Händelserik helg i Nordallsvenskan

Fredagskväll kom beskedet att Vilhelmina IK drar ur sitt lag ur Nordallsvenskan pga spelarbrist. Det innebar att tabellen justerades inför helgens matcher. Inga lag tog eller tappade placeringar.

Boden och Piteå som vunnit sina tre matcher mot Vilhelmina tappade sex poäng.
Så här säger Ante Fjällström när vi frågar om Vilhelminas svåra beslut;
- Nej, det var inget lätt beslut. Vi har under vintern och våren rullat runt på ett minimalt antal spelare och till slut när några av dessa spelare inte kunde ställa upp så blev det ett faktum att vi inte hade spelare att skicka. Vi funderade på att bara lämna WO och kanske få till folk inför fortsättningen men det fanns inte mycket som talade för att det skulle bli bättre.

Bodens BS hade hemmaplan i dagens sammandrag och första matchen spelades mot Piteå BK. Efter en lite försiktigare inledning där Boden ändå fick med sig 4-1 i banpoäng ökade resultatet hos hemmalaget och det blev 4-1 även i andra serien. Tredje seriens 3-2 gjorde att matchen redan var avgjord och även sista serien blev 3-2 till Boden. Seger till hemmalaget med 14-6 och kägelresultaten 6373-5749.
Matchbäst blev Bodens Teemu Putkisto på 934 poäng och han plockade även full pott i banpoäng med lagkompisen Olli-Pekka Pajari. Högsta slagningen i Piteå BK hade Mikael Karlsson på 800 poäng.
- Det kändes som vi hade kontroll över matchen från början, säger Bodens Mikael Hedström.

Piteå BK stod kvar på banorna som bortalag och mötte Umeå IK. Det blev Piteå som gjorde den starkaste öppning, 2-3, där lagen fick med sig två bord vardera, dock skiljde det bara en kägla på andra banparet, till Umeås fördel. Även om det resultatmässigt var jämnt i de resterande serierna var det Umeå som fick med sig banpoängen och hade ledning inför sista med 9-6. Umeå vann även sista serien och matchen med 12-8 och aningen jämnare kägelsiffrorna 5867-5819. Matchbäst blev Piteås Carl Wikhede på 835 poäng. Högsta slagningen hos Umeå hade Jan-Erik Brändström på 752 och bra inhopp av Umeås reserv Johan Sjöstedt som fick ihop 406 på sina två serier. Full pott i banpoäng fick Umeås lagkonstallation Mikael Westerlund/Mats Raneblad.
- Vi är ju chanslösa mot Boden, som lirar på en annan nivå. Men mot Umeå hoppades vi på revansch efter två hårfina förluster tidigare under säsongen. Började bra, men i längden så blev vårt dåliga spärrspel förödande. Det var visserligen på burn, men ingen hittade riktigt en schysst strikelinje. Möjligen med undantag av mig. Fast jag var lika talanglös å spärra som övriga. Vi tar nya tag och får se vad som händer mot Prana hemma och borta. Vi behöver nog vinna båda, samt sista matchen mot Domsjö för att ha chans att undvika kval, säger Piteås Carl Wikhede om dagens matcher.

Bodens andra match spelades mot tabelltrean Umeå IK och kan ju på pappret låta som en jämn match. Så blev det inte riktigt utan Boden inledde med 5-0 i båda första serierna och ökade sedan på resultatet i sina två sista serier men då lyckades Umeå få med sig ett bord i vardera serie. Storseger med 18-2 och kägelsiffrorna 6464-5642. Matchbäst blev Bodens Emil Holmberg på 926 poäng och tog även full pott i banpoäng med lagkompisen Kim Lindström. Lagkonstallationen Olli-Pekka Pajari/Teema Putkisto tog fyra banpoäng även i denna match.
- Två stabila vinster för Bodens BS idag! Mot Umeå tog det några rutor innan vi kunde koppla greppet om matchen. Våra finska killar spelade bra i båda matcherna, sammanfattar Bodens Mikael Hedström lördagens matcher.

I Nordingrå Bowlinghall spelades en match i neutral hall mellan Härnösandslaget BK Flash och Örnsköldsvikslaget Domsjö IF BK. Det blev en jämn inledning med 3-2 till Flash som utökade ledningen i andra serien med 4-1 och 7-3 efter halva matchen. Tredje serien plockade Domsjö igen via 1-4 och jämna 8-7 inför sista serien. Det blev Flash som vann sista serien och även matchen med 12-8 och kägelsiffrorna 6198-5935. Matchbäst blev Torbjörn Jonsson i Flash på 829 poäng. Högsta slagningen i Domsjö hade Tommy Eriksson på 817 poäng.

I Kiruna blev det bara två matcher efter att Vilhelmina dragit sig ur. Eftermiddagsmatchen mellan hemmalaget BK Fjällräven och Skellefteålaget BK Prana tidigarelades. Det blev hemmalaget Fjällräven som kopplade grepp om matchen och hade övertag med 8-2 efter halva matchen. Tredje serien sjönk resultatet för hemmalaget och Prana fick med sig nödvändiga 3 banpoängen för att hålla liv i matchen. Fjällräven vann sista serien med 3-2 och därmed matchen med 13-7 med kägelsiffrorna 5824-5601. Matchbäst blev Fjällrävens Johan Lundqvist som också tog full pott i banpoäng med lagkompisen Tommy Petersén. Högsta slagningen hos Prana hade Sara Almqvist på 777 poäng.

Söndagsmatchen mellan BK Fjällräven och BK Prana spelades istället på lördagen efter en omoljning och profilbyte. Nu var det istället Skellefteålaget Prana som skaffade sig ett övertag med 2-8 efter halva matchen. Tredje serien vann lagen två bord vardera men Prana fick med sig totalen och avgjorde därmed matchen. Sista serien vann Fjällräven med 3-2 men det blev en hemmaförlust med 7-13 och kägelsiffrorna 6013-6248. Matchbäst i denna match blev Pranas Peter Forsgren på 946 poäng. Högsta slagningen hos Fjällräven hade Kristoffer Svonni på 844 poäng.

 

Foto: Arkivbild Bodens BS (Fotograf: Mats Engfors/Fotographic)

Karin Wiklund   04 mars 2023 22:03