Fyra lag klara för Elitkval i damernas allsvenska serier

I Norra Allsvenskan blev Stånga IF klara för Elitseriekval efter dagens två hemmavinster. I Södra Allsvenskan är det klart att det blir BK Oden, BS Hässle och BK Calluna Borås som tar de tre kvalplatserna. Vilka som vinner respektive serie avgörs nästa helg!

Norra Allsvenskan
I Norra Allsvenskan är Stånga IF på 32 poäng klara för kval till Elitserien med två hemmamatcher kvar att spela nästa helg mot Team Sollentuna och B-K Eva Sthlm. BK Prime har just nu andra kvalplatsen på 30 poäng och en hemmamatch kvar mot B-K Eva Sthlm nästa helg. Sandvikens AIK BK som ligger på tredje plats med 29 poäng är med och slåss om sista kvalplatsen när de spelar hemma mot Sundbybergs IK nästa helg.

BK Flamman tog i lördags emot Team Sollentuna hemma i Uppsala i en match som rent tabellmässigt verkade kunna bli jämn. Så blev det inte då Sollentuna öppnade starkt med att plocka hem full pott i banpoäng. Sedan sjönk siffrorna lite även för Sollentuna men de kunde ändå avgöra matchen på tre serier och vinna den genom att få 1-4 i banpoäng på samtliga tre återstående serier. Hemmaförlust för Flamman med 3-17 (4959-5487). Matchbäst blev Sollentunas Marit Aasen på 784 poäng följt av Hanna Zeidlitz på 762 poäng. Högsta slagningen hos Flamman hade Anna Berlin på 693 poäng.

Stånga IF spelade två hemmamatcher denna helg och båda mot Sandvikens AIK BK olika lag. Första matchen spelades mot Sandvikens förstalag som började med att ta ledningen via 1-4, i en match om kvalplats till elitserien. Något som Gotlandstjejerna kvitterade redan i andra serien. Även tredje serien slutade 4-1 till Stånga som med det hade ett övertag med 9-6 inför sista avgörande serien. Stånga som efter första serien höll en jämn nivå snäppet över gästande Sandviken tog i sista serien full pott i banpoäng och vann matchen med 14-6 (6099-5533). Stångas Camilla Olofsson blev matchbäst på 865 poäng följt av Sara Pettersson på 805 poäng. Högsta slagningen hos Sandviken hade Natalie Burman på 805 poäng.

Stånga IF hade i sin andra hemmamatch inga problem att plocka banpoäng mot Sandvikens AIK BK DB som inte hade en chans att hänga med Gotlandstjejerna. Det blev fyra rundor med 5-0 och solklar hemmaseger för Stånga IF med 20-0 (5922-4580) som därmed säkrade sin plats till Elitseriekval och har allt i sina egna händer för att vinna Norra Allsvenskan nästa helg. Matchbäst blev Stångas Charlotte Eliasson på 858 poäng följt av Sara Pettersson på 829 poäng och Camilla Olofsson på 827 poäng. Högsta slagningen hos Sandviken hade Jessica Lindqvist på 754 poäng.

- Ja, vi visste vad vi behövde göra idag, så vi ställde ett starkt lag på banorna. Vi var lite sega i starten men det berodde nog på en tidig morgon. Sen la vi in en och två växlar och såg till att vinna med 4-1, 4-1 och 5-0. Så efter en skakig start så säkrade vi upp spelet och hade ett bra samarbete mellan lagdelarna, säger Stångas Mia Eklöf om dagens matcher och segrar

BK Prime Sthlm som även de spelar om kvalplats till Elitserien hade två bortamatcher under söndagen. Första matchen spelades mot Sundbybergs IK och där var det hemmalaget som tog ledningen med 4-1. Andra och tredje serien var riktigt jämna och slutade 2-3 respektive 3-2 vilket innebar 9-6 inför sista och avgörande serien. Då plockade Prime fram ytterligare en växel, vann två banpar och totalen klart samt fick även med sig de mer jämna banparen och tog full pott i banpoäng. Det innebar att matchen slutade oavgjort med en poäng vardera till lagen 10-10 (5572-5585). Matchbäst blev Primes Helene Fischbach på 851 poäng följt av Annika Kilander på 837 poäng. Högsta slagningen hos hemmalaget Sundbyberg hade Pernilla Arvidsson på 775 poäng.

Team Sollentuna tog emot BK Prime för deras andra match för dagen. Den här matchen öppnade Prime starkast men hemmalaget Sollentuna fick med sig två banpar varav ett med en käglas marginal och serien slutade 2-3. Andra serien kvitterade Sollentuna. Tredje serien vann Sollentuna med 4-1 och återigen befann sig Prime i ett underläge med 9-6 inför sista och avgörande serien. Precis som historien tenderar att upprepa sig lyckades även Prime upprepa förmiddagens bedrift och växla upp i sista serien. De fick med sig de tre banparen och totalen som behövdes för att än en gång säkra oavgjort i matchen som slutade 10-10 (5150-5304). Matchbäst blev Primes Monica Söderlund på 814 poäng. Högsta slagningen i Sollentuna hade Anette Hofvander på 751 poäng.

