Grattis Staffanstorp och Linnéa!

I kvalet till damernas Södra allsvenska spelades två av tre kval idag. Det blev Staffanstorps BK DA som tar en allsvensk plats tillsammans med BK Linnéa som försvarade sin allsvenska plats.

Staffanstorps BK DA från Malmö och BK Vågen från Falkenberg spelade sina matcher i Höganäs Bowlinghall.
Det var BK Vågen som fick med sig flest banpoäng i första och andra serien och hade ett övertag med 3-7 efter halva matchen. Tredje serien lade Staffanstorp i en högre växel och plockade in 4-1 i banpoäng och öppnade för en spännande avslutning.
Sista serien var matchens jämnaste och slutade 3-2 vilket innebar att matchen blev oavgjord 10-10 med kägelpoängen 5518-5338.
Matchbäst blev Staffanstorps Anneli Edvardsson på 796 poäng följt av lagkompisen Marie Andersson på 757 poäng.
Högsta slagningen i Vågen hade Johanna Runberg på 724 poäng.
- Vi hade det tufft att hitta rätt linjer i första serien, men fick med oss en poäng. I andra serien hittade vi ett bättre flyt och åt oss in i matchen successivt. Vi var nöjda att få ovagjort i matchen, säger Staffanstorps lagledare Micael Elfström.

Andra matchen var det BK Vågens tur att spela som hemmalag. Det var dock Staffanstorps BK DA som fortsatte förra matchens fina spel och plockade hem full pott i banpoäng. De fortsatte plocka banpoäng även i andra serien och hade ett övertag med 1-9 efter halva matchen. Vågen kunde inte riktigt hänga med Staffanstorp som avgjorde matchen i tredje serien via 2-3 till 3-12 (kägelpoängen 3777-4219).
Matchbäst på tre serier blev även denna gång Staffanstorp Anneli Edvardsson på 612 poäng och även denna gång följt av Marie Andersson på 553 poäng.
Högsta slagningen i Vågen hade Kristin Andersson på 528 poäng.
- Den här matchen byggde vi vidare på spelet vi hittade under andra halvan av första matchen och tog kommandot direkt. Det kommandot släppte vi aldrig. I och med att vi tog en stor ledning snabbt på ett par banpar och därmed totalen kändes det avslappnat i de sista rutorna, säger Micael Elfström om Staffanstorps andra match

Segern innebar att Staffanstorp vann med 3-1 i poäng och tar platsen i Allsvenskan!
- Nu ska vi njuta av detta och ladda om för höstens seriespel, avslutar Micael Elfström

Många glada och stöttande besökande i Höganäs enligt hallens Fredrik Schack von Brockdorff
- Publiken var fantastisk med mycket rekvisita och flaggor

Länk till kvalmatcherna i Höganäs

BK Linnéa från Gislaved och BK Friska Viljor från Perstorp gjorde upp om en plats i Allsvenskan i Olympiahallen, Helsingborg.

Det var Friska Viljor som tog hem första och andra serien och hade ett övertag efter två serier med 3-7 i banpoäng. Tredje serien tog Linnéa flest banpoäng med 3-2 och höll därmed liv i matchen. Fjärde serien vann Friska Viljor som även vann matchen med 7-13 även om kägelpoängen var riktigt jämn 5290-5294.
Matchbäst blev Friska Viljors Josefine Persson på 789 poäng följt av lagkompisarna Majken Heino på 755 poäng och kvalets yngsta spelare Lova Nilsson på 737 poäng.
Högsta slagningen i Linnéa hade lagets yngsta spelare Thea Huck på 713 poäng.
- Vi hade en tuff start på dagen och problem med bussbokningen, vilket innebar att vi blev sena till matchstart och spelade nog lite därefter. Det gick inte att känna igen någon av spelarna, säger Linnéas Eva Larsson.

Andra matchen spelade BK Friska Viljor som hemmalag men det var BK Linnéa som lade in en högre växel, ökade på siffrorna och tog en knapp ledning med 2-3. När andra serien slutade 1-4 hade Linnéa skaffat sig ett övertag med 3-7 och kunde i tredje serien avgöra matchen via 1-4 till 4-11.
Storspel av Linnéas Mimmi Persson som blev matchbäst på fina 723 poäng på sina tre serier! Hon följdes av lagkompisen Camilla Oscarsson på 627 poäng.
Högsta slagningen i Friska Viljor blev 599 poäng och det hade både Lova Nilsson och Majken Heino.

Då det stod 1-1 i matcher spelades en utslagsserie. BK Linnéa fortsatte spelet de hittat i andra matchen och anförda av Pia Melkersson/Mimmi Persson som dundrade in 502 poäng tog hem serien med 4-1 (kägelsiffrorna 1479-1312) och därmed även behöll platsen i Allsvenskan!
- Efter en riktig käftsmäll i första matchen reste vi oss och kunde vinna andra matchen efter tre serier och började känna igen oss själva, sammanfattar Linnéas Eva Larsson andra matchen och utslagsserien.

Länk till kvalmatcherna i Helsingborg

BK Linnéa

Vi säger grattis BK Staffanstorp BK DA och BK Linnéa till platserna i Allsvenskan nästa säsong!

Imorgon avgörs om det blir Höganäs BC eller Skillingaryds IS som tar sista och tredje platsen till Allsvenskan nästa säsong.

Länk till kvalsidan 

Bilder på vinnande lagen kommer inom kort

Karin Wiklund   29 april 2023 17:16