Göta vann rysarmatch över Pergamon

Måndagsmatchen mellan IS Göta och Team Pergamon bjöd på dramatik hela vägen till sista rutan. Göta som hade haft övertaget matchen igenom lyckades till sist knyta ihop säcken och vann med 11-9 i ett kokande Olympia Bowling.
– Publiken var helt otrolig och det känns fantastiskt att vi lyckas ta hem den här matchen, säger Anton Andersson.

Elitseriemötet mellan Göta och Pergamon var hemmalagets premiummatch där de satsar extra på evenemanget och flyttar matchen från helgen till en måndagskväll. Det gjorde att åskådarna strömmade till Olympia Bowling under gårdagskvällen och stämningen var på topp. Svenska Bowlingförbundet sände även matchen på förbundets youtubekanal som en del i ett projekt där man satsar på att göra webb-tv-produktioner av två elitseriematcher, en herrmatch och en dammatch med två olika produktionsteam.

Publiken på plats och alla hemma i tv-sofforna fick se en rafflande match som levde hela vägen till slutrutorna. Det var Göta som hade haft greppet om matchen och efter två serier ledde de med 7-3. Med publiken i ryggen så fortsatte hemmalaget att ha kommandot och inför den avslutande serien ledde de med 9-6. Men serieledarna Pergamon bjöd på tuff kamp i fjärde serien och det blev en dramatisk avslutning. Till sist lyckades ändå Karl Wahlgren säkra segern för Göta. Slutresultatet skrevs till 11-9 och glädjen var total i Helsingborgslägret.
– Den här segern var precis vad vi behövde. Det är som en saga. Publiken var helt otrolig och det gör att man taggar till ännu mer. Vi har en så härlig inställning i laget och kämpar hela vägen till slutet, säger Anton Andersson som var poängbäst för Göta med 984 poäng.


Anton Andersson

Inför matchen låg IS Göta på sjunde plats i tabellen men de klättrar nu till femte plats och nosar plötsligt på slutspelsplatserna.
– Jag tror verkligen på oss. Den här segern ger oss jättemycket självförtroende. Det ska bli kul att se hur långt vi kan nå den här säsongen.
Hur långt tror du?
– Jag tror verkligen på slutspel. Vi ska göra allt i vår makt för att ta oss dit.

Poängbäst i hela matchen var också en Andersson, nämligen Adam Andersson i Team Pergamon som fick ihop 1015 poäng. Det var inget han kunde glädja sig allt för mycket över efteråt men han hyllade också inramningen i Olympia Bowling.
– Göta började väldigt bra och känslan var att det skulle bli kamp hela vägen in. Jag tycker inte att vi kommer upp i vårt max och vi sätter oss i ett litet för dåligt läge. Jag trodde ändå att vi skulle fixa en pinne men de gjorde det riktigt bra. Sett till evenemanget och stämningen i hallen så kunde det inte bli bättre än att det var så tight och levde hela vägen, men det är givetvis supertråkigt för oss.
Tycker du att det borde vara fler liknande evenemang kring elitseriematcherna?
– Ja absolut, det är hur kul som helst. På vardagar kan fler komma och kolla. Framförallt bowlare som har egna matcher på helgerna. Det är så här man drömmer om att det ska vara varje gång.


Adam Andersson

Efter helgens bortaturné så gjorde PBA-proffset Andrew Anderson hemmadebut för Göta lagom till måndagsmatchen vilket han tyckte var något alldeles extra.
– Jag kom över särskilt för att spela den här matchen. Jag är så glad att vi lyckas vinna och det var en väldigt härlig upplevelse. För mig stämde det inte så bra men vi stod för en väldigt fin laginsats och Anton (Andersson) bjöd på otroligt spel.
Vad tyckte du om inramningen i hallen?
– Vi behöver mer sådant här i bowlingen runt om i världen. Jag trodde inte att publiken kunde bidra på det sättet i bowling men det går verkligen. Det är så häftigt med energin och intensiteten som det blir i ligaspelet i Sverige. Det skulle vi ha i USA också, säger Anderson som har tre PBA-titlar på meritlistan varav en major. Han spelar en match till för Göta innan han åker hem till USA för att ladda inför PBA-touren 2024. Han gläntar dock redan på dörren för att komma tillbaka och dra på sig Göta-tröjan igen.
– Det är en fantastisk lagkänsla tillsammans med grabbarna. Alla kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt och jag är tacksam att få vara en del av det. Jag hoppas att killarna fixar en slutspelsplats och att jag kan komma tillbaka och vara med då.


Andrew Anderson hyllade stämningen i Olympia Bowling. 

Resultat

Se sändningen i efterhand här. 


Innan elitseriematchen spelades en uppvisningsmatch med lovande juniorer från Skåne och profiler från Göta och Pergamon. 

Foto: Johan Lilja

Linus Wirén   27 november 2023 23:20