- Med tanke på hur matcherna utvecklades så är vi ändå nöjda med två poäng även om vi hoppats på mer innan. Vårt mål inför säsongen var att komma så högt upp som möjligt i tabellen. Vi har en bred trupp och försöker få till det så att alla som vill spela får delta lika mycket. Nu får vi vänta till efter sista matchen och se hur långt det räcker, säger Primes Annika Kilander om dagens matcher.

Södra allsvenskan

I Södra Allsvenskan är det nu klart att det blir BK Oden, BS Hässle och BK Calluna Borås som tar de tre kvalplatserna till Elitserien. Oden som spelat färdigt för säsongen leder serien just nu på 23 poäng men det avgörs först nästa helg vem som vinner serien. Hässle på andra plats och Calluna på tredje har båda 21 poäng och något högre diff. Hässle har en match kvar att spela och Calluna har två matcher kvar så seriesegrare utses under nästa helg.

Spader Dam F inledde lördagens hemmamatch mot BK Linnéa med att uppmärksamma och fira Elin Bergqvist framgångar i Junior-EM (not: brons i singel och all-event). Det var hemmalaget Spader Dam som styrde matchen från första till sista slaget och tog en totalseger med 20-0 (6198-5289) mot BK Linnéa som inte kunde hänga med.
Matchbäst blev Spader Dams firade junior Elin Bergqvist på 887 poäng följt av Susanne Andersson på 861 poäng. Högsta slagningen hos BK Linnéa stod Camilla Oscarsson för på 693 poäng.

Det blev en klart jämnare match när BK Linnéa åkte vidare för att möta Höganäs BC även om hemmalaget tog ledningen direkt med 4-1. Linnéa kunde nämligen kvittera i andra serien och tredje serien blev en riktigt jämn historia där Linnéa vann ett bord men också fick med sig totalen med en käglas marginal. Jämna 8-7 inför sista avgörande serien. Där var det hemmalaget som lyckades hålla spelet uppe och vann via 4-1 matchen med 12-8 (5752-5558). Matchbäst blev Höganässpelaren Sandra Gustafsson på 822 poäng följt av Sarah Holmér på 808 poäng, de tog även full pott i banpoäng tillsammans. Högsta slagningen hos BK Linnéa denna match hade Mimmi Persson på 791 poäng.

BS Hässle tog emot Trolle BK i vad som tabellmässigt såg ut som en jämn kamp mellan tabellens tredje och fjärde lag där Trolle behövde seger för en chans att ta kvalplats till Elitserien. Det var också Trolle som öppnade starkast och vann första serien med 2-3 men som sedan tappade resultatmässigt för varje serie. Hässle ökade istället rejält och tog över ledningen i andra serien via 4-1. När hemmalaget sedan plockade full pott i trejde serien var matchen avgjord 11-4. Sista serien sjönk siffrorna lite även hos hemmalaget men de tog 4-1 i banpoäng och vann matchen med 15-5 (6226-5554) och blev därmed klara för Elitseriekval med en match kvar att spela nästa helg. Matchbäst blev Hässles Hanna Olsson på fina 908 poäng följt av Doris Lundsten på 863 poäng, dessa två tog även full pott i banpoäng.
Högsta slagningen hos Trolle hade Lena Carlsson på 795 poäng.

- Vi var lite trögstartade och förlorade första serien med 3-2, sen vaknade vi till och därefter var det aldrig riktigt jämnt. Riktigt roligt att ha säkrat en elitseriekvalplats i en match där vi dessutom slog klubbrekord hemma! Nu får vi vänta till nästa helg innan vi vet vilka vi kommer få möta, säger Hässles Marthina Lundgren.

Baltiska hallen i Malmö och möte mot Staffanstorp BK DA var Trolle BKs andra match för dagen. Staffanstorp kopplade greppet om matchen från start och hade via 4-1, 3-2 och 3-2 säkrat oavgjort och 1 poäng efter tre serier.  Sista serien blev Trolles bästa och väldigt jämnt mellan lagen som vann två banpar vardera och Trolle fick med sig totalen. Men det var hemmalaget Staffanstorp som vann matchen med 12-8 (5536-5243). Matchbäst blev Staffanstorps Bianca Rothman på 841 poäng följt av Sofi Berntsson på 730 poäng som även tog full pott i banpoäng tillsammans med Marie Andersson. Högsta slagningen hos Trolle hade Sandra Heidenberg på 728 poäng.

Länk till tabell och seriematcher i Norra Allsvenskan

Länk till tabell och seriematcher i Södra Allsvenskan

 

Karin Wiklund   07 april 2024 17:20