catharina Blixt Jeppson   24 september 2023 20:01