Göta vann viktigt skånederby mot Full House

IS Göta vann på söndagen det viktiga och heta skånederbyt på bortaplan mot BK Full House. Med dagens och gårdagens segrar klättrar Göta upp på tredje plats i herrarnas elitserietabell.

– Vi är oerhört nöjda med två bortasegrar mot tufft motstånd denna helg, säger en nöjd Karl Wahlgren i Göta.

I damernas elitserie blev söndagens facit två favoritsegrar då båda topplagen Spader Dam och BK Högland vann borta mot BK Hallandia respektive Hammarby IF BF.

Den 13:e omgången i herrarnas elitserie spelades klart på söndagen. Många blickar vändes mot skånederbyt i Ängelholm där både hemmalaget BK Full House och gästande IS Göta i allra högsta grad är med i kampen om slutspelsplatserna.

Det blev gästerna Göta som drog det längsta strået efter en stabil insats.

– Vi var bra med från början men fick inte riktigt full utdelning i banpoäng, men i det långa loppet hade vi över 400 poäng högre totalslagning och det brukar ge utdelning i form av en seger, förklarar en nöjd Karl Wahlgren i IS Göta.

Göta var steget före hemmalaget i de två första serierna efter två höga 1700-rundor. Det gav Göta ändå bara en knapp ledning med 6-4 efter halva matchen. I den tredje serien tog hemmalaget chansen och vann serien med 3-2 vilket gav en riktig spännande avslutning med en knapp bortaledning, 8-7.

I den sista serien var dock Göta det klart starkaste laget och strajkade ihop fina 1760 mot hemmalagets 1575. Det gav helsingborgslaget 4-1 i serien och seger i matchen med 12-8.

– Det var fortfarande mycket jämnt inför den sista serien, men vi tog tidigt kommandot i serien och jag är mycket nöjd att vi kunde stänga matchen mot slutet, fortsätter Karl Wahlgren.

IS Göta vann främst tack vare sin bredd i toppen med tre spelare över 900. Bäst var Rasmus Edvall med 963 efter att ha inlett med en 300-serie före Anders Andersson, 952. Lagets totalslagning var också mer än 400 käglor högre än hemmalaget, 6971 mot ett hemmalag som inte kom upp i normal hemmanivå på 6549.

I Full House var det egentligen bara Raymond Teece som fick spelet att stämma alla fyra serier. Raymond var matchbäst individuellt med 978, men sedan var hoppet ner till lagkompisen och tvåan Johan de Neergaards 838 stort.

Även BK Kaskad tog en viktig seger när laget hemmabesegrade Kulladals BS i en rejält svängig match. Gästerna tog lite överraskande en klar ledning med 4-1 efter den första serien. I den andra serien var det hemmalaget för hela slanten. Med 5-0 i serien var Kaskad nu åter i ledningen innan Kulladal på nytt återtog kommandot och ledde med 8-7 inför avslutningen.

Där var dock hemmalaget klart bäst och med 4-1 i slutserien kunde norrköpingslaget ta en mycket viktig tvåpoängare i jakten på slutspelet.

I hemmalaget toppade Filip Wilhelmsson individuellt med 895. Gästernas bäste för dagen var Alexander Johansson med 863.

Serieledande Team Pergamon visade upp ett riktigt stort spel och hade inga problem att besegra Ludvika BK på bortaplan. Redan efter tre spelade serier var Pergamon uppe i en ointaglig ledning med 13-2 och matchen slutade med klar bortaseger, 16-4.

Pergamon hade två spelare över 1000-strecket med Markus Jansson, 1009, och William Svensson, 1004. I hemmalaget toppade Daniel Johansson med 996.

I damernas elitserie blev det ingen skräll under söndagens två matchar. De båda topplagen BK Högland och Spader Dam tog klara segrar på bortaplan.

BK Högland avslutade sin Stockholmstripp denna helg med att ta sin andra seger av tre möjliga efter vinst över Hammarby IF. Högland vann med 12-8 men nässjödamerna fick slita in i det sista. Ställningen var 9-6 till Högland inför den sista serien där Hammarby hängde på, men Högland drog ifrån på två bord och även i totalen, och avgjorde matchen med att vinna serien med 3-2.

Höglands bäste för dagen var Sanna Bjelke med 882 och i hemmalaget toppade Katrin Fahlström med 856.

Serieledande Spader Dam gjorde processen kort med hemmalaget BK Hallandia i Falkenberg bowlinghall. Helsingborgsdamerna avgjorde matchen redan efter tre serier med ledning 11-4 och matchen slutade 14-6 till gästerna.

Spader Dam var stannade på fina 6914 i totalslagning. I Spader Dam storspelade Jenny Wegner med 978 före Anna Andersson, 916. I hemmalaget var Sandra Granfeldt bäst med 882.

Länk till match och tabell herrarnas elitserie

Länk till matcher och tabell damernas elitserie

 

 

Jonas Brändström   21 januari 2024 17:07